Странице

понедељак, 24. јануар 2011.

Urme punjene djumbirom i bademom

Bicu kratka, necu mnogo da pricam. :))
Ovu zanimaciju sam pronasla kod Sweet and Green a kod nje na blogu se originalno zove Datulje punjene đumbirom i bademima
Odavno sam videla ali nikako da napravim. Blog je sjajan, sa puno zanimljivih recepata. Kopiracu originalni recept:

Ako ste ljubitelj zdrave i ljekovite hrane, zabilježite ovaj recept kao zdraviju alternativu božićnim kolačićima. Za izradu ovih ljupkih slatkiša neće vam trebati više od 15 minuta.

Recept:


3 jušne žlice badema (oko 25 badema)
16 datulja
3 jušne žlice oguljenog i nasjeckanog đumbira
2 jušne žlice smeđeg šećera
1 jušna žlica vode


Datulje zarežite s jedne strane po dužini kako biste im izvadili koštice i pripremili džepić u koji ćete staviti nadljev.
Đumbir oglulite i nasjeckajte na sitne kockice. Posebno nasjeckajte bademe.
U maloj posudi zakuhajte đumbir, šećer i vodu. Kuhajte oko 5 minuta dok se tekućina ne pretvori u gusti sirup.
U vruću smjesu dodajte bademe te dobro promiješajte.
Toplom smjesom nadjenite datulje. Punjene datulje će se još malo stisnuti kad se nadljev potpuno ohladi. 



Bademi su mi blansirani pa je zato kod mene ispalo svetlije, a fotke su mi bzv, pa pogledajte kod nje kako izgleda, da vas ove moje ne odbiju :))) Odlicna i zdrava poslastice, svima preporucujem! 

10 коментара:

  1. Obozavam urme, obozavam bademe, savrsena kombinacija :)

    ОдговориИзбриши
  2. Malo je pipavo to punjenje i sklanjanje kostice ali se bogami dooobro isplati.Extra!

    ОдговориИзбриши
  3. Da su kajsije, bilo bi opasno po mene, ovako mogu samo da kuliram :D
    Sigurna sam da je ukusno, bez obzira što nisu kajsije :))

    ОдговориИзбриши
  4. Ma kakvi da me odbiju :-))))Savršene su !!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Obožavam urme i za mene je ovo prava poslastica.

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo se zaista lako i brzo pravi. Urme se veoma lepo seku a koscica se lako izvuce. Bademe samo malo tuckom za meseo lupnite, pa iseckajte grubo velikim nozem. Djumbir se takodje brzo isecka, a sve uspinuje za 5 minuta. Puni se isto lako. Jedino sto su malo prsti lepljivi od urmi. Zaista je sve gotovo za 15 minuta. napravila sam bukvalno "u prolazu" kroz kujnu :)

    Mislim da bi i na kajsijama mogao neki dzepic da se napravi za punjenje ali ne znam kako bi islo sa djumbirom. Treba probati.

    ОдговориИзбриши
  7. Taci, puno ti hvala na linkanju i reklami - drago mi je da ti se svidja recept!

    ОдговориИзбриши
  8. Baš interesantno, a pošto djumbir obožavam, beležim:)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails