Странице

четвртак, 6. јун 2013.

Sarmice od zelja

Ima li još zelja na pijacama? Prošlog vikenda sam na svojoj našla samo dve tezge koje su imale zelje. Po ceni od 80 dinara za vezicu. Pre toga sam ga kupovala za 30-40 din pa se nešto mislim, da li mu je sezona na izmaku. Pa ako jeste, da se požurim i objavim sarmice, da ne okasnim sa njima kao što sam sa podvarkom, sarmom od kiselog kupusa i nekim "zimskim" pitama. Sada sve to čeka novu sezonu ali dobro ...
Sarmice od zelja su mi jedno od omiljenih jela. Jedno od onih koje jedem zbog ukusa a ne da bi bila sita, dakle preko kapaciteta. :)) Ne spremam ih često ali zato kada ih spremim, udavim se u njima. Neizostavno je kiselo mleko uz njih ili jogurt. Pavlaka mi ne ide. Treba nešto da rezi uz sarmicu. Pa zelena salata da upotpuni slast ručka.


Spremam ih u rerni od početka do kraja. Inače, kod mene svako jelo koje može u rernu, u njoj i završi. Sarme, paprike, razne musake, meso sa krompirom i još koješta. Pa tako i ove sarmice. Ako ih spremate u rerni, pa još u fino podmazanoj keramičkoj posudi, nema potrebe da stavljate na dno dodatne listove da se sarmice ne bi zalepile. U svakom slučaju pazarite vezu viška, ako vam se neki list totalno pokida da imate rezervu. Neće se baciti. Blanširajte ga pa spremite kao spanać ili jednostavno upržite sa jajima, a možete da ga iskoristite i za pitu.

Potrebno je za 2 osobe (10 mini sarmica):
  • 10 malo većih listova zelja 
  • 200g mešanog mlevenog mesa
  • par kašika ulja
  • 1 osrednja glavica crnog luka
  • 1 češanj belog luka
  • soli i crnog bibera po ukusu
  • po želji malo začina za jela ili malo narendane šargarepe (šargarepu upržiti sa lukom)
  • na vrh noža aleve paprike
  • pola male kafene šoljice (70ml) pirinča = 20g

Priprema:

Zelje  temeljno oprati pa mu odseći dršku i oštrim nožem ukloniti zadebljali deo duž lista. Za to vreme staviti siroku šerpu sa vodom da se zagreje ali da ne proključa.
Očišćene listove zelja, sve od jednom, supstiti kratko u vrelu vodu, po potrebi okrenuti da ovi što su bili odozgo budu na dnu. Izvaditi pomoću cedeljke, pa staviti cediljku preko šerpe (prazne i sklonjene sa vatre) da se cedi.

Iseckati sitno crni i beli luk pa propržiti na ulju. Dodati alevu papriku, promešati pa dodati mleveno meso, začiniti solju i biberom, dodati začin po želji. Meni ulogu začina obavlja domaća varijanta izmultipraktikovanog povrća za supu (šargarepa, koren celera, paštrnak, koren šargarepe) sa lišćem peršuna.
Oprati pirinač iz nekoliko voda da mu se odstrani "brašno" pa ga tako sirovog dodati u smesu i dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.

Na veću dasku za seckanje staviti list zelja. Na širu stranu pri vrhu staviti prepunu kašičicu fila ili manje ako je mali list/ više ako je veći. Pre zavijanja sarmica može se fil otprilike podeliti u posudi u koj se spremao na 5 delova pa je svaki deo za dve sarmice.
Prebaciti list preko fila pa umotati jedan,dva kruga. Zatim list sa leve i desne strane preklopiti ka unutra pa nastaviti motanje i tako sa svakim listom dok se sve ne utroši. Sarmice ređati u podmazanu posudu odgovarajuće veličine. Potrebno je da budu lepo zbijene jedna uz drugu, da se ne bi slučajno razmotale dok se kuvaju. Naliti vodom da ogreznu. Voda ne treba da ih potpuno prekrije nego da dodje skoro do visine sarmica. Posudu prekriti alu-folijom pa staviti u rernu da se kuva dok voda skoro potpuno ne ispari, oko 35-40 min. Na kraju otklopiti posudu i ostaviti sarmice da se malo zapeku odozgo.

Prijatno!



5 коментара:

  1. sarmice od zelja su moje ubedljivo najomiljenije jelo !! Jedno od onih koje jos uvek nisam nijednom sama pravila jer ih jos uvek pravi mama...to je jace od mene ! Ali moja mama (a i moja baka pre nje i sve tetke redom) ih uvek pravi na ringli i uvek sa malo paradajza (malo)...mislim da koliko ima kuca toliko ima i vezija sarmi i sarmica !
    p.s. gde si nestala ?
    cao !

    ОдговориИзбриши
  2. Tu si! Ja pasionirani čitam sve recepte za sarmice (svoj još nisam objavila) jer su meni godinama bile omiljeno jelo, a verovatno su i sada. Koliko kuća toliko recepata. Neko na plotni, neko u rerni, neko preliva, neko ne, pirinač polukuvan, kuvan, nepropržen, propržen...Sto varijacija na temu. Kod mog supruga se jedu sa plotne kuvane. Ja sam bila u čudu kad sam ih jela, kako to da se ne zapeku, bilo mi je kao nedovršeno jelo.
    Jedina zamerka, ,malo si spremila, ja bi bar 4 puta toliko, ali i ja sam videla da je cena juče bila 40 dinara po vezi na 2 tezge.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja ih isto nisam radila, ali isprobati ću.
    Nekako uvijek nakon zime i sarme od kiselog zelja pređem na punjene paprike, tikvice i sl.
    Hvala ti za recept, djeluje jako ukusno.

    ОдговориИзбриши
  4. Tu sam, tu sam :))

    Odradila sam ona dva posta za Dijamant 'po sluzbenoj duznosti' ali je bilo nekih situacija koje su me odaljile od bloga. na zalost, nisam uspela ni vas previse da ispratim.

    Marina,
    meni su takodje najsladje mamine sarmice, valjda zato sto ne moram sama da ih pravim :P
    Nisam nikada probala da dodam paradajz u sarmice od zelja, nije mi ni palo na pamet. Sto kazes, svaka kuca druga verzija.
    Sad si me na punene paprike podsetila. Ni tu ne zalivam paradajzom nego ih samo zatvorim kolutovima. Isto idu direkt u rernu i zapecem ih.
    Ringla ili tiganj, opet mislim stvar navike i ukusa. Mi smo navikli na zapecena jela, dovoljno osusena. Ne volim da izlazi voda iz sarmica mada mora da se pazi da se ne presuse. To je mali dodadtni napor gledanju u urernu pri kaju kuvanja ali se ispalti. :***

    Jelo,
    Jel kod tebe ide u fil malo suvog mesa ili slanine? nesto mi pada na pamet da ti je tako po ukusu. :) A za zapecanje, sta da ti kazem, moj si covek. I meni je nedovrseno ako nije zapeceno. Moze da se napravi i tanka zaprska sa malo brasna ali je nesto izbegavam. Mislim da nema potrebe.
    Sto se pirinca tice, kada se ovako nalivaju, mislim da nema potrebe da se on kuva prethodno. Mozda ako se kuva na ringli poklopljeno, pa se samo malo nalije vodom, onda ima smisla da ide kuvan.
    Przenje pirinca mi je totalno bezmislena akcija. Przim ga samo za neki rizoto da bi mu se malo zatvorila glazura i da ne bi bio preterano gnjecav, da ne otpusti puno skroba. I kada mora da bude bas rastresit onda se isto przi ali se takodje i koristi "dugo zrno" pirinac. Tako sam bar ja ukapirala da se radi.
    A da je malo, jeste malo. :))) Ali to je rucak za mene za dva dana jer Deki ne voli zelje.
    Kupih danas vinovu lozu pa cu i od nje da ih zamotam koliko vec sutra. :***

    Zeza,
    Ako volis zelje, svidece ti se i sarmice.
    Volim i ja punjene paprike ali cekam one mesnate crvene silje. Ne volim nikako ukus babura. Nisam ni neki ljubitelj punjenih tikvica sa ovim mesnim filom. Tako da su meni sarmice od zelja super za prelazni period do paprika.
    Volela bih da cujem utiske ako ih budes isprobala. :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails