Iako imam povremene izlete u ishrani, trudim se da sto vise jedem po takozvanom LCHF principu. Za neupucene, radi se o ishrani u kojoj je unos ugljenih hidrati apsolutno sveg oblika sveden na minimum, unos masnoca iz vecine izvora pojacan, dok se unos proteina odrzava na nekoj normali. Ovaj princip ljudi cesto mesaju sa mesnim dijetima, Etkinsovom dijetom i svim ostalim gde je prioritet dat proteinima, pa jos jednom podvlacim da se ne radi o visokoproteinskoj ishrani. Uz to, na ovom rezimu mozete jesti i "zlo" svinjsko meso, "zle" iznutrice, puter, pavlaku, prziti na svinjskoj masti i koristiti jos neke nepravedno proterane namirnice sa spiska nazvanog zdrava hrana. Delimicno zabluda dolazi i od toga sto sam naziv, po mom misljenju, i nije bas najsretniji, posto postoji dosta sistema ishrane koji se mogu podvesti pod "low carbs, high fat" - "minimalno secera, poviseno masti" a u kojima je akcenat bacen na izvore proteina, zatim pojacan unos proteina i samo nekih od dobrih masti itd. Ipak, morao je nekako da se zove, a ova skracenica opisuje sustinu. :))
Koga vise zanima, moze da poseti blog Istine i lazi o hrani, nutricionistkinje Anite Šupe, na kome se propagira ovaj rezim ishrane. Drago mi je sto sam u pravom momentu naisla na njega, jer, iako mi je vecina cinjenica o kojima Anita pise odavno poznata, trebalo mi je to citanje kao neka podrska i motivacija da se vratim na normalnu ishranu i "skinem" sa peciva :)) Mesim i dalje, ruckam i dalje, ali veoma dozirano :)
Kada pomenem ovaj princip, ljudi se najcesce pitaju sta tu uopste moze da se jede, a moze da se jede i te kako kvalitetno i raznovrsno. Uopste ne morate da se odricete nekih jela, kao sto su npr. fasirane snicle. Morate malo da izmenite sastav mase, ali nikako na ustrb ukusa. Pravila sam ih danas za rucak, a kao prilog sam isprzila patlidzane - plavi i crveni. Mozda ste navikli da se ono ljubicasto zove plavi patlidzan, ali ne znam da li neko od vas zna da se paradajz naziva patlidzanom. Ako pitate mog tatu, postoje patlidzani i plavi patlidzani :))
Varivo od patlidzana
Potrebno je (za dve osobe):
Plavi patlidzan oljustiti i iseci na ne previse tanke kolutove, pa posloliti i pustiti da izbaci gorcinu. Nakon pola sata na brzinu proprati sve to i onda dobro izmedju dlanova ocediti.
U tiganj koji ima poklopac, ili neku serpu, staviti malo maslinovog ulja, pa naredjati na dno kolutove plavog patlidzana, a odozgo kolutove crvenog, koji mozete da oljustite pre secenja, a i ne morate ... sve zavisi u kojoj meri vam smeta njegova skuvana kozica. Odozgo posolite, pospete bosiljkom i belim lukom, poklopite i stavite na tihu vatru da se przi. Nakon sto su patlidzani obilno pustili vodu, a tome treba bar 5 minuta, otklopite sud i uz mesanje przite dok ne ispari sva voda. Servirajte tako sto cete odozgo izrendati mladi sir, fetu ili kackavalj; kako volite ili sta imate u frizideru. Sir je obavezan sastojak :))
Fasirane snicle
Potrebno je:
Ovsene mekinje se koriste umesto hleba/brasna/prezli, jer su prihvatljiva namirnica.
Smesa se umesi kasikom. Bucnemo jaja u meso pa dodajemo redom sa spiska i mesamo kasikom. Kada smo je dobro umesili, sledi przenje na svinjskoj masti. Kasikom vadimo smesu, stavljamo u zagrejanu mast pa spljostimo viljuskom kao kad pravimo one kineske cufte i przimo sa obe strane dok lepo ne porumeni. Mast ne sme biti vrela da se ne uhvati prerano korica. Na zalost tesko je odrediti jednu istu temperaturu ako przite na (matorim) ringlama, tako da ja stalno pojacavam i smanjujem jacinu. Cim primetim da ne przi dovoljno jako pojacam ringlu, kad vidim da previse cvrci, smanjim ... zongliranje ali sta se moze :)
Gotove fasirane redjam najcesce u vatostralnu posudu, pa kad sve zavrsim poklopim ih da smeksaju, ali ih ostavim tu pored ringle da se ne ohlade prerano ako ne rucamo odmah.
Evo kako to na kraju izgleda. :)
Uz ovakvo jelo meni, velikom utamanjivacu svezeg povrca, ne treba salata. :)
Koga vise zanima, moze da poseti blog Istine i lazi o hrani, nutricionistkinje Anite Šupe, na kome se propagira ovaj rezim ishrane. Drago mi je sto sam u pravom momentu naisla na njega, jer, iako mi je vecina cinjenica o kojima Anita pise odavno poznata, trebalo mi je to citanje kao neka podrska i motivacija da se vratim na normalnu ishranu i "skinem" sa peciva :)) Mesim i dalje, ruckam i dalje, ali veoma dozirano :)
Kada pomenem ovaj princip, ljudi se najcesce pitaju sta tu uopste moze da se jede, a moze da se jede i te kako kvalitetno i raznovrsno. Uopste ne morate da se odricete nekih jela, kao sto su npr. fasirane snicle. Morate malo da izmenite sastav mase, ali nikako na ustrb ukusa. Pravila sam ih danas za rucak, a kao prilog sam isprzila patlidzane - plavi i crveni. Mozda ste navikli da se ono ljubicasto zove plavi patlidzan, ali ne znam da li neko od vas zna da se paradajz naziva patlidzanom. Ako pitate mog tatu, postoje patlidzani i plavi patlidzani :))
Varivo od patlidzana
Potrebno je (za dve osobe):
- 1 osrednji plavi patlidzan, oko 300g
- 300g patlidzana (paradajza)
- so, bosiljak, beli luk (koristila sam granule ali je jos lepse svez)
- malo maslinovog ulja za przenje/dinstanje
Plavi patlidzan oljustiti i iseci na ne previse tanke kolutove, pa posloliti i pustiti da izbaci gorcinu. Nakon pola sata na brzinu proprati sve to i onda dobro izmedju dlanova ocediti.
U tiganj koji ima poklopac, ili neku serpu, staviti malo maslinovog ulja, pa naredjati na dno kolutove plavog patlidzana, a odozgo kolutove crvenog, koji mozete da oljustite pre secenja, a i ne morate ... sve zavisi u kojoj meri vam smeta njegova skuvana kozica. Odozgo posolite, pospete bosiljkom i belim lukom, poklopite i stavite na tihu vatru da se przi. Nakon sto su patlidzani obilno pustili vodu, a tome treba bar 5 minuta, otklopite sud i uz mesanje przite dok ne ispari sva voda. Servirajte tako sto cete odozgo izrendati mladi sir, fetu ili kackavalj; kako volite ili sta imate u frizideru. Sir je obavezan sastojak :))
Fasirane snicle
Potrebno je:
- 450g mlevenog mesa (koristila junece, moze i mesano)
- 2 jaja
- 1 ravna kasicica sode bikarbone, 1 ravna kasicica zacina C i 1/2 kasicice soli
- malo aleve paprike i bibera
- 3 kasike ovsenih mekinja
Ovsene mekinje se koriste umesto hleba/brasna/prezli, jer su prihvatljiva namirnica.
Smesa se umesi kasikom. Bucnemo jaja u meso pa dodajemo redom sa spiska i mesamo kasikom. Kada smo je dobro umesili, sledi przenje na svinjskoj masti. Kasikom vadimo smesu, stavljamo u zagrejanu mast pa spljostimo viljuskom kao kad pravimo one kineske cufte i przimo sa obe strane dok lepo ne porumeni. Mast ne sme biti vrela da se ne uhvati prerano korica. Na zalost tesko je odrediti jednu istu temperaturu ako przite na (matorim) ringlama, tako da ja stalno pojacavam i smanjujem jacinu. Cim primetim da ne przi dovoljno jako pojacam ringlu, kad vidim da previse cvrci, smanjim ... zongliranje ali sta se moze :)
Gotove fasirane redjam najcesce u vatostralnu posudu, pa kad sve zavrsim poklopim ih da smeksaju, ali ih ostavim tu pored ringle da se ne ohlade prerano ako ne rucamo odmah.
Evo kako to na kraju izgleda. :)
Uz ovakvo jelo meni, velikom utamanjivacu svezeg povrca, ne treba salata. :)
Baš sam skoro naletela na tekst na nečijem blogu u kojem devojka vrlo lepo govori o tom režimu ishrane i baš me zaintrigiralo... Moraću malo više da pročitam o tome sad kada i ti pominješ isto :)
ОдговориИзбришиJa msilim da nikada nisam jela faširane šnicle, koliko god to glupo zvučalo :) I definitivno ću da isprobam ovaj recept :)
Fasirane snicle i jesu najbolje sa junecim mesom a i najzdravije, svidja mi se recept..
ОдговориИзбришиObozavam fasirane snicle a u ovoj kombinaciji jos vise;)
ОдговориИзбришиMilaJeDraga,
ОдговориИзбришиRezim jeste intrigantan, narocito sto rusi neke predstave o zdravoj ishrani koje su nam se godinama nametale. Kod njega treba napraviti razliku izmedju jelovnika za mrsavljenje i jelovnika za osobe koje nemaju problem sa kg, jer je u drugom slucaju broj namirnica za konzumaciju dosta veci.
Ove moje fasirane nemaju oblik onih klasicnih (oblik tacnica) u koje ide crni luk, natopljena sredina od hleba ili prezle. Recept je prilagodjen lchf rezimu.
Sandra,
Sve je lepse sa junecim mesom, mada moj suprug stalno pominje neke cevape od ovcijeg mlevenog mesa, za koje kaze da su neprevazidjeni.
Dzoli,
Isto ... i fasirane i cufte, a cufte u paradajz sosu mislim da volim najvise! :)
Taci, odlican recept i sjajan rezim...i ja isto obozavam testo ali ga pravim u minimalnim kolicinama....bolje tako nego da iskoci stomak:)
ОдговориИзбришиHvala Irena! Kad mi kaze stucnjak, i za nutricionizam i za testa, vredi stostruko! ;)
ОдговориИзбриши