среда, 19. јануар 2011.

Salcici i ledene kocke - repriza

SALCICI

Kada sam prosli put pravila salcice, to je bila premijera. Posto i dalje nemam masinu za mlevenje mesa, jedini nacin da sredim salo je bio da ponovo pokusam da ga otopim. Dok sam cekala da se testo za salcice odmori, malo sam se setkala po blogovima i videla kod Maxivide salcice i da je salo sredila stapnim mikserom. Kako nemam pomenutu spravu, mozda sam mogla da pokusam sa blenderom, ali to mi nije palo na pamet. Svima koji slucajno prate moj, a ne prate maxividin blog, preporucujem da ga pogledaju, a specijalno nasim ljudima u belome svetu koji zele da prave salcice. Ona je, do u sitna crevca, objasnila koje salo vam treba i kako da ga trazite u mesarama. Takodje cete na njenom blogu naci mnostvo odlicnih starinskih recepata, pa ne zalite vremena za jedan klik. :)
Salo, koje je sam prethodno odledila jer je cekalo u zamrzivacu da repriziram salcice, sam dodatno usitnla seckanjem. Onda sam stavila sve u jednu serpicu, pa na ringlu. Pored sam pripremila minijaturnu vanglicu da u nju odlivam salo kako se topi. Ceo proces je trajao pola sata, ali sam bila uporna, mesala i stiskala one komadice i odlivala kako se malo otopi. Moram da se zahvalim Tadeji na sugestiji da se salo/mast odliva da ne bi pregorevalo. U otopljeno salo sam dodala 3 kasike brasna, mada je mozda moglo i manje, i sacekala da se stegne. Na dalje sam radila po vec ispisanom receptu, a ovog puta salcici su filovani dzemom od kajsije i pekmezom od sljiva. Opet mi nisu ispali bas savrseni, jer sam malo tanje razvila testo. Nista, bice treca - sreca!
Evo slicica izrade:



LEDENE KOCKE

U prethodnom predstavljanju kockica napisala sam da sam se malo zanela dok sam lupala jaja za biskvit, pa su uletela 4 umesto 3 koliko ide po receptu :))) Zato je biskvit ispao malo deblji, a evo ih sada, regularnih. Mozda se ne vidi bas najbolje, ali debljina biskvita je skoro ista kao debljina fila.
Sve to manje-vise, ali celu pricu pricam ponovo zbog secenja i problema koji neki imaju sa pucanjem cokoladne glazure. Kockice sa fotografije su secene nozem koji sam prethodno zagrejala na ringli. Tacnije, zagrejanim nozem je presecena samo glazura. Uvek sam se nervirala sto mi se zabrljavi krema dok secem, a onda sa ovom poslednjom turom dobih neki "napad inteligencije" lol
Vrelim nozem sam samo utisnula-presekla plitko da se glazura rasece i malo razdvoji, a onda sam drugim nozem presekla kolac do kraja po toj liniji. Bilo je brljanja ali u mizernom procentu. Odmah presecite drugim nozem, jer ako cekate, cokolada ce da se stegne i niste nista uradili.
P.S.
Postupak je idealan za nerviranje zle komsinice koja svemu nadje manu  :)))

9 коментара:

  1. Mmmmm, Taci, predivno :) Ne zna se sta lepse izgleda, predivno!

    ОдговориИзбриши
  2. Savršene slike i provereni recepti!! Odlično!!

    ОдговориИзбриши
  3. I ja pravila ledene kocke pre neki dan, samo što je meni fil duplo deblji nego korica :D
    Plus što mi popucala glazura k'o staklo -.-
    Tvoje ledene su divne :) ♥
    (salčiće ignorišem, njih ne volEm da jedem :))

    ОдговориИзбриши
  4. Super su ti ledene kocke,obožavam ih ali nikako da ih napravim;))za njih je zadužena moja sestra!

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Taci, hvala na silnim preporukama i linkovima! Svidja mi se oblik u kom si savijala salcice. Meni je takodje preteklo oko 600 g ociscenog sala u zamrzivacu i nameravam u jednom trenutku ponovo da napravim salcice, ali po receptu moje mame (koji je znatno drugaciji od bakinog, u testo ide vino).

    ОдговориИзбриши
  6. Ti si Taci pravi majstor-ka:D
    Super su ti ispale obe poslastice..koje obozavam!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Dakle, fenomenalno, sve od reda! Ja bih probala ove poslastice odma'!!!! Ledene kocke su prelepe, ja ih nešto ne pravim često, al mislim da ću zbog ove tvoje fotkice da spremim uskoro:)

    ОдговориИзбриши
  8. Ledene kocke su predivne! Danas sam ih pravila i super su uspele!! Dosta bolji recept od jednog sto sam pre koristila..

    ОдговориИзбриши
  9. Taso, Jovana, Sandra hvala :-*

    Tina, probaj ovako. Ovo je isuvise tanka glazura u normalno da puca, a da je deblja ne bi valjalo ... fil mora da dominira ukusom.

    Stocicu, dobro je dok ima ko da ti ugadja :)

    Maxivida, bilo mi je zadovoljstvo.
    Kod minjonke sam videla kako ih preklapa, i recept je njen. Ipak sam pogresila sto sam dosta rastanjila testo. Mora biti deblje da kada zagrizes, osetis onu punocu i tezinu testa.

    Nale, hvala, samo napred!

    Sonja hvala, neizmerno mi je drago sto si pruzila sansu mom receptu i sto ti se kocke dopadaju. Bas sam dugo mozgala o idealnoj kombinaciji sastojaka, iako recept deluje jednostavno. Mislim da sam uspela da potrefim pravu meru. Svi koji su ih probali su odusevljeni. :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails