Странице

недеља, 8. децембар 2013.

Kese za poklone - uradi sam

Dok sam obnavljala zalihe celofana, kupujući ga u lokalnoj knjižari, bacila sam pogled na predivan asortiman kesa za poklone. Velike, male, neobičnih oblika, šarene više ili manje ...
... i onda se postavlja pitanje, zašto praviti nešto, ako već u današnje vreme imamo veliki izbor i po pristupačnim cenama. Paaa ... ja volim. Volim da "personalizujem" poklon, ne kupujem tek da bi se reklo da sam kupila, a onda posebnu pažnju posvetim i ambalaži. Plus, što je napraviti kesu veoma lako. Meni mnogo lakše nego da uredno umotam poklon u papir. :D Kese se mogu praviti od raznih papira, pa čak i od novina, kao što su recimo ove moje prošlogodišnje.


Opet, treba paziti i kome poklanjamo ovako zapakovan poklon. Možda neko neće biti baš oduševljen da dobije novinu ili kesu od natron papira, koliko god nama to izgledalo super i fora.

Pa da počnemo.
Za izradu kesa sam koristila Natron papir, kako bi se postupak što bolje video. Dimenzija kese iz kolaža, na kraju je 14x24x5cm i kada se preklopi na vrhu 4cm, visinu smanjujemo na 20cm.
List natron papira sam po širini isekla 30 cm. Onda sam ga izdelila na 40cm i jos dva manja komada, nisam merila. :) Komad 30x40 cm je "model" u kolažu i njega sam postavila tako da je kraća stranica vertikalno.


 1. Isecite papir na željenu veličinu. Širinu kese odredite tako što ćete uračunati i bočne stranice, plus 2cm za deo koji ćete lepiti. Za visinu uračunajte koliko ćete presaviti kesu na vrhu. 2-4cm je sasvim dovoljno.

2. Po vertikali, sa jedne strane označite 2cm

3. Presavijte po označenoj liniji i nanesite lepak duž cele stranice. Zatim suprotnu stranicu dovedite da se poklopi sa ivicom preklopa i lepo ispresujte rukom da se dobro zalepi.

4. Stranice po visini preklopite na istu širinu, prvo na jednu, pa na drugu stranu, da bi se dobile jasnije ivice preklopa. Ja sam preklapala na 2.5cm. Što više preklopite, bočne stranice kese će biti na kraju šire. Preklapanje počnite od sredine, pa prema krajevim da svuda bude jednako. Možete se pomoći lenjirom, za dobijanje jasnije ivice.

5. Zatim preklopite dno kese na jednu, pa na drugu stranu. Ja sam preklapala na 5cm.

6, 7, 8. Otklopite, pa savijte ćoškove na gore na obe strane, od napred i od pozadi, vratite sve preklope nazad.

9. Okrenite kesu da je po sredini bočna stranica.


 10, 11, 12. Preklopite po označenim ivicama preklopa sa obe strane, vratite preklope, pa ubacite bočne stranice na unutra.

13. Opet preklopite kao na slici 11, sada ide lakše, pa položite kesu kao na slici.

14. Otklopite gornji deo dna kese i preklopite ga na gore.

15, 16. Nanesite lepak na donji deo dna kese, kao na slici 15, pa zalepite (16)

17, 18. Zatim nanesite lepak na gornji deo dna kese, ovog puta na celu površinu, pa preklopte i zalepite za donji deo.

Kesa je gotova! Duže je trajalo da otkucam postupak, nego da je napravim. :D


Sada ostaje da kese eventualno ukrasite, spakujete poklon i nekoga obradujete.
Za kese na slici potrebno je još i malo kanapa za mašnice i malo papirnog okruglog podmetača za torte. Zumbalica ili šilo za bušenje rupa i eventualno neki učkur (kupuje se u pozamanterijama), za kesu sa drškom.
Kesa sa drškama se napravi tako što se samo po gornjoj ivici presavije i taj presavijeni deo ubaci unutra. Izumbaju se rupice i provuče učkur.
Vaše kese možete dodatno ojačati na dnu dodavanjem parčeta tanjeg kartona.
 I evo ih zajedno, same i sa nekim kutijama koje sam pravila prošle godine, a zgodno su poslužile za konce i dugmiće.






16 коментара:

  1. Super izgleda, svala cast za kreativnost i stprljenje :)

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepe ideje... I ja volim pakovati.Bas uzivam u tome... :)

    ОдговориИзбриши
  3. divne su zaista....dopada mi se i dada se kombinuje ona stampana hartija sa ovom ciplastom ! Nista gore nego klada ti neko donesse poklon u kesi iz radnje pa jos i sa imenom radnje...i pakovanje je deo poklona !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Marina. Ta stampana je bila promo casopis Lush kozmetike, pa je mogla fino da se iskoristi. Inace, ovde kada uzmes novine, sve neka ubistva, kriminal, politicari ... ne mozes postena dva lista da izvuces iz novina, da pise nesto normalno, neki odlomak iz romana, najava predstave, istorija, bilo sta. Cak i kada nadjes, na drugoj strani iskace politicar ili fudbal. :P

      A ima gore. Kad na etiketi ostane cena. :D

      Избриши
    2. Naravno Taci...od goreg uvek gore ima. Mozda da kupujes Politiku kada izlazi stranica iz kulture pa da cuvas ?

      Избриши
    3. Ja se malo nasalila. :)
      Znas sta mi je najgore. Kada dobijes poklonjeni poklon. Neko se otarasio neceg sto je dobio. Pa jos neka izandjala ambalaza, valjda je dosta kruzio jadan. :))) Ovde je to najcesce 'slavski sport'. Jednom smo dobili cajnik bez piska. :P

      Politika je definitivno najkulturnija dnevna stampa. Dobro si me podsetila.

      Избриши
  4. Preslatke ideje, obozavam "homemade" pokloncice, a sve postane jos lepse kad se spakuje u slatku ambalazu... ja sam od onih koje odusevljavaju te male paznje.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Lana. I ja ih jako volim. :) Secam se da si ti pravila neke slatke rebraste kutije.

      Избриши
  5. Svaka ti cast na strpljenju i vestini... Jako volim ovakve DIY varijante ali ne mogu reci da mi uvek uspeju. A, to sa novinama se apsolutno slazem. Zato ja uglavnom posegnem za ogromnom zalihom salveta, sto plastificiranih (nekada je bilo i takvog kvaliteta) sto ovih prostijih... Jos jednom, svidja mi se!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale,
      a nije uvek 'dan' za igranje sa papirima i makazama. :) Moj problem je da umem na kraju da zbrzam. Onda pred kraj sebi kazem: 'polako, polako, ne zuri, nemoj da useres sada na kraju'. :)))
      Ako sve bude po planu, objavicu i pravljenje papira od salveta, cestitke, kutije ...
      Ljudi uglavnom misle da nemaju talenta, ali je na kraju sve stvar strpljenja. :)

      Избриши
  6. Fenomenalno! Ja zapravo uzivam u pakovanju poklona, i koristim se razno-raznim cakama u tu svrhu. Kese od novina nisam pravila, ali mi se ideja jako svidja, posebno deokracija od papira za tortu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ana!
      Zao mi je sto nisam stigla da objavim jos jedan post na temu pakovanja, polako ga pripremam. Ako ti ti nije tesko, skljocni po nekad te cake, pa podeli sa nama.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails