Ove kolace sam napravila za novogodisnje i bozicne praznike. Volim da pravim te male slatke zalogaje, a pocela sam da ih pravim kao klinka. Dok me je kuvanje potpuno odbijalo, i mogu reci da sam pocela da kuvam kada sam morala da naucim, pravljenje slakisa, kako kolaca tako i torti, uvek mi je predstavljalo veliko zadovoljstvo.
Ovog puta vam predstavljam Kosnice, maminu Coko-salamicu i Lanine Marcipan stanglice, dok za domaci Ferrero i Kraljice vec imam recepte na blogu.
Mama je recept za ove izuzetno ukusne i dekorativne kolace dobila pre nekih 25 godina. Vrlo brzo je nabavila i kalup i od tada one se redovno prave, nisu nam dosadile.
Nailazila sam na razne recepte za kosnice, ali sam verna ovom jer su najukusnije od svih koje sam igde probala.
Za 50 kosnica potrebno je:
za kosnice:
2 belanca
500g prah secera
500g oraha
za fil:
3 jaja i 2 zumanca
10 kasika secera
5 ravnih kasika brasna
5 kasika mleka
100g cokolade
oko 200g putera
za postolje:
oko 3 table oblande
drveni kalup za kosnice ili cediljka za limun, kristal secer za oblaganje kalupa
Postupak:
Umutiti belanca u cvrt sneg, pa dodati secer i dobro umutiti mikserom. Dodati orahe pa umesiti kompaktnu smesu. Od smese napraviti 50 jednakih kuglica i ostaviti ih da se malo prosuse na vazduhu.
Izvuci iz oblande 50 krugova velicine kalupa. Isecati nozem oko kalupa ili iskoristiti okruglu metalnu modlu.
Za fil umutiti jaja sa secerom, pa dodati mleko i na kraju brasno. Sve dobro sjediniti. Kuvati fil na pari pa skloniti sa vatre i dodati cokoladu. U ohladjeno umutiti mikserom omeksali puter. Utrositi 200g putera, po potrebi vise.
Za izradu kosnica koristim drveni kalup (mamin rezervni) ali mi se ovaj oblik ne dopada posebno. Mama ima kalup koji je spicastiji na vrhu i kosnice su lepse. Deki mi je u nekoj plastikari kupio male plasticne, ti mi nista ne valjaju. Prosle nedelje sam od kume dobila dobar kalup, skoro isti kao sto ima mama. Ona ih ima tri i bila je tako dobra da meni da jedan. :)) Inace sam u pocetku koristila i cediljku za limun. Malo je oblik nesrecan, ali zavrsava posao.
Kosnice se prave tako sto se kalup prvo nakvasi, pa pre svakog utiskivanja kuglice od oraha napuni kristal secerom i otrese visak secera. Zatim se u njega utisne kuglica, Kasicicom se napuni dobijeno udubljenje filom, zatvori oblandom i okretanjem se lako izbaci kolac iz kalupa.
Orahe mozete zameniti mesavinom oraha, badema i lesnika ili nekom drugom kombinacijom. Mozda su najukusnije kada se smesa napravi od 200g lesnika i 100g badema, mada kako god se napravi, odlicno je. Jedino nemojte samo od badema da ih pravite jer je ipak potrebno malo vise masnoce za smesu, a orasi i lesnici mislim da bolje doprinose kompaktnosti koju smesa treba da ima.
Originalnu kolicinu fila, koja je inace 1jaje i 2 zumanca, 6 kasika secera, 3 kasike brasna, 3 kasike mleka, 4 stangle cokolade i 150g margarina, sam povecala. Ako se tako napravi, fil mi uvek zafali jer volim da lepo napunim kolac.
Recept se moze korigovati tako da se u smesu sa orasima narenda cokolada (50g) ili doda malo kakaoa, a da se cokolada izostavi u filu, pa da dobijete crne kosnice za zutim filom. U tom slucaju fil kuvajte koji minut duze jer nema cokolade da ga dodatno stegne.
Ako niste do sada probali ove kolace, toplo ih preporucujem.
Cokoladna salamica
Ova divna salamica spada u grupu starinskih kolaca i mama je pravi od kako znam za sebe. Salamica se pravi jako brzo, prelepog je ukusa i ne znam nikog ko je ne voli. Mamin recept sadrzi mere u soljama, ali sam ovog puta premerila sastojke prvenstveno zbog sebe jer uvek dodjem u situaciju 'koja bese solja'. Napisacu recept i u soljama i u gramima posto ima onih koji vole solje. :)
Potrebno je:
1 jaje
1 solja za belu kafu (200ml) secera u prahu - 125g
3 solje oraha - 200g
100g cokolade
polutke oraha za punjenje
Postupak:
Umutiti jaje mikserom, dodati secer, dodati izlomljenu cokoladu pa staviti na ringlu tek toliko da se cokolada otopi. U prohladjenu smesu umesati orahe i podeliti je na dva dela.
Oblikovati dve salamice, ubaciti polutke oraha ravnomerno u svaku pa dodatno oblikovati na celofanu obilno posutim prah secerom. Zamotati u isti celofan i dobro rashladiti u frizideru.
Ova salamica se moze napraviti verovatno i u posnoj varijanti, ako koristimo uspinovani secer kao vezivo umesto jajeta, ali nisam do sada isprobala pa ne bih mogla da dam preciznu meru za kolicinu secera.
Stanglice su mi zapale za oko jos dok smo istrazivali Lanin blog, a tada sam ih pronasla na kulinarici. Smesa za njih je jako slicna onoj za bajederu a umesto cokoladne glazure se koristi fondan. U prvom cugu sam mislila da ih prelijem belom cokoladnom glazurom, ali kako sam zaboravila da pazarim belu cokoladu, a najcesce sve pravim kasno uvece, ostavila sam fondan samo sto sam ga malo obojila.
Stanglice sam vec jednom pravila i dozivela fijasko sa fondanom. U receptu Lana navodi da se 250g secera u prahu prelije sa 5-6 kasika vruce vode, ali sam tada dobila corbicu sa tom kolicinom. Ovog puta sam smanjila kolicinu na 4 kasike ali je to i dalje po meni retko pa je neka moja iskustvena mera tri kasike.
Ne znam da li Lana ima neke manje kasike ili je u pitanju lapsus. Mozda je trebalo napisati 'kasicice' sto bi za 6 komada bilo ravno trima supenim kasikama. Vodila sam racuna da voda bude vruca a ne vrela jer znam za stos da ce vrela previse rastopiti secer.
Moram da priznam da mi je malo neprijatno sto kuckam, meni na izgled gresku, posto je Lana savrseno precizna i imam bezgranicno poverenje u njene recepte. Kopiracu njen recept ispod, a nadam se da niste lenji i da ste procitali ovo moje zapazanje. LOL
Minjoncicu razresi mi misteriju! :D
Za ove kolace cu samo ostaviti linkove i jednu slicicu posto sam i tako previse ispisala iznad :D
Domaci Ferrero Rocher
Kraljice
Kod kraljica samo treba voditi racuna da se ne utrosi cela solja mleka koja se navodi u receptu. Mleko treba dozirati dok vam se ne ucini da je smesa od oraha taman gusta da se lepo maze a da ne curi. Meni se ovog puta omaklo malo vise pa je fil tecniji.
Ovog puta vam predstavljam Kosnice, maminu Coko-salamicu i Lanine Marcipan stanglice, dok za domaci Ferrero i Kraljice vec imam recepte na blogu.
Kosnice
Mama je recept za ove izuzetno ukusne i dekorativne kolace dobila pre nekih 25 godina. Vrlo brzo je nabavila i kalup i od tada one se redovno prave, nisu nam dosadile.
Nailazila sam na razne recepte za kosnice, ali sam verna ovom jer su najukusnije od svih koje sam igde probala.
Za 50 kosnica potrebno je:
za kosnice:
2 belanca
500g prah secera
500g oraha
za fil:
3 jaja i 2 zumanca
10 kasika secera
5 ravnih kasika brasna
5 kasika mleka
100g cokolade
oko 200g putera
za postolje:
oko 3 table oblande
drveni kalup za kosnice ili cediljka za limun, kristal secer za oblaganje kalupa
Postupak:
Umutiti belanca u cvrt sneg, pa dodati secer i dobro umutiti mikserom. Dodati orahe pa umesiti kompaktnu smesu. Od smese napraviti 50 jednakih kuglica i ostaviti ih da se malo prosuse na vazduhu.
Izvuci iz oblande 50 krugova velicine kalupa. Isecati nozem oko kalupa ili iskoristiti okruglu metalnu modlu.
Za fil umutiti jaja sa secerom, pa dodati mleko i na kraju brasno. Sve dobro sjediniti. Kuvati fil na pari pa skloniti sa vatre i dodati cokoladu. U ohladjeno umutiti mikserom omeksali puter. Utrositi 200g putera, po potrebi vise.
Za izradu kosnica koristim drveni kalup (mamin rezervni) ali mi se ovaj oblik ne dopada posebno. Mama ima kalup koji je spicastiji na vrhu i kosnice su lepse. Deki mi je u nekoj plastikari kupio male plasticne, ti mi nista ne valjaju. Prosle nedelje sam od kume dobila dobar kalup, skoro isti kao sto ima mama. Ona ih ima tri i bila je tako dobra da meni da jedan. :)) Inace sam u pocetku koristila i cediljku za limun. Malo je oblik nesrecan, ali zavrsava posao.
Kosnice se prave tako sto se kalup prvo nakvasi, pa pre svakog utiskivanja kuglice od oraha napuni kristal secerom i otrese visak secera. Zatim se u njega utisne kuglica, Kasicicom se napuni dobijeno udubljenje filom, zatvori oblandom i okretanjem se lako izbaci kolac iz kalupa.
Orahe mozete zameniti mesavinom oraha, badema i lesnika ili nekom drugom kombinacijom. Mozda su najukusnije kada se smesa napravi od 200g lesnika i 100g badema, mada kako god se napravi, odlicno je. Jedino nemojte samo od badema da ih pravite jer je ipak potrebno malo vise masnoce za smesu, a orasi i lesnici mislim da bolje doprinose kompaktnosti koju smesa treba da ima.
Originalnu kolicinu fila, koja je inace 1jaje i 2 zumanca, 6 kasika secera, 3 kasike brasna, 3 kasike mleka, 4 stangle cokolade i 150g margarina, sam povecala. Ako se tako napravi, fil mi uvek zafali jer volim da lepo napunim kolac.
Recept se moze korigovati tako da se u smesu sa orasima narenda cokolada (50g) ili doda malo kakaoa, a da se cokolada izostavi u filu, pa da dobijete crne kosnice za zutim filom. U tom slucaju fil kuvajte koji minut duze jer nema cokolade da ga dodatno stegne.
Ako niste do sada probali ove kolace, toplo ih preporucujem.
Cokoladna salamica
Ova divna salamica spada u grupu starinskih kolaca i mama je pravi od kako znam za sebe. Salamica se pravi jako brzo, prelepog je ukusa i ne znam nikog ko je ne voli. Mamin recept sadrzi mere u soljama, ali sam ovog puta premerila sastojke prvenstveno zbog sebe jer uvek dodjem u situaciju 'koja bese solja'. Napisacu recept i u soljama i u gramima posto ima onih koji vole solje. :)
Potrebno je:
1 jaje
1 solja za belu kafu (200ml) secera u prahu - 125g
3 solje oraha - 200g
100g cokolade
polutke oraha za punjenje
Postupak:
Umutiti jaje mikserom, dodati secer, dodati izlomljenu cokoladu pa staviti na ringlu tek toliko da se cokolada otopi. U prohladjenu smesu umesati orahe i podeliti je na dva dela.
Oblikovati dve salamice, ubaciti polutke oraha ravnomerno u svaku pa dodatno oblikovati na celofanu obilno posutim prah secerom. Zamotati u isti celofan i dobro rashladiti u frizideru.
Ova salamica se moze napraviti verovatno i u posnoj varijanti, ako koristimo uspinovani secer kao vezivo umesto jajeta, ali nisam do sada isprobala pa ne bih mogla da dam preciznu meru za kolicinu secera.
Marcipan stanglice
Stanglice su mi zapale za oko jos dok smo istrazivali Lanin blog, a tada sam ih pronasla na kulinarici. Smesa za njih je jako slicna onoj za bajederu a umesto cokoladne glazure se koristi fondan. U prvom cugu sam mislila da ih prelijem belom cokoladnom glazurom, ali kako sam zaboravila da pazarim belu cokoladu, a najcesce sve pravim kasno uvece, ostavila sam fondan samo sto sam ga malo obojila.
Stanglice sam vec jednom pravila i dozivela fijasko sa fondanom. U receptu Lana navodi da se 250g secera u prahu prelije sa 5-6 kasika vruce vode, ali sam tada dobila corbicu sa tom kolicinom. Ovog puta sam smanjila kolicinu na 4 kasike ali je to i dalje po meni retko pa je neka moja iskustvena mera tri kasike.
Ne znam da li Lana ima neke manje kasike ili je u pitanju lapsus. Mozda je trebalo napisati 'kasicice' sto bi za 6 komada bilo ravno trima supenim kasikama. Vodila sam racuna da voda bude vruca a ne vrela jer znam za stos da ce vrela previse rastopiti secer.
Moram da priznam da mi je malo neprijatno sto kuckam, meni na izgled gresku, posto je Lana savrseno precizna i imam bezgranicno poverenje u njene recepte. Kopiracu njen recept ispod, a nadam se da niste lenji i da ste procitali ovo moje zapazanje. LOL
Sastojci: 350 g šećera, 1 dl vode, 150 g mlevenih oraha, 150 g mlevenog posnog keksa, 125 g margarina, 2 kašike ruma;
Fondan: 250 g šećera u prahu, 5-6 kašika vruće vode, limunov sok
Priprema:
Skuvati sirup od šećera i vode (kuvati 2 minuta). Pomeriti sa ringle, dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Dodati zatim sve ostale sastojke: mlevene orahe, keks i rum. Izjednačiti smesu i sipati u manji kalup obložen masnim papirom. Kada se ohladi, kolač preliti fondanom i tek sutradan seći na štanglice.
Fondan: šećer u prahu sipati u dublju činiju, postepeno dodavati vruću vodu i mutiti varjačom. Na kraju dodati 1 kasiku limunovog soka i 1 kasiku ulja.
Minjoncicu razresi mi misteriju! :D
Ferrero i Kraljice
Za ove kolace cu samo ostaviti linkove i jednu slicicu posto sam i tako previse ispisala iznad :D
Domaci Ferrero Rocher
Kraljice
Kod kraljica samo treba voditi racuna da se ne utrosi cela solja mleka koja se navodi u receptu. Mleko treba dozirati dok vam se ne ucini da je smesa od oraha taman gusta da se lepo maze a da ne curi. Meni se ovog puta omaklo malo vise pa je fil tecniji.
Divni su ti kolačići:))obožavam košnice,preslatke su ti bez obzira na kalup:))ovu salamicu obavezno probam!
ОдговориИзбришиHvala! :)
ИзбришиKod salamice je dobro i to sto se napravi o cas posla. Recimo za iznenadne goste, pod uslovom da imas sastojke u kuci.
Taci,sve mi se svidja:(((Evo mene kod tebe i to na sanke:))Veliki pozz za tebe!!
ОдговориИзбришиhahaham jesi sasava, pazi da ti se sanke negde usput ne zaglave. ovde kod mene je haos, sve izrovano. :)))
ИзбришиSjetit ću se ovog posta kad mi budu trebali sitni kolačići. Super kolekcija!
ОдговориИзбришиJa sam na blogu potpuno (slucajno) zapostavile sitne kolace, a bas imam dosta recepata i nije da ih ne pravim. Ova kombinacija je 'za svakog po nesto' a napravila sam za jedno vece svih pet vrsta. Samo je bitna dobra organizacija, malo plasticnih kesica sa oznakama koji orasi i secer gde pripadaju i sve ide prilicno lako.
ИзбришиDivni su ti ovi kolačići, a roza glazura je super pogodak. Ja uvek dodam malo ulja jer tako ne puca, pa onda limunov sok, da kisi pa tek onda polako vruću vodu i mešam sve dok ne dobijem konzistenciju koja mi odgovara. Kad postepeno dodaješ nema greške.
ОдговориИзбришиZapamticu savet za ulje. Lepi su ovi kolacici i sa belom glazurom. Minjocic ih je ukrasila rastopljenom cokoladom, a meni je trebalo nesto boje da mi malo razbije monotoniju na tacni. :)
ИзбришиUživam raditi ovakve kolačiće, jako lijepo sve izgleda, krasni recepti, bravo!
ОдговориИзбришиHvala Tamara! :)
ИзбришиVidela sam neke fine kolacice na slici, pa eto mene odmah!:)) Najlepse izgledaju ovako svi zajedno, pa kad te posluze a ti ne znas koji prvo da probas... svidja mi se i salamica, to cu jednom napraviti.;)) a za fondan ne brini, tu ne moze nista puno da se pogresi, ako je smesa redja samo treba dodati jos malo secera i obrnuto... pravo da ti kazem, retko kada merim na kasike, zagrejem vodu u loncicu za kafu i sipam po malo, ne sve odjednom, onda malo mutim, pa dodam malo vode i tako... pink glazura je pun pogodak!:))) kiss
ОдговориИзбришиJaoj draga, pa onda izmeni u recepticu za nas bukvalce te kasike, ja to prvi put ljuljnula sve od jednom. :))) A vidis uopste mi nije palo na pamet da ubacim secer da ga reanimiram, jesam curka. hihihi
ИзбришиKošnice su mi posebno zanimljive, nikada ih nisam radila. Kod sitnih kolača najvažnije je, osim okusa, i da izgledaju ovako lijepo kao tvoji.
ОдговориИзбришиKosnice su super, samo su dosta jake sto se ukusa tice, ali ih svi vole.
ИзбришиJeste bitno da su lepi i na oko, mada tu ulozim dodatni napor da ne zeznem nesto na samom kraju. Nisam bas precizna kod seckanja i pravljenja, za razliku od moje mame kojoj je to prosto urodjeno.
svi su krasni, bravo!
ОдговориИзбришиi meni su košnice posebno zanimljive jer ih nisam nikad pravila, a jela sam ih i fine su mi.
kalup imam al još je nekorišten, tek ću vidjeti jel dobar ili ne ;)
Hvala Tanja!
ИзбришиSpremanje kosnica potraje ali se na kraju isplati trud.
Sitni kolačići mi uvijek privuku pažnju, osim što su fini i dekorativni su, a ja ih volim i raditi. Košnice su sigurno prve koje ću napraviti čim nabavim kalupe. Ti si ih sve odlično napravila, jako lijepo izgledaju !
ОдговориИзбришиHvala Brankic!
ИзбришиAko nemas kalup, moze da ti posluzi manja cediljka za limun, pa utisnes u ono udubljenje.
Svi su divni, ne zna se koji je lepsi! :)
ОдговориИзбришиHvala secerko! :*
Избриши