Странице

среда, 29. јануар 2014.

Salata sa piletinom, testeninom, šampinjonima i susamom

Prilično glomazan naziv, ali nemam drugi. Mogla ga je dobiti i po imenu moje kume, pošto je najradije klopam kod nje, na slavi. Inače, recept je bez recepta. Par puta sam je pitala kako pravi, svaki put dobila odgovor u fazonu, pa ja to onako, otprilike.


To podrazumeva jedno pakovanje šampinjona ili teglu kiselih (ako sam dobro upamtila), jedno belo meso i ostalo po ukusu. Ja sam je napravila sa obarenim šampinjonima koje nisam zakiselila, ali možete i tako ako više volite kiselije salate. Belo meso sam blago ispržila, umesto da ga skuvam. Želela sam malo intenzivniji ukus mesa. Sve u svemu, ispala je odlična. Može da parira onoj kuminoj.


Malo sam se igrala sa serviranjem, pa sam umesto klasičnih činija, koristila veće šolje za kafu. Ne moramo uvek da serviramo klasično. :)

Potrebno je:
  • oko 500g belog mesa sa koskom ili 400g filea
  • 400g svežih šampinjona
  • 120g testenine, fusili (to su tri pune šake)
  • 100g malo jače pečenog susama
  • 3 Imlekove pavlake od 180ml 20%mm
  • 300ml Polimarkovog majoneza
  • so za meso, pečurke i testeninu

Priprema:

Susam prepecite u rerni ili u nepodmazanom tiganju, da promeni boju u smeđu, ali pazite da se ne prepreče - previše potamni ili pocrni.

Belo meso bez kože obarite, ispecite u rerni ili ispržite na ulju u tiganju. Ja sam svoje skinula sa koske, skinula mu kožu, lepo usolila, pa ispržila, ali ne potpuno do kraja. Nisam imala onu rumenu koricu svuda naokolo, tek njene naznake. meso je iznutra u stvari bilo obareno, ali spolja i prženo, pa mu se malo intenzivirao ukus. Prohlađeno meso isecite na kockice, ali ne previše sitne.

Šampinjone dobro oprati, očistiti delove po potrebi, pa cele skuvati u slanoj vodi. Kada voda provri, ubaciti šampinjone, pa kuvati još 10 minuta. Po želji u vodu dodati i malo sirća, dva-tri čepa. Kuvane šampinjone vaditi rešetkastom kašikom i ostaviti da se prohlade, pa iseći na komade veličine testenine. Pre dodavanja belom mesu, malo ih stisnuti da se izbaci višak vode.

Fusilie skuvati u dobro posoljenoj vodi po uputstvu sa pakovanja. Oni se kratko kuvaju, oko 5 minuta od momenta kada ih dodate u provrelu vodu, pa voda opet provri. Testenina ne sme biti prekuvana. Kuvane isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se malo prosuše na vazduhu, najbolje u nekom većem tanjiru poređane u što tanjem sloju.


Testeninu i susam izmešati sa piletinom, pa umešati pavlaku i majonez. Salatu dobro i malo duže mešati, pa ostaviti desetak sati u frižideru, najbolje 1 dan. Za to vreme, susam i testenina će upiti višak tečnosti ako je ima.


Prijatno!

Ovo je moja poslednja "ulaznica" na temu susam, koju je zadala Nataša sa bloga Moja slatka kuhinja, a u okviru igrice Ajme koliko nas je.

9 коментара:

  1. Mislim da sam sličnu salatu jela pre možda 15 godina na nekoj slavi i da mi se jako svidela, a uopšte nisam mogla (tada) da ukapiram da ima testenine :D
    Sviđa mi se dodatak susama, volim ga u ovakvim salaticama :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Testenina je totalno neprimetna, u smislu, da se ne ocekuje da se oseti ukus testenine u salati. Ona tako fino pokupi ostale ukuse, tako da se bez bojazni moze kupiti neka najjeftinija. Ja sam koristila Premia Fusili-je koji kostaju 49din, za pola kile.
      Susam i ja jako volim u ovakvim salaticama. Imam jos jednu na blogu, Jeleninu, ali u nju ide kikiriki. Odlicna je i ona, ja se ubijem od nje kao prase. :D

      Избриши
    2. Kikiriki već ne smem da stavljam u salatu, obožavam ga :D

      Избриши
  2. Tanja pa ti mene stvarno hoces emotivno da unistis !! Ova salata je godinama ( a i sada je) bila "must"na slavi kod nas...mama je to stalno pravila ali u originalnom receptu u njoj nije bilo testa...ona je u nju stavljala pecurke iz tegle, one malo kiselkaste, dinstanu piletinu seckanu na kocke velike kao pecurkice i puno persunovog lista. od zumanaca je pravila majonez i time sve pomesala a belanca je kuvala u zakiseljenoj vodi i onda ih krupno isekla i umesala...moj zadatak je bio da secem pecurke na pola ili na cetvrtine, u zavisnosti od njihove velicine !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)
      Testenina se jako lepo uklapa u ovu salaticu. Mozes da nam napravis tu tvoje mame, volela bih da je isprobam. Puno te pozdravljam i nemoj biti tuzna. :*

      Избриши
  3. Odlicna mesavina sastojaka, sigurna sam da je salatica izvrsnog ukusa! :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails