... ne one ocajne bukvalno, nego one sto imaju problema sa pitama i njihovim "usponima i padovima" :)))
Recept za klasicnu Pitu sa sirom sam vec ostavila i evo ga ovde ali ako ste od onih koji i pored dobrih recepata redovno uspeju da naprave pljeskavicu umesto dobre "bogate" podignute pite, onda je ovaj recept savrsen za vas. Sa njim pita obavezno uspeva. Tajna recepta je u premazu za kore koji se pravi od jaja, jogurta i griza.
Sve je pocelo tako sto sam svojevremeno od nane dobila recept za Pitu sa visnjama a onda shvatila da taj premaz moze da se koristi za apsolutno svaku pitu, slanu ili slatku. Kada pravim slatku stavim secer, kada pravim slanu izostavim secer i dodam so. Cak sam danas pravila pitu (baklavu) sa visnjama koresteci taj premaz ali o tome u drugom postu.
Pitu sa sirom sam napravila od 6 manjih kora (oko 200g) a ostalo iskoristila za baklavu. Ostavicu recept za slanu varijantu premaza i za kolicinu od 1/2kg tankih kora za pitu.
Potrebno je:
Izmuckati zicom jaja pa dodati ulje, jogurt i na kraju griz u kome je prethodno izmesana so i prasak za pecivo. Ovom smesom se premazuje svaka kora, a filuje svaka treca kora.
Ako se pita slaze, ostavite jednu koru za prekrivanje, a ako uvijate u rolate onda nije potrebno. Ovog puta sam uvila dva rolata i savila kore jednu oko druge.
Ostatkom fila obavezno prelijte i lepo premazite pitu sa svih strana pa pecite dok se lepo ne zarumeni. Kod sporeta koji regularno peku to je obicno 20-25min na 200C. Kod mene je to 25min na 180C sa sve nakacenim najvecim plehom od rerne ispod gornjeg grejaca da mi ne bi pita izgorela odozgo.
Da rezimiramo slaganje, odnosno pravljenje rolata ...
Ako se kore slazu, svaku premazati premazom (uvek ga izmesati jer griz pada na dno), a na svaku trecu posuti fil - sir ili bilo kakav drugi slani fil. Na kraju se prekrije jednom ili dve kore pa premaze ostatkom premaza.
Ako se prave rolati, odvajate po tri kore. Svaka se premaze premazom, a na poslednju stavi fil. Napravi se rolat i stavi ravno na tepsiju ili umota rolat oko rolata kao za savijacu. Na kraju se premaze sa svih strana ostatkom premaza.
Kada se pita ispece, ostavite da se malo prohladi pre secenja. Nemojte je prekrivati krpom, mozete papirnim ubrusom samo da je zastitite. Ovako spremljena pita je izuzetno ukusna, krckava a vazdusasta i sto je najbitnije, nije padavicarka vec zbog onog griza ostaje lepa debeljuskasta ;)
Recept za klasicnu Pitu sa sirom sam vec ostavila i evo ga ovde ali ako ste od onih koji i pored dobrih recepata redovno uspeju da naprave pljeskavicu umesto dobre "bogate" podignute pite, onda je ovaj recept savrsen za vas. Sa njim pita obavezno uspeva. Tajna recepta je u premazu za kore koji se pravi od jaja, jogurta i griza.
Sve je pocelo tako sto sam svojevremeno od nane dobila recept za Pitu sa visnjama a onda shvatila da taj premaz moze da se koristi za apsolutno svaku pitu, slanu ili slatku. Kada pravim slatku stavim secer, kada pravim slanu izostavim secer i dodam so. Cak sam danas pravila pitu (baklavu) sa visnjama koresteci taj premaz ali o tome u drugom postu.
Pitu sa sirom sam napravila od 6 manjih kora (oko 200g) a ostalo iskoristila za baklavu. Ostavicu recept za slanu varijantu premaza i za kolicinu od 1/2kg tankih kora za pitu.
Potrebno je:
- 3jaja
- 1.5 - 2 casa ulja (casa od 200ml)
- 2 case jogurta
- 1casa griza
- 1 prasak za pecivo
- soli po ukusu
Izmuckati zicom jaja pa dodati ulje, jogurt i na kraju griz u kome je prethodno izmesana so i prasak za pecivo. Ovom smesom se premazuje svaka kora, a filuje svaka treca kora.
Ako se pita slaze, ostavite jednu koru za prekrivanje, a ako uvijate u rolate onda nije potrebno. Ovog puta sam uvila dva rolata i savila kore jednu oko druge.
Ostatkom fila obavezno prelijte i lepo premazite pitu sa svih strana pa pecite dok se lepo ne zarumeni. Kod sporeta koji regularno peku to je obicno 20-25min na 200C. Kod mene je to 25min na 180C sa sve nakacenim najvecim plehom od rerne ispod gornjeg grejaca da mi ne bi pita izgorela odozgo.
Da rezimiramo slaganje, odnosno pravljenje rolata ...
Ako se kore slazu, svaku premazati premazom (uvek ga izmesati jer griz pada na dno), a na svaku trecu posuti fil - sir ili bilo kakav drugi slani fil. Na kraju se prekrije jednom ili dve kore pa premaze ostatkom premaza.
Ako se prave rolati, odvajate po tri kore. Svaka se premaze premazom, a na poslednju stavi fil. Napravi se rolat i stavi ravno na tepsiju ili umota rolat oko rolata kao za savijacu. Na kraju se premaze sa svih strana ostatkom premaza.
Kada se pita ispece, ostavite da se malo prohladi pre secenja. Nemojte je prekrivati krpom, mozete papirnim ubrusom samo da je zastitite. Ovako spremljena pita je izuzetno ukusna, krckava a vazdusasta i sto je najbitnije, nije padavicarka vec zbog onog griza ostaje lepa debeljuskasta ;)
Prava artizan pita.Izgleda super. Evo ja odo da pravim pitu sa borovnicama....od jutros kad sam ustala to mi se mota po glavi....pozzz
ОдговориИзбришиOdličan način da pita uspe! Pozzzz
ОдговориИзбришиSuper ti je pitica, vidis nisam se setila da je napravim i u slanoj varijanti a za slatku znam, bas je poput neke strudlice i niko ne bi rekao da je napravljena sa kupovnim korama...da znas da cu isprobati.;))) pozzz i zelim ti lep vikend!
ОдговориИзбришиIrena, ne bi verovala ali bas sam razmisljala tog jutra da li ima svezih borovnica. Nekako nikad ne znam kada im je sezona :))
ОдговориИзбришиNisam cula za artizan pite. :smajlikojisestidi: Ova moja se znaci tako zove? lol
Nale, nema promasaja sa ovom piticom :)
Minjoncic, cekam utiske, mnogo je dobra i u slanoj varijanti :)
Nisam nevesta pitama samo zahvaljujuci mojoj baki koja me je od malena (skoro nisam ni videla povrsinu stola) , terala da razvlacim testo.Najgore je bilo kad ja mislim da je sve ok pa pozurim a ono tzap rupa usred srede).Posle opet uz suze ponovo.Ajde onda bez muke nema nauke.Kao i sa svim ostalim stvarima vezba vezba .cini majstora.Ipak super da si postavila ovaj recept:)
ОдговориИзбришиprije svega pozdrav iz Dbk :), danas sam mojima obećala pitu od sira uz ručak, navratim malo na blogove obzirom da sam u popriličnom zaostatku,i evo kod tebe jednostavne a fenomenalne pite od sira. Za koji sat će i ovdje zamirisati :)
ОдговориИзбришиDzoli, ja ne razvlacim testo, a bas bih mogla jer nema lepse pite od te sa domacim korama. Ti si imala srecu da imas ko da te nauci, verujem da si tata-mata za pite, cim si krenula tako do malena :)
ОдговориИзбришиBranka, jedva cekam povratnu informaciju i kako se tvojima dopala pita. Verujem da se seuper provodis u Dubrovniku! Puno pozdrava tebi i tvojima :***
Kupila si me ovom pitom ;)
ОдговориИзбриши