Странице

четвртак, 12. децембар 2013.

Tikvenjak i pita sa višnjama


Danas, bez nekog dužeg uvoda ...


Tikvenjak

Potrebno je:

15 tankih listova kora za pite (pakovanje kora od 1/2kg)
500g izrendane muskatne tikve
puna kašičica izrendanog morskog oraščeta
6 kašika šećera
2 kesice vanil šećer
5 kašicica griza, po jedna na svaki fil
100ml ulja
50ml kisele vode




Priprema:

Očistiti muskatnu tikvu od kore, prepoloviti, izdubiti sredinu, pa izrendati na krupno rende. Dodati morsko orašče, šećer i vanil šećer i sve dobro izmešati. Tikva će pustiti nešto soka, pa podglavite posudu da se taj sok cedi na jednoj strani.
Kore razdvojiti, pa uzimati po tri za rolate.
Svaku koru (najbolje silikonskom četkicom) prvo premazati sa malo kisele vode, pa uljem. Ređati koru na koru, a na treću staviti narendanu tikvu, pa posuti preko fila kašičicom griza. Zarolati labavo od strane fila rolatić, pa staviti u pleh od rerne. Tako napraviti 5 rolatića. Na pleh od rerne se može staviti papir za pečenje.
Svaki rolatić premazati sa vrlo malo ulja i kisele vode, pa peći petnaestak minuta u prethodno zagrejanoj rerni. Prohlađenu pitu iseći na komade i posuti prah šećerom.
Umesto muskatne tikve, može se koristiti i obična, samo što je prva aromatičnija.

Pita sa višnjama

Potrebno je:

15 tankih listova kora za pite (pakovanje kora od 1/2kg)
600g smrznutih višanja očišćenih od koštica
6 kašika šećera (ili 2 više, ako su višnje jako kisele)
2 kesice vanil šećera
4 pune kašike griza
100ml ulja
50ml kisele vode



Priprema:

Višnje staviti u đevđir, da se odlede i puste sok. Nema potrebe cediti višnje pritiskanjem. Koliko same puste soka, dovoljno je, pošto dodajemo griz.
Kore podeliti po 3 za 5 rolata.
U odleđene i oceđene višnje dodati šećer, vanil šećer i griz, pa sve dobro izmešati.
Svaku koru prvo premazati malo sa kiselom vodom, zatim uljem, pa ređati tri kore jednu na drugu. Na treću koru do polovine rasporediti fil i rolati labavo rolatić od strane fila.
Rolate poređati u pleh od rerne, premazati odozgo sa vrlo malo ulja i kisele vode, pa peći petnaestak minuta dok lepo ne porumeni. Prohlađenu pit iseći na komade, pa posuti prah šećerom.

Obe pite se mogu napraviti i bez mešanja sastojaka fila. Dakle, stavi se tikva ili višnje, pa posipa šećerom pomešanim sa vanil šećerom, pa grizom. Ako nemate vanil šećer, možete dodati malo ekstrata vanile i još jednu kašiku šećera. Meni je ovako zgodnije, a vama neka je po želji. :)

Prijatno!

14 коментара:

  1. Ne znam sta vise volim, dal tikvenjak ili pitu sa visnjama... Divno su ti ispale, odlicno izgledaju, a verujem da su fabulozno ukusne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. i ja sam u dilemi, zato pravim istovremeno obe. :)) dobre su bile kore, ali je svetlo bilo ocajno. jedva sam podesila aparatic i morao je da padne fotosop da bi licile na ono sto ja vidim. za malo da odustanem od objave.

      Избриши
  2. Одговори
    1. griz je kod mene obavezan da pokupi visak tecnosti. stavljam ga i u pitu sa jabukama. ako se voce previse ocedi, onda imam utisak da fali nesto kod ukusa. ovako je ukus puniji, a nije tecno jer griz odradi svoj deo.

      Избриши
  3. Stavila si nas na slatke muke, molim po jedno parcence od svake vrste.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. eee, znas kako je meni bilo. da'l cu prvo jedno ili drugo ili kako ... :D Dekiju je lako, on vise voli visnje, pa onda strpne malo i tikvenjaka.
      stize pita po golubu :P

      Избриши
  4. Одговори
    1. Dobra je i ova sa muskatnom tikvom. Ona ima taj neki fini smek, kao ananas dinja. Jos kada se narenda morsko orasce, samo se taj ukus intezivira. Odlicno bude. Jedino ako ne volis ananas dinje, onda nista. :D
      ali moram malo i tikvenjak da reklamiram. :))

      Избриши
  5. I ja biram višnje, mada obe izgledaju odlično! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svi volite višnje, a neki volimo i tikvu. :D

      Boby, dobrodošla u moj džak i hvala na komentaru!

      Избриши
  6. Obožavam bundevaru i davno je nisam pravila..kod mene svi vole višnje i obično im pravim to što vole e ovog puta ću praviti ono što ja volim.Tvoje mi izgledaju fantastično i samo što ne kažu, uzmi me...

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails