Странице

субота, 9. јун 2012.

Juneća (kisela) čorba

Ovaj recept odavno čeka da se objavi. Možda sada i nije pravo vreme, pošto su krenule vrućine, a čorba se dugo kuva. Sada nam prijaju neke čorbice i supice koje se brzo spremaju da ne dogrevamo dodatno kuhinje. Ipak ga objavljujem, jer znajući sebe zaboraviću na njega ili će doći nešto novo pa mi ovo neće biti zanimljivo.


Nikada ne spremam čorbu planski, već stavim da se kuva pa kad bude gotovo zakuvam supu ili čorbu, zavisi od toga šta nam se jede. Kako skuvam uvek veću količinu nikada ne zakuvavam sve, desi se da jednog dana bude supa, a sledećeg čorba.
Čorbu interno nazivamo "kiselom" jer se dovršava sa kiselom pavlakom, a obavezno u nju nacedi malo limuna.

Potrebno je za oko 2.5l supe/čorbe
  • oko 500g junećeg ribića
  • 1 šećerna kost
  • nekoliko šargarepa
  • koren peršuna
  • paškanat
  • koren celera
  • manja oljuštena glavica crnog luka
  • česanj, dva belog luka
  • malo karfiola
  • 1 manji krompir (opciono)
  • listovi celera i peršuna (grančice)
  • nekoliko zrna bibera, soli po ukusu
Za zakuvavanje 1l čorbe - 1/2 kisele pavlake i 1 žumance, 1-2 kašike pirinča



Priprema:

Juneći ribić iseći na manje komade, 3-4. Staviti ga sa koskom za supu u veliki lonac i naliti sa 3l vode. Posoliti jednom ravnom kašikom soli i dodati biber u zrnu. Kada voda provri skinuti penicu sa vrha, pa kuvati na tihoj vatri obavezno poklopljeno, tek da vri, dva sata.
Nakon toga ubaciti povrće, dosoliti po potrebi, pojačati da provri pa opet smanjiti da jedva vri i kuvati poklopljeno dok se povrće ne skuva, otprilike još 1 sat.
Nakon što se ubaci povrće, u manju šerpicu stavi se pirinačda se potpuno skuva.  U zavisnosti od vrste pirinča, trebaće mu različito vremena, ali otprilike dvadesetak minuta.
Skuvanu supu procediti kroz cediljku. Ako se sve zakuvava kao čorba, uduplira se količina za zakuvavanje.
Za oko 1l čorbe izmešati žumance sa pavlakom pa naliti vrelom supom da se lepo razmuti. Zatim sipati nazad u vrelu supu i lepo izmešati. Ne vraćati nazad na ringlu da se dokuva, nema potrebe. Ako se ipak plašite živog žumanca i mišljenja ste da vrela tečnost ne pomaže mnogo, izbacite ga iz recepta. :)
Polovinu količine skuvanog mesa sa dve viljuške razdvojiti na komadiće (zbog toga ga seckamo na početku) pa ubaciti u čorbu zajedno sa skuvanim pirinčem. Pirinač je takodje opciono u ovoj priči - može i ne mora. Moja svekrva ga ubacuje pa da mužu ne menjam navike. :D
Uz čorbicu poslužiti kriške limuna.


Ako se ipak odlučite za supu, proceđeno zakuvajte sa testeninom ili knedlama. Fino je u obe varijante.
Prijatno!

8 коментара:

  1. Ovo je bas po mom ukusu, volim kiselkaste corbice i volim rizu u corbama.
    Odlican recept

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imamo isti ukus. ;) Ovu jako volim i to malo hladniju onda baš fino osveži. Jedino što za sebe najčešće odvajam deo da bude bez pirinča zbog dijete.

      Избриши
  2. Baš htedoh ovo isto da napišem - bez pirinča i bez pavlake :D
    Ali više volim varijantu čorbe :)
    Ovo deluje baš ukusno, do sada nisam probala s limunom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stavi malo pavlake nece da te ubije. ;) Super je kad se nacedi limun, probaj.

      Избриши
  3. Uvek sam vise za corbe nego za supe. I jako volim kisele corbe... Super recept!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam pre nekih petnaestak godina jedno vreme zivela skoro samo na corbama. Uhvatio me period pa sam spremala od sveg zivog povrca. Jako ih volim.

      Избриши
  4. Odlična gusta juha, bez obzira na vrijeme (kod nas je danas oblačno i hladnije, pa bi baš prijala). Govedsku juhu uvijek kuham kao bistru, ali ovo je zbilja fino.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Blago vama, ovde padamo od vrucine. Nesto se oblaci ali i dalje je 30C plus jeziva vlaga. :( Danas nista ne kuvam, ne znam kako bih podnela.
      Isprobaj na manjoj kolicini, videces kako je fino ukusno.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails