Странице

понедељак, 30. јануар 2012.

Čokoladni kolač sa višnjama po LCHF principu ishrane

... ili ´i mi Cigani imamo dušu´ :)) Mislim mi lchf-ovci, odnosno ja - lchf-ovac kampanjac. A svaka duša ima gušu, a svaka guša ište po nekad nešto slatko. :D
Kad prigusti okrenem se ovom režimu kao proverenom načininu za vraćanje kilaže u normalu, onda krenem da pravim male izuzetke, pa malo veće pa na kraju završim na svemu onom što mi smeta ... i onda opet u krug. Iako režim ne dozvoljava upotrebu šećera, postoje slatkiši koji su prihvatljivi. Jedan od njih je i ovaj kolač, nastao kao dorada mojih LCHF čokoladnih mafina.


Nekako se fino potrefilo da je naša draga Tamara sa fenomenalnog bloga Bite my Cake, ovomesečna domaćica igrice za fud blogere Ajme koliko nas je odabrala kao temu višnje, pa sam iskoristila priliku da vam predstavim ovaj kolač.
Nisam baš neki ljubitelj voća, ali ako me neko pita koje volim, mislim da prvo pomenem višnje, pa kupine, pa maline pa onda može sve ostalo. Višnje su sjajna voćka jer se jednako dobro koriste i zrele i zamrznute i konzervirane i alkoholisane, ma skroz su zahvalne. Najviše volim one male, kedžave, kisele do nemogućeg, pa u zamrzivač spakujem najviše od njih. Tako sam i za ovu ´kreaciju´ iskoristila baš te malecne kiseluše. Deo je doduše otišao u Anine Čoko bombice sa višnjama koje su se lepo pelcovale kod nas, pravila sam ih nekoliko puta.

Za ovaj kolač je potrebno:
  • 200-250g zamrznutih višanja
  • 10 tabletica zaslađivača - 1 menja kašičicu šećera
  • 75g putera
  • 75g crne čokolade sa što većim % kakaoa
  • 75g mlevenih badema
  • 2 manja jaja
  • 1 kesica vanil šećera po želji, ako niste na previše strogom lchf režimu ili uopšte niste na njemu
  • 100ml neutralne pavlake za šlag (oko 35% mlečne masti)
  • 75g crne čokolade
  • komadić putera oko 20g
  • malo pavlake za šlag ili mlevenih badema za ukrašavanje
Postupak:

Višnje staviti u cediljku da se dobro ocede. Zatim u manjoj šerpici kašikom izdrobiti tabletice zaslađivača.
(Iako sam zadrti protivnik veštačkih zasladjivača, u nedostatku prihvatljive stevie, zažmurila sam i ubacila ovo zlo u kolač. ) Ubaciti višnje pa sve zajedno malo prokuvati da višnje opuste još soka i da taj sok skoro ispari. Ostaviti sa strane da se prohladi.

Rastopiti puter, zatim ubaciti pa rastopiti čokoladu, umešati vanil šećer, dodati jedno po jedno jaje i na kraju umešati mlevene bademe. Sve to obaviti običnom kašikom jer vam mikseri i mućkalice ne prave uslugu posto ubacuju vazduh u smesu pa kod pečenja umeju da se naprave brda i doline a nama treba ravna površina.
Smesu izliti u dublji plehčić obložen papirom za pečenje, veličine 25x15x5cm pa peći oko 15 min na 180°C.

Kada se osnova malo prohladi preko nje ravnomerno rasporediti višnje. Ko voli, može malkice da natopi biskvit sokom od višanja ali nema potrebe jer je on veoma sočan i vlažan posto ne sadrži brašno. Preko višanja preliti krem koji se napravi tako što se zagreje pavlaka skoro do ključanja, pa se skloni sa ringle, ubaci se čokolada i kada se ona rastopi doda se komadić putera.Površinu izravnati koliko je moguce da se višnje malo uvaljaju u krem, pa dobro rashladiti kolač. Pre služenja ukrasiti umućenom neutralnom pavlakom ili mlevenim bademima.


Kolač nema šećera. odnosno ima ga mizerno u odnosu na sve ono što inače podrazumevamo pod kolačima, ali što se kalorija tiče, nije ni malo naivan pa ga nemojte posmatrati kao dijetalnu poslasticu. Ko je na LCHF-u ali na onom strogom režimu, neka ga izbegava.

Na kraju bih želela da se zahvalim svima vama koji ste posećivali blog i ostavljali komentare i da se izvinim što na njih nisam odgovorila. Jednostavno nešto nisam mogla, nije bilo dobro vreme za blogovanje.

19 коментара:

  1. Izgleda fenomenalno! Ne pratim LCHF nacin ishrane, ali uvek sam raspolozena za ukusan slatkis :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala secerlemice.
      Ko želi može da ubaci šećer umesto zaslađivača, a u biskvit veruj da nema potrebe. Dovoljna je kesica vanil šećera.

      Избриши
  2. Krasan kolač u zdravom ruhu, sviđa mi se :) Hvala ti na sudjelovanju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara.
      Bilo mi je zadovoljstvo da ga napravim za igricu a i da ga pojedem. :)))

      Избриши
  3. Dobro nam se vratila na blog, tj u dzak brasna :)
    Savrseno izgleda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zeljice.
      Moracu privremeno da promenim naziv bloga u 'Dzak bez brasna' hihi

      Избриши
  4. Одговори
    1. Hvala!
      Ako nisam nesto pobrkala, cini mi se da i ti povremno pravis nesto na lchf principu, pa eto ideje. :)

      Избриши
  5. Pa gde si ti nama? Nedostajala si!

    Jos uvek si na LCHF-u, svaka cast :) Ja ti nisam bas luda za visnjama tako da cu preskociti posluzenje ;)

    Puno te pozdravljam i svrati malo cesce

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma nesto sam slb, dodje takav period. Pa kad se bezvoljnost iskombinuje sa manjkom vremena onda ispadne ovako da me dugo nema :)

      Sto se lchf-a tice, bolje je reci da sam opet na njemu. Gurala sam dobro do jeseni, a onda malo po malo, upropasti se nacisto. Najgore je to sto mi ova ishrana izuzetno prija, a meni bilo tesko na nju da se vratim, zderem leba i kolace i grize me savest. :D

      Potrudicu se da budem redovnija, makar sa pisanjem, mada me mnogo grize savest kad ne ostavljam komentare kod vas, prosto mi bude neprijatno ... ekstra kad ne odgovorim na sopstvenom blogu.

      Kiss!

      Избриши
  6. ja već nekoliko mjeseci namjeravam probati lchf ali baš i ne ide, stalno mislim eto od sutra, a ono opet ništa, meni se najteže odreći špageta :) koje obožavam i kolača
    zabilježit ću si recept ako ikad konačno krenem na lchf :)

    ОдговориИзбриши
  7. Rezim je sjajan, i nije stetan sto je najbitnije. Uglavnom nemam problem sa spremanjem jer dosta toga jedemo oboje, odnosno mogu i ja. Recimo kad kuvam boraniju, samo pre dodavanja brasna odvojim sebi. Ako pravim snicle, Dekiju ide prilog od krompira a meni od karfiola. Supe i corbe ... odvojim pre ubacivanja testenine ili knedli deo za sebe i sve tako. :)
    Najteze mi pada sto obozavam peciva i to mi najvise fali. Testinu, pirinac i krompir i tako ne ljubim previse. Fale mi i grasak i pasulj, mada to ubacim povremeno.
    Pokusaj pa ces vidite koliko se covek sjajno oseca kad jede ovako.

    ОдговориИзбриши
  8. Zasto moja korica nije ovako ispala? :( Mesala sam kasikom, ali mi nije ispala ovako lepo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemam pojma. :D
      Nije ni meni nesto visoka, mozda ti je malkice siri pleh. Bice bolje sledeci put, bitno da je ukusno. ;)
      Sta kaze dragi, jel mu se svidja?

      Избриши
    2. Nabavila sam jos uzi pleh pa cu ponovo da pravim :) Dragi se odusevio.. govorio je nesto o punoci ukusa :D sta god da mu to znacilo. Ja obicno domacice pohvalim sa onim mmmmmmmmm :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails