Странице

понедељак, 29. август 2011.

"Mini Studio"

  Pre par meseci mi je Zelja sa bloga Pipi u kuhinji poslala LINK ka uputstvu kako napraviti kod kuce mini studio, i napokon sam ga napravila. Nema potrebe da pisem o izradi jer je vrlo jednostavno i lepo prikazano na sajtu koji sam linkovala.
  Isprobala sam ga na dnevnoj svetlosti, a svetlo mi je padalo sa pogresne strane. Ipak, zadovoljna sam rezultatom. Sledeci problem je .. gde drzati kutiju ako zivis u kutiji sibica? :)))
Evo kako izgleda moj studio i jedna slicica napravljena u njemu ...



Nije lose, jel da? :)
Zeljo, hvala jos jednom za link! :*

P.S. Napokon imam solidan fotoaparat, pa sad nemam izgovor za losu fotografiju. Samo jos da ga upoznam, za sada mi je spansko selo lol

Da se dopunim, posto mi djavo nije dao mira dok nisam smislila gde cu sa kutijom.
Nekako mi je samo naislo kao slika u glavi ... setila sam se  "fascikle" u kojoj je mama drzala neke svoje crteze iz skole. Dva debela kartona spojena pamucnim trakama. Onda sam iskasapila svoju kutiju, napravila rupe i ubacila neke trake koje imaju u sebi zicu pa se lako provlace. Kutija se sada sklapa, i moze da se ubudzi pored frizidera jeeeeeee
Evo slicica



20 коментара:

  1. već dugo se spremam napraviti si ovo ali:(((.....
    sad kad vidim kako je tvoja fotografija dobra zaista više nemam isprike ....
    kolač izgleda slasno:)))..

    ОдговориИзбриши
  2. Da da ovo i meni treba.Mada je moj Neustrasivi fantastican fotograf nikao da ga nagovorim da vise slika ono sto kuvam:(
    Pa onda izgleda nema druge nego na posao;)
    Mada nikad necu postati Vivian(vidi moj poslednji blog o toj neznanoj umetnici)

    ОдговориИзбриши
  3. Mare, tako sam ja odlagala uz hiljadu izgovora, pa mi je nakraju ogromna kutija stajala dve nedelje u predsoblju i cekala ... Posla nema ni pola sata kad nabavis kutiju i hamer. Ovo je generalno najjednostavnija varijanta a radi posao

    Dzoli, upravo sam procitala, divna prica!
    Eh muskarci ...
    Ja sam naucila da ako zelim da nesto bude odradjeno kako treba, onda to odradim sama. Nije moj dragi tip koji fusari, nego mnoge stvari gledamo iz drugacijeg ugla :) Ono sto je meni zanimljivo, on nikada ne bi primetio i obrnuto. A za neke moje hobije ipak nema ni nerava. Tako sam ja u mnogo cemu samouka pored coveka koji to zna savrseno da uradi, a tu spadaju fotografija i rad na racunaru.
    Ovaj boksic ce i njemu posluziti, posto ima jedan jako zanimljiv hobi, koji takodje iziskuje povremeno fotografisanje "komada" zbog prezentacije na mrezi.
    Meni jos preostaje ucenje obrade fotografija u fotosopu, mada to nije nuzno.

    ОдговориИзбриши
  4. Mrzim kad mi bloger pojede komentar

    Mare, hvala na komplimentu za kolac. To je "Medeno srce", kolac koji je meni lepsi od istoimenog originala. Ima istu zilavkastu strukturu biskvita, "punjenje", ali je daleko socniji. Ne znam jesi li ga isprobala, ako nisi, toplo preporucujem. Postavicu verovatno u toku dana recept.

    ОдговориИзбриши
  5. eto super jednostavne ideje a prakticne :) pokusacu ovako nesto da napravim :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ovako je izgledao moj prvi studio:) tj. lightbox.
    Imala sam isti problem sa odlaganjem kutije, pa smo se spoticali na nju dok je nisam rasturila i bacila.

    Jedan savet, umesto da stranice oblozis hamerom, uzmi papri za pecenja(onaj beli naravno). Na plafonu moze da ostane hamer. A osvetljavaj tako sto po jednu lampu stavis sa strane i onda to svetlo prolazi kroz hamer i dobijes fino difuzovano svetlo, kakvo vise odgovara hrani.

    Pozdrav i srecno sa novim aparatom i lightboxom.

    ОдговориИзбриши
  7. odličan je ovaj box, međutim ja sam si prije nekoliko mjeseci napravila nešto malo drugačije, ali imam loš fotić pa slike nisu i neke kvalitete, uskoro dolazi i novo fotić pa će se vjerojatno i to promijeniti :)

    ОдговориИзбриши
  8. Jacamaco, uspeces, ovo je skroz jednostavno.

    Ana, hvala na savetima. Mislim da sam prvi "uradi sam" projekat na ovu temu videla kod @mamajac, i znam da ona koristi papir za pecenje, i dve lampe sa strane koje su smestene u u drvenim kutijama.
    Problem sa kutijom sam reseila, dopunila sam post pa pogledaj.
    Lampe su mi za sada problem, jer trebam da nabavim odgovarajuce velicine. Koristicu u pocetku onu obicnu na srafljenje za radne stolove.
    Aparat mi je ziva misterija. Moram lagano uputstvo u ruke pa da istrazujem. Ima nekih milion opcija, a kad mu das "auto" nije to to. Trenutno pokusavam da demistifikujem zum, jer mi pravi uzasno mutne fotografije.

    Nina, ne znam koliko je los, ali sam do skoro radila sa kamerom od 2 megapikselai ispadale su sasvim solidne fotografije pod uslovom da se potrudim. Ali razumem :)Bice pravo uzivanje da skljocas sa novom igrackom ;)

    ОдговориИзбриши
  9. Da mi ne bi light box-a odavno bi ja prestala sa pisanjem bloga :) Stvarno je korisna stvar a bogme i inspirativna :) Mi smo ga pravili od lesonita, a problem sa pakovanjem smo resili sarkama - sklopi se lepo i stavi u jednu kutiju pa ispod kreveta :) Samo daj sebi vise vremena kada kuvas i imaces super fotografije :) Ja sam znala da napravim i po 1GB fotografija svojevremno :) Sada vise ne koristim light box i malo mi nedostaje :( Zelim ti puuuuno lepih fotkica :)

    ОдговориИзбриши
  10. Fotografisacu resenje za sijalice, pa cu ti poslati ovih dana... U pravu je Ana sa pek papirom, zaista mnogo lepse i mekse svetlo daje.. Ja sam na svoj box stavljala vrlo tanak beli pamuk izaista je neuporedivo bolje sa njim.

    ОдговориИзбриши
  11. Taci,i ta lampa na srafljenje ce biti dobra, samo "udari" jos jednu takvu sa druge strane, tako da ti kutija i ono unutar nje bude osvetljeno i levo i desno. Trebala si da vidis lampe koje sam ja stavljele sa strane u pocetku, jako lose i slabe, ali su radile posao. I mozes da kupis one stedljive sijalice, samo gledaj da budu jake, pa njih da ubacis u lampe koje imas.

    Evo ti jos jedan LINK, ako te zanima.

    ОдговориИзбриши
  12. Izvini, ne ide mi ovo sa linkovima:)

    http://strobist.blogspot.com/2006/07/how-to-diy-10-macro-photo-studio.html

    ОдговориИзбриши
  13. Da li može tanka pamučna gaza da se stavi sa strane umesto hamera ili pek papira, ona je još providnija, pa reko možda bude bolje osvetljenje :) Šta mislite o tome?

    ОдговориИзбриши
  14. MilaJeDraga,
    Hvala na lepim zeljama! :) Kad god budes stigla, uslikaj tvoje resenje ili linkuj ako ima nesto slicno da se ne mucis.
    Meni se ovo biti neko resenje za sada, pa koliko potraje. U svakom slucaju je bolje od svega do sada. Poslusacu Anu i zameniti pak papir sa stranica papirom za pecenje. Suprug mi je sugerisao da koristim sivo kao pozadinu umesto belog, ne znam ima li sivog hamera, Mozda moze i plavi ...

    Ana,
    Hvala za link, to je nesto slicno mojoj kutiji samo osvetljeno sa obe strane. Imala sam negde jos jednu manju lampu na srafljenje ako je nisam bacila u zadnjoj selidbi, ne secam se. Snacicu se nekako, u krajnjem slucaju nabavicu jedno po jedno. Nasla sam kod tebe objasnjenje za pravljenje svetla vidim da je @mamajac bila inspiracija.
    Znam za toliko da je bitno pozicioniranje svetla i da je jos bolje odraditi sa 4 dobro pozicionirane lampe osvetljenje. Ovako kako vi radite je mnogo zgodnije zbog postavljanja posudja i propratne dekoracije.

    Devojke, puno vam hvala na savetima, zaista mnogo znaci.

    Jacamaco, vidim da je Mila koristila tanak pamuk, ne znam da li bi mogla gaza jer ima rupice. Mislim da je bitno da se stavi nesto strukturno kompaktno a dovoljno prozracno. Mozes da probas u svakom slucaju. Ja cu na kutiji da zamenim ovaj hamer papirom za pecenje, to mi je najzgodnije.
    pozz

    ОдговориИзбриши
  15. Imas hamere velikih formata u svim bojama, samo potrazi u nekoj malko bolje opremljenoj knjizari... Imas u Golsvortijevoj onu prodavnicu u kojoj se opremaju studenti Arhitektonskog fakulteta, tamo ces sigurno naci :) Kostaju od 150 do 200 dinara, ne bi trebalo vise. I ja nikako da kupim te hamere, vec celih godinu dana :) A stvarno mislim da ako se slika u lajt boksu fotografije budu jos lepse ako je pozadina u nekoj drugoj boji osim bele... Polako, za neko vreme ces vec i sama da vidis sta ti najvise prija oku i foto aparatu... :*

    ОдговориИзбриши
  16. Super da si mi rekla, bas cu sutra da idem do Bulevara pa mogu da pogledam. U lokalnoj prcvari od knjizare bio je ovaj beli, plavi i crni i mislim da mi rekose da su 175din ti u boji.
    Uh, fotoaparat mi je najveca misterija. Nije to nikakva zverka od aparata, ali je izgleda dovoljno osetljiv da ne mogu da pustim na auto podesavanje za neke finese :( Ali videcu vremenom ... Hoces i tebi da kupim sutra hamer? hihihi pa da ti donesem na Adu ;)

    ОдговориИзбриши
  17. Kao poklon za rodjendan? :) Moze :) Tog dana punim 24. i nadam se da cu uspeti da ostvarim svoj plan da vas iznenadim nekom finom torticom i rodjendanskim kapicama :)

    ОдговориИзбриши
  18. Moze moze! :)))) Ali ako ne dodjes, razdelicu ostalima :P

    Bila sam do bulevara ali su kopali po Golsvortijevoj i nije mi se dala da udjem u onu prasinu. Valjda ce do druzenja da je rasciste pa cu pazariti.

    ОдговориИзбриши
  19. E ovo i mene čeka, krajnje je vrijeme da napravim neko pristojno mjesto za slikanje, a i da nabavim pošteni fotoaparat. I na jedno i na drugo pripremam se već dulje vrijeme. Sada kada dođe zima i kada budem malo više doma eto i kod mene mini studio :) Odlične su ti "nove" slike !

    ОдговориИзбриши
  20. Hvala Brankić, baš ima razlike kad se stavi u boks.
    Pogledaj i ovaj šator, isto je dobro rešenje
    http://www.pbase.com/wlhuber/light_box_light_tent

    Ova kartonska kutija odlično završava posao, videćeš i sama.
    kiss

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails