уторак, 12. фебруар 2013.

Lenja pita

... za vredne žene, od lenje blogerke.

Poreklo imena

(Nemam pojma ali imam ideju)

Operi jabuke, oljušti, izrendaj, pošećeri, stavi u cediljku, stavi na vanglu. Uzmi drugu vanglu, razmekšaj mast, umuti to viljuškom, žicom ili mikserom sa šećerom. Pobrašni sto, razvlači oklagijom, prenesi testo pažljivo u tepsiju. Stavi fil, drugo testo, peci, seci, šećeri. I ostaneš sa onako poprilično prljavih sudova ...
Možda nije najkomplikovaniji kolač na svetu, ma daleko od toga, ali teško da mu ime potiče od analogije sa lenjom domaćicom koja je rešila sebe da poštedi previše posla. Ima tu mnogo više kandidata koji bi mogli po tome da nose u imenu "lenj".
Mislim da je kolač dobio ime po samom testu, njegovoj strukturi i tendenciji da na licu mesta ne naraste mnogo, nego tek u rerni a ni tada ne baš nešto posebno. Pored toga, prebacivanje se vrši pomoću oklagije jer se testo nekako lenjo razvlači na sve strane ako se pokuša neki drugi metod, onako slobodoručni. A i negde mi odzvanja naziv "lenjo testo" tako da tipujem da je ono krivac.


A gde su ovde jaja?

(-Stavi ženo bar jedno jaje, šta se stipsariš?!
 -Ma ja bih, ali nema potrebe, majkemi)

U receptu, inače prepisanom iz mamine sveske a ona prepisala od nane, ide jedno jaje. Malo da veže, malo da poveća zapreminu, malo da održi vlagu ali na ostale količine sastojaka, jedno ko` ni jedno. Pogotovu što ja redovno polovim količine ili kao ovog puta, napravim četvrtinu mere. Samo za sebe.
I kako sad da stavim četvrtinu jajeta? Mislim, može. Imam digitalnu vagu ali davno sam izbacila jaje iz recepta, ništa mu ne fali. Testo je idalje fino kompaktno i fino sočno kada se ispeče.

Koliko jabuka i šećera?

(Otkud ja znam koliko je tebi taman! )

Meni su definitvno ove dve količine u receptu rastegljiv pojam. Ovaj ne daje presladak kolač. Bude onako taman fino da se zasladiš a da ne preteraš sa šećerom. Pričam o količini šećera u testu. Jednom mi se u procesu prepolovljavanja desilo da nisam smanjila šećer. Neverovatno ali nikom nije smetalo, pa ni meni. A što se tiče količine šećera za jabuke, tu isto morate sami da procenite na osnovu kiselosti jabuka.
Količinu jabuka stavite po ukusu. Mi volimo da ih ima i da se taj sloj jabuka ne izgubi u testu, pa pečem u većem plehu.

Mast ili puter/margarin? Mleko ili jogurt?

(Evo sad će recept, samo što nije)

Mast! Prava stvar, onako daje taj starinski štih kolaču ali nećete ni sa puterom pogrešiti. Sa njim ćete dobiti jedino malo drugačiji ukus, mlečniji, dok mast daje malkice vodenkast ukus. Margarin može ako se mora, samo onda njega stavite 50g više.
Kolač bez ikakvih problema dozvoljava da umesto mleka koristite jogurt. 

 
Recept (napokon!)

Potrebno je:
  • 200g masti ili putera (ili 250g margarina)
  • 200g šećera
  • 250ml hladnog mleka
  • 700-750g brašna 
  • 1 prašak za pecivo
  • kilogram i po jabuka
  • 3-6 ravnih kašika šećera
  • ravna kašika mlevenog cimeta
  • malo prah šećera za posipanje
Priprema:

Očićene jabuke narendati na krupno rende, pošećeriti, izmešati pa staviti u veliku cediljku ili đevđir da se cede bez pritiskanja oko pola sata.

Mast ostaviti malo na sobnoj temperaturi da omekša pa je penasto umutiti sa šećerom. Zatim uliti mleko, još malo umutiti pa dodati postepeno brašno prethodno izmešano sa praškom za pecivo. Mesiti rukom dok vam posuda bukvalno ne ostane čista. Testo će se lepo odvajati od posude i prstiju.

Podeliti testo na dva jednaka dela pa razvući na veličinu pleha od rerne ili nekog manjeg ako volite da su parčići viši. Oklagiju rukom pobrašniti da ostane tanak sloj brašna na njoj, pa polako namotati testo skoro do kraja. Prihvatiti rukom testo koje je ostalo nenamotano, pa preneti u pleh i razmotati lagano pomažući se jednom rukom kojom ćete po potrebi spuštati testo na pleh da se ne nagužva. Ako vam je ovo komplikovano, možete testo da razvučete preko papira za pečenje i tako ga prenesete u pleh.

Oceđene jabuke pomešati sa cimetom da se svuda jednako raposredi pa staviti preko testa. Na jabuke preneti i drugi deo testa pa peći dvadesetak minuta u unapred zagrejanoj rerni, dok testo odozgo lepo ne potamni i počne da se odvaja od pleha.

Ostaviti da se ohladi pa seći na kocke. Preko svakog parčeta, pomoću male cediljke posuti prah šećer.

Prijatno!

P.S. Kao i svaki kolač sa mašću, meni je i ovaj najdraži kad odstoji. Trećeg dana je savršen ... ako izdrži toliko. 


15 коментара:

  1. Aaaaaa, lenja s jabukama ♥
    Kako volim ovu pitu :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam da moze i sa visnjama ali nisam nikada pravila. Kad kazem Lenja pita, podrazumevam da su unutra jabuke :)
      :*

      Избриши
  2. Tanja, pa gde si ti?! Nema te sto godina!!! :)
    Moj dragi OBOŽAVA Lenju pitu sa jabukama, a ja ju baš retko pravim...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Rekoh gore, lenja blogerka :))) nesto mi nikako nije islo da napisem bar jedan recept.

      Dragi neka sam napravi za sebe manju kolicinu. :P Kod nas je obrnuto, ja je obozavam.
      :*

      Избриши
  3. Lenju pitu biram kod koga ću da jedem jer retko ko spremi po mom ukusu.. nije mi među omiljenim kolačima pa zato :)
    Tvoju znam da bih smazala bez da trepnem :*

    ОдговориИзбриши
  4. Obožavam lenju pitu. I ja je pravim sa mast :) da bude u slast. :)
    Divna je Tanja.

    ОдговориИзбриши
  5. Odlično si nam predstavila i objasnila ovu lenju pitu, baš sam uživala u čitanju i sada samo treba krenuti na posao i napraviti ovu pitu. Odlično mi izgleda i volim ovakve starinske kolače sa jabukama !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Brankic! ovo je bas starinski kolac i javni kako vam se dopalo ako isprobas. :*

      Избриши
  6. ovo mi je jako draga pita iako kod mene se naziva prhka pita, ali svejedno, odlična je

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails