Mada znam da hleb moze da se zamesi bez kvasca, nikada mi nije palo na pamet da se oprobam u pravljenju ... a onda sam naisla na Sandrin blog Mlin nas nasusni. Tacnije, Sandra je preko igrica za food blogere dosla do mene, ali nije to ni bitno, vec da smo se nasle :))
Kod Sandre na blogu imate svasta nesto zanimljivo da procitate. Njeni recepti nisu bas uobicajeni, ali necu da vam previse pricam, zavirite na blog pa pogledajte. :) Meni je pre svega paznju privukao ovaj hleb i izazvao me da ga napravim. Originalni recept mozete videti ovde.
Srecna sam jer mi je hleb uspeo iz prve. A evo slicica i postupka na moj nacin, posto sam malo menjala. Nisam ga pekla poklopljenog u masivnom sudu, vec u obicnom kalupu za hleb.
Hleb sam pravila od psenicnog integralnog brasna, ali mozete da koristite bilo koje drugo, ili mesavinu.
Od sastojaka vam treba, brasno, morska so i topla voda i zrnevlje po zelji. Nisam nista ubacila od zrnevlja, ali bi hleb bio ukusniji da ima necega, ovako mu ukus i nije bas neki.
Mera mi je bila casa od jogurta (180ml), bitan je odnos brasna i vode, ne zapremina solje za meru.
Prva stvar koju trebate da uradite je da naprvite kvas.
Kvas:
U keramickoj posudi umutite 1 solju brasna sa 1 soljom tople vode. Prekrijte pvc folijom, izbusite foliju na pra mesta da bi mogao da ulazi vazduh i stavite na toplo mesto da stoji 24h. Meni je stajalo na podmetacu pa tako na radijatoru.
Nakon 24h, a mozda i ranije, videcete da ste dobili prilicno kompaktnu smesu, koja je odozgo malo promenila boju i povecala zapreminu. Vide se mehurici vazduha na povrsini.
Kvas ne sme da smrdi. Miris treba da lici na miris brasna koje ste dodali.
Dodavanje brasna:
U drugoj posudi prosejte 4 case brasne, dodajte 1 kasicicu morske soli, zrnevlje (bundevino seme, suncokret, lan ...) pa dodajte kvas. Dodajte jos oko 200ml tople vode da dobijete meku masu koju mozete da mesite. Izradite dobro testo varjacom (mora da se mesi), poklopite, pa vratite na radijator da stoji narednih 24h. Testo ce za to vreme da se uduplira. Opet, ako je u prostoriji dosta toplo, bice gotovo i ranije
Pecenje hleba
Nadoslo testo umesite rukama dodajuci jos 1 casu brasna, ne vise od toga.
Posudu u kojoj cete da pecete hleb, oblozite papirom za pecenje ili nauljite pa pospite brasnom. Izrucite testo, poklopite, pa opet vratite na radijator ili neko toplo mesto, dok ne naraste (uduplira se). Pominjem radijator po inerciji posto sam na njega stavljala
Kada naraste, nozem polako zaseci po povrsini hleba brazde da ne bi pucao dok se pece.
U pretodno zagrejanu rernu na maksimum, stavite neku serpicu sa vodom ispod resetke. Stavite posudu sa hlebom koju ste prekrili alu folijom. Smanjite rernu na 200-220C pa pecite pola sata. Sklonite foliju, pa pecite jos 10-15 min.
Gotov hleb zavijte u mokru krpu dok se ne ohladi, a nakon toga ga cuvajte u frizideru.
Odličan kruh ! Super si ga ispekla . Hvala ti i za link na Sandrin blog, sada je došao i do menem, odnosno ja do njega :))
ОдговориИзбришиDraga Tanja, fenomenalno Ti izgleda hleb. Da, finoj korici pomaze i cinija vode u pecnici, a mi smo se tako navukli na ove hlebove bez kupovnog kvasca da vise niko nece da jede kupovni hleb ;) Dakle, domacice - pazite sta radite. Ko sta radi, ja proizvodim kvasac :)
ОдговориИзбришиBranka, dobro dosla!
Odličan hleb i nikako da ga napravim. Kod Male KUharice ima tako sjajnih zdravih recepta da me je ponekad sramota da se pokrijem ušima sa mojim receptima koji pucaju od kalorija. Klopam i ja ko ona ponekad ali moje zdravo kuhanje i nije za prezentaciju obzirom da sam početnik.
ОдговориИзбришиHvala vam, devojke! Ulepsale ste mi vikend! <3 Pozdrav iz suncanog Pozarevca!
ОдговориИзбришиrazmišljala sam već o tome da isprobam ovaj recept, ali nikako da se odlučim, tebi je lijepo ispao, ma šta lijepo, predobro!
ОдговориИзбришиDivno izgleda :)
ОдговориИзбришиSve pohvale za Sandru, jos jednom!
ОдговориИзбришиNastavila sam da pravim hleb. Isprobala sam varijantu sa razenim brasnom (za kvas sam samo koristila integralno psenicno) i suncokretom. Jos je lepsi u toj kombinaciji.
Hvalaaaaa Taci! Jako mi je drago!
ОдговориИзбриши