Странице

среда, 5. децембар 2012.

Svinjska džigerica u mleku

Evo još malo džigerice, ovog puta svinjske.Džiga se potapa u mleko da bi se omekšala pre prženja, a ja sam rešila da je u mleku i skuvam pa dopržim. Rezultat je slasna džiga, mekana i bez gorčine. Kako na blogu nemam oznaku tipa večera, doručak, otišla je u glavna jela iako je najčešće spremam za ona dva pomenuta obroka, mada nekada završi kao ručak uz obavezni pire krompir i proprženi crni luk.



Potrebno je:

500g svinjske džigerice isečene na šnicle
2x 150ml mleka
malo soli,
puter za prženje

Priprema:

Šnicle od džigerice zaliti sa 150ml mleka i ostaviti da odstoji u frižideru, najbolje preko noći. Pre pripreme izvaditi džigericu iz mleka. Zagrejati u tiganju sa poklopcem malo putera, ubaciti džigericu pa naliti sa novih 150ml mleka i posoliti po ukusu. U poklopljenom tiganju dinstati džigericu uz povremeno mešanje dok ne ispari mleko. Ovako pripremljena džigerica je sočna i mekana.
Koristiti tiganj sa nelepljivim dnom zbog mleka.

10 коментара:

  1. E da znaš da nisam jela džigu 100 godina, mnogo se plašim da je uzimam po radnjama, ko zna od kada je. Moram da odem kod mog mesara i da tražim da mi nabavi neku dobru. Ja je volim prženu, pa sa lukom na rebarca koji je propržen u onom ulju u kome se spremala džiga. Pa da umačem hleb....imaću 100 kila!
    Ova tvoja u mleku je sigurno nešto vrlo posebno, a i dekadentno, priznajem :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi imamo mesaru na pijaci koja mi je proverena ali je nemaju uvek. Ova je bila od svekrve. Klali svinjče pa i nama dali malo. :)))
      Uh to umakanje i ja volim. Eto, jedina mana kod ove pripreme je što nema na čemu da se uprži luk nego mora posebno.
      A za kilažu pazi. Sad nam se lako nalepi a teško skida.

      Избриши
  2. Ja je uvek držim u mleku i to i po dva dana ali je onda umočim u brašno i pržim pa na kraju zalijem sa malo mleka, a onda ređam vrelu u šerpicu i posipam sa dosta pešuna i sitno seckanog belog luka. Imam je u zamrzivaču i sad si me potsetila. Mleko je štos da bude mekana kao što si napisala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelo, ti si beše objavila taj recept za džigericu? Poznato mi je ovo sa peršunom i lukom. Sviđa mi se ta priprema samo što Dejanu beli luk smeta pa bih morala sebi posebno da ređam.
      Mlečna kiselina iz mleka "skuva" delimično džigericu pre prženja, eto da budem precizna. Isti fazon je i sa limunovim sokom ili kada se doda vino prilikom dinstanja mesa. Kiseline ubrzavaju proces i razmekšavaju meso. :)

      Избриши
    2. Kad se setim ja i piletinu potapam u mleko da mi odstoji pre upotrebe. J amislim da je u pitanju proces bubrenja ćelije i natapanja mlekom. Elem, jeste ja je tako pravim sa belim lukom jer moji neće da jedu džigericu ako je dinstana. Nikako da kupim bubrege i škembiće (za sebe) a to moram zasebni post da napravim sa iznutricama.

      Избриши
    3. Da bi razmekšala meso i/ili ubrzala pripremu, moraš da mu pokidaš proteinske veze. To možeš da napraviš ili lupanjem tučkom-mehanički, ili kiselinom-hemijski. Sad, nije baš svako meso ili svaki deo mesa pogodno da se izlupa jer ima finiju, nežniju strukturu, pa onda takvom možeš i da ne radiš ništa. Ali generalno, ako želiš da ubrzaš proces pripreme, onda ga potopiš u mleko, poprskaš limunom ili dodaš vino dok se dinsta. Ne znam u kojoj meri može da se izazove bubrenje ćelija. To mi je više proces za neke vrste biljnih ćelija koje mogu da apsorbuju dosta tečnosti. :)

      Eh iznutrice ... meni se jedu crevca na žaru. :D Samo zahvaljujući svojoj preteranoj gadljivosti prema iznutricama koje je spremio neko ko nije moja majka ili svekrva, jedem ih vrlo retko. A baš omiljeno su mi kavurma i sarmica u jagnjećoj maramici.

      Избриши
  3. Sada sam tek shvatila koliko dugo nisam jela jetricu, a baš je volim, ovako namočenu u mlijeku, pa pofriganu na naglo i onda je obilato pospem peršinom. Uz pire krompir i salatu, ..., finoooo :)

    ОдговориИзбриши
  4. ma mogu zamisliti kako je divno, moram probati na ovaj način jer jetricu mnogo volim

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails