Странице

уторак, 12. јун 2012.

Slatko od belih trešanja

Kod nas u Srbiji postoji lep običaj da se gosti prvo ponude slatkom i vodom, a onda kafom pa ako ima još čega, to dođe kasnije na red. Taj običaj je, mogu reći, poprilično zamro. Ne pamtim kada me je neko poslužio slatkom.

Kada sam bila dete, nisam volela slatko. Ono je uvek bilo sredstvo za posluženje, oslađivanje i okrepjivanje odraslih. Ni sada, kao odrasla, ne volim ga nešto preterano, ali mi po nekad prija ta kašicica voća ukuvanog u sećeru. Sa druge strane, Deki ga baš voli. On voli sve što ima ušpinovani šećer, samo da je slatko i što slađe.

Juče sam prošla pored Kalenić pijace i svartila po neko povrće. Međutim, sa većine tezgi su zvale lepe crvene i roze trešnje. Na samom kraju pijace spazila sam tezgu sa gomilom belih trešanja i nekako bez mnogo razmišljanja prišla i kupila kilo i po. Za slatko, da skuvam Dekiju i obradujem ga.

Nisam ga nikada do sada pravila. Koristila sam recept iz knjižice "Slatka i slana zimnica" Zdravke Purić koju mi je pozajmila kumina majka, a pozajmila mi je i spravicu za čišćenje koštica i tako mi uštedela vreme. Htela sam ja da zovem svoji mamu za recept, ali sam se u međuvremnu čula sa kuma Vinkom i rekla joj da ću praviti slatko, pa se ona ponudila. Možda je tako i bolje jer bi moja mama verovatno rekla da sam blesava što se zezam i kuvam slatko.

Recept sam ipak malo izmenila jer nisam imala šipku vanile pa sam koristila vanil šećer i koristila sam celi limun umesto soka. Takođe sam pažljivo pratila vreme pripreme jer u ovoj knjižici nije precizirano koliko se dugo kuva. To je uglavnom problem kod svih starijih kuvara, jer su valjda podrazumevali da imaš predstavu i neko predznanje o pripremi.


Kuvanje slatka nije neka velika mudrost. Treba malo vremena za čišćenje voća a posle se ono kuva samo. Tu i tamo se skine penica i prati gustina sirupa i to je sve.

Za kuvanje slatka vam treba velika šerpa ili lonac. Šerpu nemam pa sam spremala u loncu od rostfraja sa duplim dnom od 5l. Ovo napominjem zbog vremena kuvanja. Ako koristite emajlirano posuđe možda ćete morati malo duže da kuvate. Da sam imala dublji lonac, bilo još bolje, jer je u jednom momentu pretilo da pena iskipi iz njega.

Mera je za 1kg očišćenih trešanja. Nemojte da stavljate mekane i oštećene plodove. Trebaju biti zreli ali tvrdi. Pre čišćenja potopite trešnje u hladnu vodu da proverite ima li nekog crvića u njima, pošto su bele trešnje jako osetljive.

Potrebno je:
  • 1kg očišćenih belih trešanja
  • 1250g šećera
  • 400ml vode
  • 3 kesice vanil šećera (po originalnom receptu šipka vanile)
  • 1 ceo limun i sok od pola limuna (po originalnom receptu sok od dva limuna)
Priprema:

Trešnje operite u đevđiru pod mlazom hladne vode pa potopite da malo odstoje. Ako nema crvića možete da počnete sa čišćenjem uz pomoć spravice za vađenje koštica ako je imate. Ako ih ima, onda bolje ručno pa isperite svaki plod. Lepše je kad ostanu cele ali ne smeta ni kada su cepnute.


U šerpu ili lonac sipajte šećer, prelijte vodom i stavite da se kuva. Meni je lonac stajao na ekspres ringli sa podeocima 1-3. Šećer sam kuvala 8 minuta na podeoku 2.5. Treba da se dobije gust sirup, pa kad kanete na obod tacnice da odmah ostane okrugla kapljica koja se ne sliva.
Nakon 8min ubacite vanil šećer ili šipku vanile ako je imate, limunov sok i limun isečen na tanke kolutove, a zatim trešnje. Malo promešajte i više ne mešajte slatko već povremeno prodrmajte posudu. Po potrebi skidajte penicu koja se nakupi na obudu posude.
Slatko se kuva na izuzetno jakoj vatri. Pojačala sam na podeok 3 da što pre provri pa kuvala 9 minuta tako. Zatim sam smanjila ringlu na podeok 2 jer je pretilo da pokipi. Na ekspres ringli i sa posudom od rostfraja i duplim dnom, to je bilo sasvim dovoljno. Nakon što sam smanjila jačinu ringle. kuvala sam još 30 minuta. Gustinu sirupa sam proveravala kašikom. U centar lonca bih pažljivo spustila kašiku pa izvukla. Sirup pocuri u kapima, a kada dođe do toga da poslednjih 4-5 kapi padaju sporo jedna za drugom, slatko je gotovo. Takođe sam spuštala po kap na obod tacnice za svaki slučaj. Gotov sirup ostavlja odmah lepu i čvrstu kapljicu koja ne klizi.


Kada slkonite sa ringle, skinite penicu koja se nakupila na slatku.
Gotovo slatko ostaje u loncu da se ohladi. Prekrije se navlaženom kuhinjskom krpom i podveže gumicom ili kanapom. Kada se ohladi ostavi se u frižideru da prenoći pa sutradan pakuje u suve teglice.



Od ove količine trešanja se dobiju dve manje i jedna malo veća teglica slatka.


Na isti način se može pripremiti slatko od bilo koje druge vrste trešanja i marela, kao i od višanja, s tim da kada se kuvaju višnje, gotovo slatko se ostavi pokriveno 10 minuta pošto višnje puštaju vodu, pa se opet vrati na kuvanje do željene gustine sirupa.
Eto, nije teško a lepo je imati ga u kući, pa ko želi neka isporba. :)

Ovaj recept šaljem Petri sa bloga THURSDAYCOOKING za Ajme koliko nas je igricu za fud blogere, a ovomesečna tema su trešnje.

23 коментара:

  1. Vau, ima tu posla ali izgleda bozanstveno.Jako lepa boja!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vera i puno ti hvala sto si na fb-u podelila recept. :*** Juce mi je poseta bila uduplirana, gledala i ne verujem sta jedan 'ser' i fejsbuk mogu da naprave. :)))

      Ja sam ga radila u delovima pa mi se nije ucinilo kao puno posla, mada imala sam samo kilo i po tresanja. Za vecu kolicinu je i veci posao.
      Prvo sam ocistila od peteljki, oprala i potopila. Skoknula do Vinke (ulaz do) uzela knjizicu sa receptima i ovo za ciscenje, dosla kuci ocistila pa kuvala. :)

      Boja je super. Valjda se zato kuva na jakoj vatri da jako vri. Duzim kuvanjem serbet i tresnje potamne.

      Избриши
  2. ne pamtim kada sam azdnji put jela bijele trešnje, ali znam da sam ih probala u nekoliko navrata. Krasan recept

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara. Meni su te bele trenje uvek bile rezervisane za slatko. Bele tresnje = slatko od belih tresanja.

      Избриши
  3. Ispred tatine kuce raste bela tresnja. Obozavamo ju... Ove godine je manje rodila jer je mraz stigao u nezgodno vreme. Sve ih smazemo sveze, ali ako jednom bude bogatiji rod, mozda napravim i slatko...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Miki, blago vama!
      Mi smo imali veliku tresnje iza zgrade. Tata i komsija su je posadili. Radjala je divne krupne tamne plodove, a kada je dovoljno porasla mogli smo i sa terase da beremo tresnje.
      Na zalost, nove komsije koje su ispod nas (zgrada je jednospratna)su proslog proleca posekle tresnju bez pitanja. Ostetili krov i oluk. tata nije bio kod kuce a mama je spavala i onako bunovna se nije snasla da zove tatu. A i nije neka ratoborna zena, tiha je i sva fina. I tako ode tresnja, ode hlad, ode zadovoljstvo branja ...
      Ti novi su gastarbajteri i nisu cesto tu, pa cekam da se nameste da smo u isto vreme kod kuce, da vidim sta cemo sa krovom i olukom, posto od ovih mojih nema vajde da se za nesto izbore.
      Jako sam besna zbog takve bahatosti. Ne znam sta im je smetala tresnja, mozda zbog dece koja je beru zelenu i prave galamu, ali deca kao deca, vole i ne mozes da im takvu stvar zameris.

      Избриши
  4. Obozavam slatko od belih tresanja, mada ga nikada do sada nisam pripremala, ali nakon ovog tvog detaljnog recepta, mozda se i usudim:):)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Natasa, merila sam vreme bas iz razloga sto postoji verovatnoca da se slatko ili ne skuva dovoljno ili prekuva. Volela bih da isprobas, mozes na nekoj manjoj kolicini. A mozes i od drugih tresanja da pravis. :)

      Избриши
  5. i ja sam ove godine prvi put radila slatko od žutih trešanja, bez vanilije ali s dosta limuna i jako mi se svidjelo. staviti ću uskoro na blgo!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva cekam slicice i recept pa da uporedim. Tvoje drvce je divno i vidim da je fino rodilo.
      Vanila da posebno lep smek slatku, mozda da probas drugi put. :)

      Избриши
  6. Imam spravicu za čišćenje koštica i pravi je spas. Ovakve trešnje nisam imala priliku probati, kao ni slatko

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je u nekim tresnjama ostalo kostica pa sam vadila rukom, ali jeste spas. O cas posla ocistis kilo.
      Mora da ih ima i kod vas, samo da potrazis malo. :) meni nisu dovoljno slasne da se jedu ali su u slatku super.

      Избриши
  7. Od kada nisam videla bele tresnje... Slatko izgleda fenomenalno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Irena, ima ih na pijacama. Mozda samo malo bolje da pogledas medju tezgama sa vocem. Ja ih ovde svake godine vidjam. :)

      Избриши
  8. He,he, ja sam htela slatko od trešanja da objavim kao nešto nesvakidašnje, tako da ću morati dalje da razmišljam :-) Ovo tvoje slatko izgleda divno, divno, samo imam jedno pitanjce: da li je preslatko? Pitam zbog količine šećera. Naime, pravila sam slatko od ruža nedavno i po Patinom receptu ide 1kg šećera. Meni se odmah nakon sipanja u tegle učinilo preslatkim, a bilo mi je prvo slatko koje pravim, pa ne mogu baš sasvim da ocenim pri kuvanju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E sad ... ;)
      Nemoj da te ja sprecim da obajvis, sta fali, recepti mozda nisu isti. Nemam ekskluzivu na ovo slatko. Slatko, kao slatko, jeste nesvakidasnje zato sto su zene izgubile naviku da spremaju. Pored toliko drugih stvari koje pre svega mozes da kupis, ko jos kuva slatko?! ;) I kada se kuva, kuva se neka malecna kolicina. Bar je tako u mom okruzenju.

      Odgovor na pitanje - nemam pojma. Nisam ga probala posto sam ukinula sebi secer (sad cu da varam na Adi pa onda opet), a mom suprugu je taman ali on voli. Meni su inace slatka preslatka, tako mora. Obicno je u receptima kilo na kilo, a po ovom receptu ide 250g vise. Uzmi u obzir da se slatko jede jedna kasicica i popije vodica, tako da kad toliko pojedes to je u redu.

      Evo sad gledam recept za slatko od ruza pa uporedi:
      70g ruza
      1kg secera
      sok od limuna
      2 case vode (400ml)

      Избриши
  9. Stvarno divno izgleda. Ne pamtim kad sam jela slatko poslednji put.

    ОдговориИзбриши
  10. Jako fina ulaznica s starinskim štihom.

    ОдговориИзбриши
  11. hvala za recept kako se sprema slatko od belih tresanja

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails