Странице

уторак, 26. јун 2012.

Smoothie od malina sa LCHf brasnom

Smoohtie je napitak napravljen najcesce od jogurta u kombinaciji sa vocem i uz dodatak meda, kockica leda pa cak i nekih zacina ili mlevenih semenki. Moze se praviti i samo od povrca kao i u kombinaciji voca i povrca. Umesto jogurta se moze koristiti i kiselo mleko ili kefir pa i mleko. Moze se napraviti cak i sa nekim cajem, na primer, sa zelenim cajem.





Ovaj napitak moze da vam bude vrlo kvalitetan dorucak ili uzina, sve zavisi od vasih potreba i vremena kojim raspolazete. A vreme potrebno za pravljenje smoothie-ja je najvise 10 minuta ako ste jako spori kada je pranje i ciscenje voca ili povrca u pitanju. Dakle, uz malo volje i vremena, potreban vam je jos i blender ili mikser mada je sa blenderom mnogo jednostavnije.
Ovog puta sam kao dodatak koristila lchf brasno koje se sastoji od mesavine, u razmeri 1:1 samlevenih badema, lanenih semenki, sirovog suncokreta i kokosovog brasna uz dodatak kasike cimeta. Od voca je idealno koristiti voce tamnih boja - crveno i 'crno' jer je to voce odlican izvor antioksidanasa, mada mozete i neko drugo da iskoristite. Umesto ovakve mesavine mozete staviti samo po jednu namirnicu ili neku drugu kombinaciju mlevenih orasastih plodova i semenki. Sve je stvar afiniteta i u krajnjem slucaju onoga sto imate u kuci.



Za 250ml smoothie-ja potrebno je:
  • 100g malina
  • 180ml hladnog jogurta
  • 2 kasike lchf brasna
  • malo meda, otprilike 1 kafena kasicica
Sve sastojke stavite u blender, izmiksajte i uzivajte u dobijenom zdravom obroku.


Pogledajte kod Katarine kratku istoriju ovog napitka i dva odlicna recepta.

17 коментара:

  1. Ovo lepo izgleda, a ja imam jedno (glupo) pitanje: koja je razlika između smoothie-a i voćnog jogurta?

    ОдговориИзбриши
  2. Ma nije glupo pitanje i ja sam u pocetku bila 'izgubljena u prevodu'.
    Izvorno, smjuti (nadam se da dobro izgovaram) je izmiksano voce uz dodatak malo leda, vode ili vocnog soka. Onda su krenuli da ga prave sa jogurtom ili mlekom da bi se dobio malo puniji ukus. Moze da se zasladi i ne mora. Fora je da se miksa u blenderu. Ako stavimo samo voce i jogurt, onda ce smjuti biti isto sto i domaci vocni jogurt ali smjuti je uvek vise od toga jer mu se dodaju jos neki sastojci.

    Uglavnom, unazad xy godina, ne bih znala tacno koliko, pod ovim nazivom se pre svega misli na izblendirano voce sa povrcem ili samo izblendirano povrce iako se izvorno radi o vocnom napitku.

    Kad smo vec kod vocnih jogurta, izbegavajte ove kupovne jer sadrze previse vestackih aroma i boja. Posebno obezmascene varijante koje su ekstra 'zacinjene' skrobom jer obezmasceno mleko je bljutava retka vodica pa mora necim da joj povrate gustinu.

    ОдговориИзбриши
  3. Kada smo kod voćnih jogurta, ja sam ih često kupovala jer ih moja devojčica obožava, ali do trenutka kad smo završile u hitnoj zbog nenormalnog povraćanja. Od tada ne kupujem voćne jogurte, što zbog tog iskustva, što zbog saveta lekara. Ove domaće varijante su svakako najbolje i najzdravije. Maline su sada najaktuelnije, a ovaj smoothie odlično izgleda. Ne znam zašto, ali mislim da jedna banana u celoj ovoj kombinaciji ne bi bila višak ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isla bi super banana nego je izbegavam zbog secera i kalorija. :)
      Vocni jogurt - samo kod kuce da se napravi. Ovi kupovni su zivo zlo. Idealno je da napravis od domaceg mleka jogurt.

      Избриши
  4. Jako fino. Jedino me zanima ovaj dodatak od lchf brašna - je li to napravljeno u kućnoj radinosti ili se može kupiti? To mi se čini baš kao odličan dodatak.
    Smoothie se čita, recimo, kao smuti, ali kod t (th) staviš jezik malo među zube:))
    Čini mi se da sam prošle godine objavila nešto na tu temu, pa ako te zanima povijest ovih odličnih napitaka, svrati na

    http://lakakuharica.blogspot.com/2010/07/zavodljivi-smoothie-napici-za-vruce.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Napravljeno je u kucnoj radinosti. :) Mozda je zgodnije kupiti samleveno, ali vise volim da to obavim sama kod kuce u mlinu za kafu. Pogotovu sto stavljam lanene semnke koje je bolje koristiti sveze samlevene i kada se samelju treba ih brzo utrositi. Uglavnom, mozemo da stavimo sta god zelimo, ne mora ova kombinacija.

      Sinoc sam malo na brzaka napisala post pa cu ga sada doraditi. Omasila sam izgovor definitivno ali oprosticete mi, engleski sam ucila tek na studijama pa ne mogu reci da ga govorim. Vise se sluzim njime. Sada sam pogledala u recnik i vidim da se 'smooth' izgovara kao smu:dh ... u prevodu, duzina nakon 'u' a ovo dh se izgovara tako sto stavimo jezik medju zube i pokusamo da izgovorimo 'z' :))) Moj je problem sto 'u' smadrljam u 'ju'

      Linkovacu i tvoj post, bas su fini recepti.

      Избриши
  5. Odlican smoothie. I meni se posebno dopada dodatak lchf brasna. Sastoji se od komponenti koje bas volim, pa bih ga mogla i napraviti...

    ОдговориИзбриши
  6. Nisam znala za ovo lchf brašno. Uh, jedno vrijeme sam bila na lchf ishrani i bila sam prezadovoljna rezultatima: najviše mi se svidjelo što je potpuno nestala nadutost i što sam lijepo dotjerala liniju. Ali, s ovim mojim Perama žderama koji to ne zarezuju i meni se otvori apetit na ono što njima spremim. Moram samo ponovno donijeti odluku pa krenuti!
    Naravno sviđa mi se ovaj smoothie upravo mi je ovaj dodatak lchf brašna zanimljiva stvar!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nesto sam konfuzna pa da probam da se saberem ... :)))

      LCHF brasno nije nesto sto se prodaje, a kako sam odgovorila Katarini, mogli ste tako da zakljucite. Pravimo ga sami od orasastih plodova, najbolje badema i smenki. Cimet se dodaje opciono. :)

      Snjezo, drzim ti pesnice da se vratis na rezim i razumem te potpuno. Meni nije toliki problem sa apetitom kad udjem u fazon, ali privikavanje jeste problem ili kada zgresim. Onda imam malih problema sa vracanjem u pricu ali to ne traje duze od nedelju dana. Uglavnom se potrudim da i za sebe spremim neki slatkis bar jednom nedeljno pa imam kad su mi gladne oci i pravim hlebice i lepinjice od ovog brasna ili sa ovsenim mekinjama. Pecem i u tiganju kao palacinke. To radim odokativno ali cu jednom premeriti sastojke pa stavljam recept.

      Избриши
  7. divan smoothie, pogotovo uz dodatak ovog zdravog brašna,
    sama ga radiš?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara. Evo iznad sam napisla, brasno je alternativa ovom obicnom i pravi se u kucnoj varijanti, kupovne nema. Moze se naci mleveni badem, mleveno laneno seme ali najvise volim sama da sameljem.

      Bademi su najbolji za pravljenje jer daju najsuvlju smesu, dok su orasi i lesnici masniji pa recimo kad pravim kolace daju tanji biskvit.

      Ovu mesavinu, tj. brasno, nekada samo dodam u jogurt i ubacim voce ili povrce i tako jedem. Pecem od njega lchf hleb, mada tu onda malo povecam kolicine badema i suncokreta a smanjim kokos (po 125g badema i suncokreta, 100g lanenog semena, 60g kokosa, kasika icmeta i kasicica morske soli + 4 jaja i 60g putera i 3 kasike ovsenih mekinja natopljenih u 100ml vode - to je za 'dobar jutarnji kruh' imas ga ovde na blogu)
      Pecem palacinke i lepinjice i koristim za slane mafine. :)

      Избриши
  8. Ovo je odličan doručak, užina, osvježenje, ...., i zanimljiv mi je dodatak LCHF brašna. Obožavam bobičasto voće i sigurno ću ga napraviti bilo od malina bilo od nekog drugog voća.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovih dana od 'brasna' pravim slane palacinke. Nesto sam smutije izgustirala.
      Ove godine su mi nekako promakle jagode za zamrzivac, ali tu su maline i kupine. Jako je dobro da se ubaci koja zaledjena vocka da dodatno rashladi smesu.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails