Странице

понедељак, 14. мај 2012.

Prebranac

Poslednji put sam ga pravila na Veliki Petak kada su i nastale ove fotografije. Tog dana ne spremam nista "gala" jer je to tužan dan, dan kada se posti i moli. Na žalost, mnogi će spremiti bogatu trpezu po logici da se nešto proslavlja ili možda imaju problem sa postom, pa onda gledaju da se što lepše pojede ako već ne može da se omrsi. Velika greška.Nije mi cilj da mudrujem, samo glasno razmišljam ..

Pošto nisam odmah objavila recept, a krenuli su lepi dani, mislila sam da će ovaj prebranac malo da sačeka. Kad, ono, međutim ... jesen u sred proleća. Rerna može da se uključi bez bojazni i zato evo recepta. :)


Potrebno je:
  • 500g pasulja tetovca
  • 200g crnog luka
  • so, biber u zrnu, lovorov list
  • za zapršku: oko 50ml ulja, 2 čena belog luka, kašika brašna, kašičica slatke aleve paprike (po želji dodati i malo ljute)
Kada kuvate prebranac, obavezno koristite sortu "tetovac". Ona sadrži dosta skroba pa je skuvani pasulj fino zgusnut i pre dodavanja zaprške. Zrno je krupno i ostaje vidljivo i nakon dugotrajnog kuvanja.
Kada sam prvi put spremala prebranac, recept mi je dala pokojna baba, očeva majka. Po njemu se količina luka meri po količini pasulja, tako da one budu jednake. To je u stvari pravi odnos, ali sam ja ipak prešla na maminu varijantu sa maltene upola manje luka i zaključila da je krajnji rezultat jednako dobar.  Može se spremiti i sa prazilukom.

 Priprema:

Uveče oprati i potopiti pasulj u vodu da nabubri do sutradan. Ovo će ubrzati kuvanje a u isto vreme zrna će se manje raspadati. Pre kuvanja, vodu u kojoj je pasulj stajao baciti, pa naliti ponovo pasulj i staviti da se kuva. Kada voda provri, kuvati oko 5 minuta pa prosuti i tu vodu. Pasulj naliti ponovo ali obavezno vrućom vodom. Ne koristite onu iz bojlera nego zagrejte na ringli. Prokuvati opet 5 minuta, baciti, pa naliti trećom turom vode (vruće) ali samo toliko da ona prekrije pasulj. Dodati seckani crni luk, koji list lovora i nekoliko zrna bibera. Ostaviti da se kuva, pa posoliti po ukusu nakon desetak minuta. Pasulj kuvati dok se sva zrna ne skuvaju.

Skuvan pasulj; spreman da mu se doda zaprška i stavi u rernu da se zapeče

Skuvani pasulj po potrebi preručiti u sud pogodan za pečenje u rerni pa umešati zapršku. Zaprška se pravi tako što se na ulju prvo malo proprži beli luk, doda kašika brašna i proprži da ono malo požuti pa umeša aleva paprika i vrlo kratko proprži. Zatim se sipa u jelo i lepo izmeša.

Ulje za zapršku sipati da potpuno prekrije dno malenog tiganja ili šerpice
Zaprška je umešana i pasulj može u rernu
Pošto je pasulj već skuvan, u rerni se ne peče dugo, već samo toliko da se odozgo lepo uhvati korica i malo zapeče.
... na stolu
... na tanjiru
Aleva paprika kao da više nije "aleva", pasulj izgleda malo anemično. Da sam povećala količinu zarad boje, pokvarila bih ukus, bilo bi prejako. Meni se višak aleve uvek oseti u jelu, i ne dopada mi se kada se sa njom pretera.

Pa eto, možda ovaj recept nekom posluži. :) Količine možete povećati po potrebi. Od ove imate za 4 puna tanjira.

10 коментара:

  1. Najlepse je kad se napravi u zemljanoj posudi, onda nekako ima sasvim drugaciji i sladak ukus.:) Citam tvoj receptic i uporedjujem ga sa mojim (isto dobila od bake;), pa eto samo da razmenimo iskustva: pravim ga vrlo slicno jedino sto posolim tek pri kraju kuvanja, kada su zrnca vec mekana, a volim da posebno proprzim jos malo luka i na to dodam skuvani pasulj (koji se isto kuvao sa lukom, sargarepicom i ostalom zeleni), pa jedan deo malo propasiram da se zgusne ... e sada, stos koji je baka koristila, na vrlo malo ulja se sasvim kratko proprzi kasicica mlevene paprike i prelije odgore pre nego sto se stavi u rernu da se zapece, onda dobije finu boju. Kako nam se vratila jesen, ovo je pravi recept da se malo ugrejemo!:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zemljana posuda i sporet na drva. :)
      Ima ta fora sa soljenjem, da ce da se duze pasulj kuva ako se odmah soli. Nego kod mene ide nocenje u vodi, jedna voda, druga voda, pravo kuvanje u trecoj vodi i on je u toj trecoj posle deset minuta kuvanja poprilicno skuvan i ne smeta mu so. A vidis, meni smetaju ukusi sveze sargarepe i zeleni u pasulju pa ne stavljam nista od toga. Ranije sam ubacivala malo vegete ali sam je proterala iz kuce pa se dodajem samo so.
      Dobro je ovo sa pasiranjem i lukom, onda ne mora brasno. Probacu sledeci put. :) Hvala ti sto si iskuckala svoj nacin. :*
      A bakin stos mi je poznat. Tako je i moja radila ali kod nje je uvek plivalo odozgo malo tog crvenog zejtina pa nisam bas bila srecna od tog prizora. :))) Nije ova paprika dovoljno crvena inace bi imalo super bojicu i ovako.
      Znas sta bih volela ... da se jednom okupimo i da napravimo stara jela za konzumaciju, to bi bilo za pamcenje.

      Избриши
  2. "Princip je isti, sve su ostalo nijanse".
    Malo drugačije ga pravim: bacam samo prvu vodu, pa skuvam pasulj (volim da je nešto kuvaniji, ka raspadanju). Na drugoj strani na ulju propržim dosta luka ili praziluka, začinim ga i dodam prilično aleve paprike da bude crveniji. Ređam u zemljani sud red luka, red pasulja i tako redom dok ne potrošim - završavam lukom. Nalijem vodom od kuvanja da ogrezne i zapečem u rerni. Tako sam naučila od mame, a ona dobila još davno, davno negde s juga. Ovo je bio i moj ručak za Veliki petak :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sviđa mi se i tvoj način sa ređanjem. Mora i to da se isproba, a sa prazilukom je mnogo ukasan. Jedino ću da zakinem na alevoj. :D

      Избриши
  3. I ja ga pravim slično kao Opasna. Mada prvom prilikom probaću tvoj i Minjončetov način. Sada mi se se jede prebranac.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, ako isprobaš javni utiske. Ja ću ovo sa ređanjem ali ko zna kad. Inače kad sam bila mala, omiljena salata uz prebranac mi je bila krompir salata. I dalje je, samo sto moj stomak ne može više da podnese toliko skroba od jednom.

      Избриши
  4. Grah volimo u svim varijantama, jedino što ga trenutno ne jedemo, dečki su na dijeti, pa ti vidi:)) Odlično izgleda, sve mi cure sline (a šta mogu, hi, hi).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I mi smo na dijeti i rado ga se sećamo (prebranca mislim) :))) Sad kad vidim slike, opet mi se jede.

      Избриши
  5. Obozavamo prebranac! U kuci ga pravimo sigurno 20ak puta tokom godine. Njami...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi ga mnogo volimo ali ga ne spremam često. Nekad to bukvalno bude samo Badnje Veče i na Veliki Petak. Kuvam čorbastiju varijantu sa nekim suvim mesom, jer nam prebranac padne malo teže za varenje.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails