Странице

четвртак, 13. март 2014.

Salata od šargarepe i pečenih paprika

Čak i ako niste ljubitelji šargarepe, ovakva salata bi vam se sigurno svidela. Dinstana šargarepa, uz dodatak pečenih paprika, belog luka, malo ljutih papričica, pa sve fino zakiseljeno ...


Dobra stvar kod salate je ta, što je možete praviti, kako u sezoni paprika, tako i preko zime, ako imate pečene paprike u zamrzivaču.
Originalno se pravi od ljutih paprika, ali vam predstavljam izmenjen recept, varijantu, da salata tek onako, malo rezi.


Potrebno je za 4 velike tegle:
  • 2kg šargarepe
  • 1 i 1/2kg sveže paprike (15-20 pečenih)
  • 200ml vode
  • 200ml ulja
  • 20-30ml esencije, zavisi koliko volite kiselo
  • 1 šoljica od kafe (70ml) šećera
  • 3 ravne kašičice soli ili po ukusu
  • 2 veće glavice belog luka
  • 1-2 vezice sitnog peršunovog lista, zavisi od veličine vezice i vašeg ukusa. ja stavim dve veće veze
  • 4 veće feferone ili desetak celih ljutih papričica (ljuto se može izostaviti)

Priprema:

Paprike ispeći, oljuštiti (ili iskoristiti zamrznute) pa iscepkati prvo na trake, a zatim iseći na manje komade.
Šargarepu oljuštiti i iseckati na kolutove, debljine oko pola centimetra. Dinstati šargarepu na tihoj vatri sa vodom i uljem i 2 kašičice soli, dok skoro sva tečnost ne ispari i šargarepa ne omekša.

Dok se  šargarepa dinsta, iseckati sitno beli luk, pa izmešati sa seckanim paprikama. Peršunu odstraniti peteljke, pa i njega sitno iseckati i dodati paprikama. Iseckati sitno i dodati feferone. feferonama možete odstraniti semenke, da bi bilo manje ljuto.

Kada se šargarepa skuvala, dodati šećer, iseckane paprike izmešane sa belim lukom, peršunom i ljutim paprikama, još jednu kašičicu soli (izmešati pa probati da li je dovoljno slano) pa sve dobro izmešati na ringli i još malo prokuvati. Skloniti sa ringle, dodati esenciju i sve dobro izmešati, pa ostaviti da se potpuno ohladi.


Ohlađenu salatu prebaciti u tegle, pa sačekati nekoliko dana pre konzumacije. U suštini, salata se može jesti odmah, ali tada zna da bude više kisela, jer se kiselina nije lepo upila u sve sve sastojke. Najbolje je da se sačeka nekoliko dana.

Ako želite baš ljutu salatu, slatke pečene paprike samo zamenite ljutim pečenim papričicama.


Prijatno!

9 коментара:

  1. Volim sargarepu na salatu, ali ovako nisam do sad probala. Posto sam ovih dana sva u salatama, moracu da je isprobam. Pravi vatromet boja :)

    ОдговориИзбриши
  2. Interesantan recept, ova kombinacija mi nikad ne bi pala na pamet... :)))
    Probaću prvom prilikom!

    ОдговориИзбриши
  3. Незнам дали у твом џаку има брашна, слободно могу да
    кажем да на твоме блогу има супер рецета. Велики поздрав.

    ОдговориИзбриши
  4. Samo da pitam, da li umjesto esencije mogu staviti sirce, zivim u Kanadi, ovdje esenciju ne mogu naci ?

    ОдговориИзбриши
  5. Moram prvo svima da se izivnim sto nisam blagovremeno odgovorila, ali sam bila u nekom totalnom haosu pa nikako blog da dodje na red. :(

    Verkic, Ljiljo, Gago, secerlemo, hvala vam puno! Ako isprobate, javite kako vam se dopalo, ja cu je uskoro opet praviti, imam zahile pecenih paprika. :D

    Miodraze, toliko mi je drago sto vidim tvoj komentar i da si objavljivao na svom blogu. Hvala ti puno na lepim recima! Bas sam skoro pokazivala suprugu i tati onaj tvoj video na kome razvlacis testo i pravis dulesnice. Kao da sam te dozvala. :)

    naannaanaa,
    esencija bi bila jako koncentrovana sircetna kiselina, 80% rastvor, dok je ovo sirce za salate 9% rastvor. mozda mozes da nadjes esenciju ako trazis 80% rastvor acetatne (sircetne) kiseline.
    ako koristis sirce, onda ti treba nesto veca kolicina, da stavis na kraju mozda nekih 100 ml pa da ukuvavas dok ne ispari voda.
    sa 30ml esencije, salata bude bas kisela, pa moze i malo manje da se stavi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na savjetu. Sada posle svih ovih oprobanih recepata, stiglo je proljece. Kako da skinem ove nabacene kilograme sestro slatka :).

      Избриши
  6. Cesto pravimo salatu od sargarepe ali na malo drugaciji nacin! Samo izrendamo šargarepu i malo je pouljimo i to je to! Jede se odmah a ako imamo veću količinu mrkve pravimo i zimnicu na isti način!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails