Prvobitna ideja je bila da se naprave Cokoladne kocke sa Anitinog bloga.One mu dodju kao neka razblazena varijanta cokolade, samim tim nose manje ugljenih hidrata po komadu. Medjutim, shvatih da mi je draze da pojedem kockicu, dve cokolade, pa ako vec nesto pravim, onda neka to zaista bude kolac iako bez secera. Tako su nastale ove stanglice.
Pored dodavanja lesnika u smesu, htela sam da napravim jos jedan sloj. Inspiracija mi je bio dulce de leche, ali kako ne ide secer u kolac, ovo je daleko od toga ... tek potpuno uparilo mleko. :)
Potrebno je:
Za osnovu:
Postupak izrade:
Zagrejati pavlaku do vrenja, pa ubaciti puter i cokoladu iskidanu na komade. Kuvati sve zajedno uz neprestano mesanje 15min dok ne dobije gustinu tecnog vruceg pudinga. U prohladjenu smesu ubaciti izmrvljene lesnike, pa sve izliti u mali pleh oblozen papirom za pecenje. Staviti u zamrzivac na pola sata da se stegne.
Ukuvavati mleko uz skoro neprestano mesanje dok na kraju na dnu serpe ne ostane smesa nalik kajmaku (oko 1 sat), pa dodati u vruce puter da bi se dobilo na glatkoci. Prohladiti smesu pa prebaciti preko prve i poravnati koliko god je moguce (ne ide glatko). Odozgo posuti kikirikijem, pa ga dobro utapkati rukom u smesu. Taman se tako smesa dodatno rasporedi.
Ohladiti preko noci (8-10 sati) u frizideru pa seci na jednake stanglice.
Pored dodavanja lesnika u smesu, htela sam da napravim jos jedan sloj. Inspiracija mi je bio dulce de leche, ali kako ne ide secer u kolac, ovo je daleko od toga ... tek potpuno uparilo mleko. :)
Potrebno je:
Za osnovu:
- 250ml slatke pavlake za slag
- 60g putera
- 100g cokolade sa 70% kakaoa
- 50g pecenih lesnika izmrvljenih grubo oklagijom (ili bilo cime)
- 500ml mleka
- 20g putera
- 2 sake izmrvljenog kikirikija (pecen i neslan)
Postupak izrade:
Zagrejati pavlaku do vrenja, pa ubaciti puter i cokoladu iskidanu na komade. Kuvati sve zajedno uz neprestano mesanje 15min dok ne dobije gustinu tecnog vruceg pudinga. U prohladjenu smesu ubaciti izmrvljene lesnike, pa sve izliti u mali pleh oblozen papirom za pecenje. Staviti u zamrzivac na pola sata da se stegne.
Ukuvavati mleko uz skoro neprestano mesanje dok na kraju na dnu serpe ne ostane smesa nalik kajmaku (oko 1 sat), pa dodati u vruce puter da bi se dobilo na glatkoci. Prohladiti smesu pa prebaciti preko prve i poravnati koliko god je moguce (ne ide glatko). Odozgo posuti kikirikijem, pa ga dobro utapkati rukom u smesu. Taman se tako smesa dodatno rasporedi.
Ohladiti preko noci (8-10 sati) u frizideru pa seci na jednake stanglice.
Što se mene tiče, ne da si pogodila u sridu, već si pooooooogodila jer su ove štangice zaista prava stavr da me odvedu u Nirvanu! Ne razumijem potrebu da se kod kuće rade kopije savršenih proizvoda (recimo sve od ferrera), kad se može napraviti nešto ovako dobro. Bilježim, definitivno.
ОдговориИзбришиE bas mi je drago da sam ti potrefila ukus. :)
ИзбришиNekada su zene iz cisto finansijskih razloga pravile kopije, a sad mislim da mu dodje kao neka vrsta izazova. :D
Meni ovo jako dobro i izgleda i zvuci.Rekla bih da je extra nirvanasto,,,)
ОдговориИзбришиHvala Vera. Ko jede slatkise mozda ce biti razocaran, meni je bila bas nirvana pa su tako i dobile ime.
ИзбришиOvo su ti kao neke fine pralinice, citam sastav: slatka pavlaka, cokolada, lesnici, pa jos jedan sloj sa kikirikijem, onako fino za grickanje dok gledas neki film ili se motas po netu.:)) Nego, jel ostalo jos od tih stanglica... za probu?;))))
ОдговориИзбришиSve sto objavim je vec izedeno hihihi. Napravljene su u svrhu da se 'zasladis' posle finog rucka. :D
ИзбришиOvo je fantastično :))
ОдговориИзбришиIsprobaću čim se dokopam domaćih lešnika ♥
Hvala Tina. Mozes kikiriki lesnicima da zamenis.
ИзбришиČokolada i kikiriki su prava nirvana! Odlično za grickanje.
ОдговориИзбришиHvala Tamara. :*
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиKkao dobro izgledaju štanglice, lešnik i čokolada,njam, njam...
ОдговориИзбришиHvala Zoro. Meni je to jedna od drazih kombinacija.
ИзбришиMilina gledati :) Pored reforma kocki ovo mi je favorit. A jos i nema secera
ОдговориИзбришиHvala! Jedino moram da napomenem da nije bas dijetalno iako je bez secera. Ima dosta masnoce.
ИзбришиSuper kombinacija sastojaka, stanglice mi deluju preukusno :)
ОдговориИзбришиHvala Natasa. I jesu preukusne. Tesko stanes na jednoj. :)
ИзбришиOdmah sam ih bila napravila pre par dana ;)
ОдговориИзбришиKad sam videla koliko cu ih malo dobiti, pomislila sam da je trebalo da napomenes da se obavezno pravi odmah dupla tura :D
Ispalo je super, s tim sto nisam imala kikiriki vec sam i odozgo stavljala lesnik. Mleko mi je ispalo slankasto (kao sto u prahu ume da bude), ali nema veze, bas su prijale. Pravicu opet uskoro :)
Opa! Pa hvala na isprobavanju i povratnoj informaciji.
ИзбришиDobro da si mi skrenula paznju da napisem velicinu plehica, to sam zaboravila. U sustini, to i nije bas tako malo kolicina jer su stanglice kaloricne pa nije preporucljivo da se jede mnogo.
Ako si na lchf-u, slatkisi su ti dozvoljeni povremeno, tako da bi bilo idealno da ovu kolicinu izdelis u porcije i zamrznes pa vadis po malo kada ti dodje da se necim zasladis.
Nisi nista izgubila na ukusu sa posipanjem lesnicima, naprotiv. Mislim da su tako jos lepse, mada ja jako volim kikiriki pa je utrcao i on kao posip.
Za mleko ne znam, nisam osetila tu slanocu u svom sloju, ali mi takodje ne bi smetalo.
super su ove štangice, svi sastojci koje volim
ОдговориИзбришиHvala Tamara! Malo traje dok se pripreme, ali vredi. :)
ИзбришиPosla mi je voda na usta :)
ОдговориИзбришиRazumem te. :D
Избриши