уторак, 31. јануар 2012.

Kolač sa višnjama

Kolač sa višnjama je omiljeni kolač mog brata. On nije baš neki ljubitelj torti i kolača sa orasima, pa mu je nana ovaj kolač pravila obavezno svake godine za rođendan. Pravila je nana često ovaj kolač i bez povoda, i sa jagodama ili kajsijama, ali nam je sa višnjama nekako ostao najomiljenija varijanta.

Ovaj kolač je napravljen krajem oktobra prošle godine, nana je poželela da ga napravi za prvu Vukanovu povojnicu. Ja sam otišla da pomažem, ali sam ga na kraju sama napravila. Nana je pripremila višnje i nadgledala. Meni nema ništa draže kada joj pomognem i pravim nešto što je ona pravila, a nana uživa, mada joj je po malo ipak žao što joj sada već teško pada da pravi jela i slatkiše koji iziskuju ipak malo duže stajanje.

Kolač prilažem kao ulaznicu za igricu Ajme koliko nas je, čija je ovomesečna domaćica Tamara sa bloga Bite my Cake a tema su višnje.


Potrebno je za patišpan:
  • 6 većih jaja
  • 300g šećera
  • 6 kašika ulja
  • 200g brašna
  • 3 kašike mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 350 -500g prethodno dobro oceđenih odleđenih višanja
Za krem:
  • 4 jaja
  • 250g šećera
  • 150g oštrog brašna
  • 1 kesica vanil šećera
  • 750ml hladnog mleka
Za ukrašavanje:
  • 2 kesice šlaga 
  • 2dl mleka
  • 2 kašike prah šećera po želji ako volite da bude slađe
Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom, dodati ulje i mleko i na kraju brašno u koje smo prethodno izmešali prašak za pecivo. Dodati višnje koje treba malo uvaljati u brašno da bi se lepo rasporedile u biskvitu. Smesu preručiti u dublju četvrtastu tepsiju, nešto malo manju od onog pleha iz rerne, pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na (prvo na 250 pa smanjiti kada se ubaci kolač) na 200°C 20min. Gotov patišpanj dobro natopiti sokom koji su višnje pustile.
Ako koristite sveže višnje, malo ih zasladite pa ostavite da puste sok.

Za krem umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom. U manji deo mleka razmutiti brašno, pa dodati polako i ostalo mleko a zatim sve preručiti i dobro sjediniti sa žumancima. Kuvati krem sve vreme mešajući varjačom da se ne naprave grudvice. Kada krene da se zgušnjava, butite spremni jer će brzo biti gotovo, pa je potrebno i malo jače mešati. Krem je gotov kada povučete po dnu posude u kojoj ga kuvate, a on se teško vraća i sastavlja. U vruć krem dodati umućena belanca i vratiti kratko (ni minut) na iskljucenu, još vruću ringlu da se malo dokuva.

Ohlađeni krem sipati preko prohlađenog patišpana, pa ukrasiti šlagom. Kolač pre služenja dobro rashladiti u frižideru. Secite kolač samo oniliko koliko vam je potrebno tog momenta za služenje, jer na mestu preseka kod višnjica kolač hoće da promeni boju pa to ne izgleda baš lepo.

7 коментара:

  1. Mnogo dobro, da znas da takvi kolači kod mojih najbolje prodju!Veliki kiss draga!

    ОдговориИзбриши
  2. ako je iz bakine kuhinje mogu biti sigurna da bi mi se dopao i svakako ću ga rado isprobati jednom prilikom

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo za nanu i njen kolač! Višnje kise, krem se topi - pa znale su bake šta rade :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Najbolji su kolaci iz bakine kuhinje! Moja baka je pravila slican kolac, samo bez krema, bio je prste da polizes :)

    ОдговориИзбриши
  5. Divan kolac i lijepa prica koju su uz njega ispricala.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails