Странице

петак, 29. октобар 2010.

Pasulj (ni gust ni corbast)

Sedim sigurno desetak minuta, mozgajuci kako da naslovim ovu moju drugu ulaznicu za "Ajme koliko nas je" i vidite rezultat :)) Kada kuvam pasulj, volim da je po gustini negde izmedju corbastog i gustog. Obozavamo pasulj i najcesce se "inteligentno" prezderemo od istog pa posle placemo.

Moj pasulj je sasvim prosto jelo. Ne dodajem mu od povrca nista sem luka crnog i luka belog. Deki ne voli kada ubacim celu suvu papriku, tako da se tu malo zrtvujem ali posto stavljam alevu, ne trpi mnogo ukus. Jos ako se nadje koja suva ljuta da se malo izdrobi odozgo, ma ne treba nista vise.



Za 4 tanjira ovog jela potrebno je:
  • 250g pasulja tetovca
  • 1 veca glavica crnog luka
  • 2 cena belog luka
  • so, biber u zrnu, lovor list, malo zacinaC
  • 250g hamburske slanine
  • malo suvih rebara
Pasulj se probere i opere u hladnoj vodi, nalije vodom pa stavi da se kuva. Mozete da ga natopite da odstoji preko noci, kako ko vise voli. Kada voda prokljuca, pasulj se kuva petnaestak minuta pa se ta voda baci. U serpi u kojoj ce se kuvati pasulj, proprzi se na ulju sitno seckani crni i beli luk. Zatim se ubaci ocedjeni pasulj, doda par zrna bibera i neki list lovora, ubace se slanina isecena na kocke i suva rebra, pa nalije vrucom vodom toliko da se zrna i suvo lepo baskare u loncu i da mozete normalno da promesate jelo.
Slaninu i rebra treba oprati, a rebra po potrebi i prokuvati ako ima garezi od dimljenja i zbog soli, da ne budu preslana. Vodu, kojom cete naliti pasulj drugi put, zagrejte da bude vruca.Ne solite jos jelo, posto se nikad ne zna koliko je ovo suvo slano.
Poklopite potpuno posudu i kada provri, smanjite vatru. Pasulj mora da se muci na ringli. :)) Povremeno obilazite jelo i promesajte. Kada primetite da corba pocinje da biva mutna, probajte malo pa dosolite solju i mrvicom suvog zacina (zacin C kod mene). Pasulj je gotov kada su zrna skroz mekana, a neka cak raspadnuta. Tada je vreme za "zaprsku".
U malo tople vode razmuti se kasika brasna i pola kasicice (ili manje) aleve paprike. To se ulije u jelo i dobro promesa, pa ostavi desetak minuta da se brasno ukuva. Ako je pasulj pustio dosta skroba ili se malo vise raspao, brasno cak nije ni potrebno. Dovoljno je da umesate samu alevu papriku.

Kao sto vidite, ovo nije bas klasican srbijanski pasulj. Veoma retko napravim klasicnu zaprsku. Cak i kada nema niceg od mesa, ovako skuvan pasulj je veoma ukusan. Od salate najbolje mi pasu belolucane paprike ili mlad kupus, mada mogu i kisele paprike iz tursije ne bunim se :)




2 коментара:

  1. Odlično ! Tanjur ovako pripremljenog graha nikada ne bih odbila. Sviđa mi se recept, jedan od onih koji su jednostavni a jako ukusni. Super !!

    ОдговориИзбриши
  2. Baš je ovo fino, na tome smo rasli i to baš tako, ni gusto ni rijetko, pa malo dimljenog mesa unutra, nema boljeg jela!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails