Странице

четвртак, 9. фебруар 2012.

Mlecna pogaca

Mlecna zato sto se pravi sa mlekom, mada po nacinu izrade lici na onu sto je zovu 'Cvet".
Prvi put sam taj nacin izrade pogace videla kod moje tetka Gage, jako davno dok sam bila u srednjoj. Teca je profesor matematike i veliki ljubitelj testa, pa tetka non stop mesi. Jednom sam bila kod tece na casu dok je tetka pravila pogacu. Kada vratim film unazad, meni je uglavnom matematika dobro isla, ali u srednjoj dalje od trojke iz matematike nisam otisla iako sam iz svih ostalih predmeta imala petice. Profesor je bio veliki autoritet ali ne bas sjajan pedagog. Ali da ostavimo matematiku po strani ... :)
Elem, napravismo mi pauzu i tetka me pozvala da vidim kako ona redja pogacu. Premazivala je slojeve testa margarinom, zatim razvila u veliki krug i izvukla 12 kifli. 11 je prerezala na pola, a dvanaestu na tri dela i naredjala u tepsiju. Sire strane polovine kifli olrenute ka ivicama tepsije a ona tri parceta je smestila unutra. Slika mi je ostala zivo u secanju. Meni to tada nije bilo bas zanimljivo, ali sam kasnije taj nacin iskoristila da pravim pogace, kao najlepsi i najdekorativniji.
Kao sto rekoh, ovu pogacu neki zovu cvet, ali ova moja kad se ispece visi lici na karfiol, a ne mogu da da stavim "Pogaca Karfiol" bas ne ide. :))) Mada, ako uzmem u obzir da 'komsije' karfiol nazivaju 'cvijetaca' mozda i ne bih mnogo pogresila. :) Ovako slozena pogaca ima puno manjih, lepo izlistanih jufkica.


Pogacu pravim po receptu za kroasane, samo od polovine mere, a pecem u okrugloj tepsiji precnika 26cm, koju vrlo tanko podmazem margarinom.

Potrebno je:
  • 500g brasna
  • 200ml mleka
  • 25g svezeg kvasca
  • kasicica secera za narastanje kvasca + jedna kasicica u brasno
  • vrsna kasicica soli
  • 1 jaje
  • 1 soljica ulja = 80ml
  • pola margarina
Pre svega, izvadite margarin iz frizidera i isecite na 7 delova, pa ostavite da omeksa.
Od ukupne kolicine zagrejanog mleka odvojite malo za narastanje kvasca.
Zamesite testo (malo duze mesite nego za kroasane da bi bilo vazdusasto) pa ostavite da se udupla. Ako je toplo u prostoriji, trebace mu oko pola sata.
Zatim premesite testo, podelite ga na 8 jufkica, pa svaku razvucite na malu 'tacnicu'. Sedam tacnica namazite margarinom, redjajuci ih jednu na drugu, a osma ostaje nenamazana i ona ide na vrh. Prekrijte testo krpom i ostavite 20 minuta da odstoji.
Nakon toga razvucite testo u sto veci krug (oko 60cm precnika) pa podelite na 12 delova. Svaki deo. rastezuci testo, zamotajte u veliki kroasan. Zatim svaki kroasan podelite na pola. Redjajte te polovine uz ivice tepsije, a zatim sledeci red tako da siri deo kroasana ide izmedju dva siljata onih prethodnih i sve tako ka unutra dok ne potrosite sve testo.


Testu ne smeta sto je gusto spakovano, lepo poraste u visinu i ne izlazi iz tepsije. Prekrijte ga i ostavite 45min da naraste.


U medjuvremenu zagrejati rernu na 200C. Naraslu pogacu premazati zumancem umucenim sa malo ulja i par kapljica vode. Ako zelite, mozete posuti susam odozgo. Peci je oko 30min u zavisnocu od rerne, a ako brzo odozgo pocne da dobija boju, stavite ovlas parce alu folije ili pek papira, pa ga skinite pet minuta pred kraj pecenja.


Jos vrucu je prekrijte suvo cistom kuhinjskom krpom, a kasnije je umotajte celu u krpu, pa stavite u plasticnu kesu. Na taj nacin ce zadrzati dugo svezinu.  Kada je izvucete iz rerne, ostavite da se hladi u tepsiji koju ste spustili na dve krpe ili dascice ili sta god zgodno sto ce odici tepsiju od podloge na koju je stavljate. Tepsija kod mene lezi na dve maksimalno po duzini ispreklapane krpe svojim ivicama, a ispod veceg dela tepsije je vazduh. Ako imate resetku za hladjenje, onda je stavite na resetku. Ovo ce spreciti da se pogaca odozdto potpari.

Prijatno!

40 коментара:

  1. Kako dobro izgleda! :)
    Baš odavno nisam pravila ovaj tip pogače, sad me podenu da razmišljam o ovoj :)

    Dobro je što si slikala pre pečenja, da znam kako se slaže :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slaganje se lako objasni ali je slicica uvek bolja varijanta. ;)
      Ne pravim ni ja cesto, zarazna je. :))

      Избриши
  2. PRELEPA!!!!!!!!!Moracu da probam i ovakvo slaganje.Sta mi radis?:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Napolju mraz a ti sediš u toplom, i uživaš u ukusnoj i toploj pogači. Predivno izgleda...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoro! Ovo su stare slicice, tamo od Bozica. Sada mogu samo da pravim ali ne jedem. :)

      Избриши
  4. Baš ti je lepa;)meni se sviđa što nije "školski"cvet ili kako ti kažeš karfiol:))nego ovako rustičan,više "poljski":))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala!
      ma mene neverovatno na karfiol podseca, sta cu kad mi takva asocijacija. Inace tetka je pravi od vise brasna, pa onda budu veci 'kroasani'. Stavi u vecu tepsiju i svi lepo stanu naokolo i samo ta tri komada u sredinu. Onda zaista lici na cvet. Volim vise ovaj oblik jer ima puno malih komada za odvajanje.

      Избриши
  5. već sam negdje vidjela ovaj način slaganja pogače, jednostabno a efektno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nina! Jeste fektno i mene iznova odusevljavaju razni oblici pogaca. Kako se toga uopste neko setio.
      Inace postoji jos jedan jako lep nacin pravljenja dekorativne pogace. Tzv. pogaca Suncokret. Tu se odvoji jedno malo parce testa, napravi se jufkica. Veci deo testa se razvuce u krug, ubaci u tepsiju i onda se nekoliko puta unakrsno isece testo ali ne do same ivice tepsije, vec recimo malo vise od pola. Hvataju se vrhovi isecenog testa iz centra i prebacuju ka ivicama tepsije. Kad se svi preklope, u centar se ubaci ona okrugla jufkica. Jednoc cu i nju postaviti.

      Избриши
  6. Predivna je! Moracu ju probati, jer sam bas u fazi pogaca (eto, sta nam radi ova zima :)).

    ОдговориИзбриши
  7. ovaj na;in slaganja pogace mi je apsolutni favorit!

    ОдговориИзбриши
  8. Obozavam ovu pogacu,mmmmmmmmmm :) Dugo je nisam pravila,moracu da to ispravim :)

    ОдговориИзбриши
  9. Volim ovakve poagače mirisne onako tople i fine a mekane
    Pravi gušt

    ОдговориИзбриши
  10. Rekla sam sebi da ih neću praviti te pogače divne i ne pogazila sam reč kad sam videla jednu kod Snježe. A onda sam se dosetila i pravim ih kad gosti dolaze. Em je ekonomično, em se lepo servira svako odlomi koliko voli. Pravila sam Snježinu pahulju i još jednu Eve Toneve posle i Mirjaninu krunu i potpuno sam se zarazila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima tako divnih pogaca i nacina slaganja. Snjezina Pahuljica me je odusevila izgledom pa cu morati jednom i tako da napravim.

      Избриши
  11. bas je fina, mogla bih je i ja napraviti!vidi se da je premekana!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vera, bice mi veoma drago ako je isporbas. :)
      Ovo je testo kao da jedes kiflice a ne hleb.

      Избриши
  12. Divno izgleda ! Tko bi ovo mogao stati jesti, djeluje tako mekano, fino.....odlična je ! Nasmijala si me sa "Pogačom karfiol" :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka!
      Kaze moja kuma kad joj se nesto dopada da se zove 'pojedi me celog' lol I ova pogaca sapada u tu kategoriju hihi

      Избриши
  13. A-ha, tetka je znaci glavni "krivac" za ovaj lepi receptic, hihhi...divna je i i na fotkama se vidi koliko je testo fino, sada znam od koga si nasledila talenat!:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tetka je kriva za sve! :))
      Kritikuje me stalno sa 'manje mesi' a ona radi to isto.

      Избриши
  14. Одговори
    1. Stizem Majce i hvala ti puno. Dugo nisam dobila nagradicu, bas se radujem.

      Избриши
  15. Hahahha pa šta fali da je nazoveš pogača cvjetača? Prekrasna je i stvarno vjerujem da je vrlo ukusna. Ja obožavam pogače i jesti i praviti ali, moram izbjegavati!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa kako da je nazovem tako, ti hoces da mi smeju druga deca hihihi.
      Hvala Snjezo, ti imas odlicne pogace na blogu, preturala sam malo kod tebe na nadjem pahuljicu. Prelepa je i hvala za ideju.

      Избриши
  16. covece, ovo odlicno izgleda! moracu mami da pokazem tvoj blog, odusevice se :)

    ОдговориИзбриши
  17. Uh sto ja svaki put nakon ovakvog posta moram u kuhinju,ajooj nista od moje dijete :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hihi, to mi je nesto poznato. Moras da se treniras da pravis a da ne jedes. lol
      Hvala na komentaru!

      Избриши
  18. Divna pogača, nikada nisam pravila ništa slično jer se trudim da kontrolisano jedem hlebove i testa. Videćes šta je karfiol kad je ja umesim.:))) Tvoja će onda biti nežan cvetić. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoko!
      Ja sam hleb u poslednje vreme potpuno izbacila, bas povremeno pojedem.
      Napravi pa da vidimo. ;) Ne moze tu da se omane jer se svi delovi fino spoje. Ipak da dodam ... kada seces krug na 12 delova prvo iseci na trecine. Onda svaku trecinu na pola. Pa svaku polovinu na jos pola. Tako ces dobiti jednake trouglove.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails