Странице

четвртак, 14. јун 2012.

Tikvice punjene vrganjima


Inspiraciju za današnji ručak, našla sam kod Maslinke.





Potrebno je:
  • 4 okrugle tikvice ili 4 duguljaste srednje veličine (imala sam 3+1)
  • 400g vrganja
  • 1 puna kašika masti
  • 2 manje glavice crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 2 kašike ovsenih mekinja ili prezli ako jedete skrob
  • so i biber po ukusu
  • 1 manje jaje i 1 kašika kisele pavlake za preliv
  • sitno seckani peršunov list (opciono)



 Priprema:

Tikvice oprati, po želji nožem oguliti površinski sloj kore, odseći peteljke pa pažljivo izdubiti manjom kašicicom. Ako se koriste duguljaste tikvice, njih iseci na tri dela pa izdubiti sredinu. Meso tikvica se može iskoristiti odmah - za čorbicu kao što je Maslinka uradila ili se posloli i ostavi da pusti vodu, ocedi i zamrzne pa koristi za krokete, peciva ili nešto treće.





Tkvice posoliti iznutra, poređati na tepsiju i staviti u zagrejanu rernu na 180-200°C da se peku dvadesetak minuta. Ako nakon pečenja vidite u tikvicama još vode, pažljivo je istresite. Dok se tikvice peku, sitno naseckati crni i beli luk, pa propržiti u tiganju. Dodati sitnije iseckane vrganje, posoliti i pobiberiti pa pržiti dok ne ispari sva voda. Ostaviti da se malo ohladi pa umešati ovsene mekenje.

Pečene tikvice napuniti filom od vrganja. Puniti malo više od polovine tikvica. Umutiti jaje i pavlaku pa sipati odozgo u svaku tikvicu. Količina jaja i pavlake se može duplirati da bi se tikvice napunile do vrha. Stavila sam manje jer pazim na količinu unetih mlečnih proizvoda. Preko toga posuti sitno seckanim peršunom, pa vratiti u rernu na još 20 minuta da se lepo zapeče.





Istim filom se može puniti paradajz. Paradajzu se iseče deo kod peteljke, pa se izvuče meso. Po potrebi se, pre punjenja, samo malo odseče i deo na kome stoji da bi bio stabilan u tepsiji. Zatim se posoli i okrene naopako na krpu ili salvetu da se dobro ocedi. Napuni se filom, zalije  izmešanim jajetom sa pavlakom i peče dok se jaja ne zapeku. Da napomenem za svaki slučaj da se paradajz, za razliku od tikvica, ne peče niti bilo kako termički obrađuje, pre punjenja.

26 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala! Malo sam se potrudila, a to znači da sam sedela na radijatoru u sammom ćošku sa nogama na stolici jer nema mesta hihihi. Ali taj ćošak mi je najbolje osvetljen.
      Još uvek ne umem da podesim dobro balans boje i sve to što treba, nikako da nađem vremena da vežbam i škljocam u praznu scenu.
      Recimo ovde je boja malo toplija. Drugo podešavanje mi je dalo hladne tonove pa su fotografije plavičaste. Izabrala sam ove jer je boja najsličnija originalu ali ima taj topli podton.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvala Lenka! Dugo te nije bilo, sigurno si zauzeta oko školice šivenja.
      Jako je ukusno, a najukusnije je kada je blago toplo. Vruće ili skroz rashlađeno mi se manje dopada.

      Избриши
  3. Одговори
    1. Hvala Zokana!
      Oni tvoji kaneloni od tikvica su sledeći za isprobavanje.

      Избриши
  4. Ovo fantasticno izgleda. Ja sam uvijek za ovakva jela.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gordana! Volim da imam u toku nedelje i neke bezmesne ručkove, a opet zdrave i ukusne.

      Избриши
  5. Одговори
    1. Hvala!
      Ni ja ne volim klasično kuvane punjene tikvice, tako da mi je ova tvoja ideja sa pečenjem pre punjenja baš dobrodošla.

      Избриши
  6. I ja sledeci put punim tikvice, a ne cvetove!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pročitala sam noćas tvoje cvetove, ali je bilo toliko kasno da mi je mozak bio neupotrebljiv da sastavi nešto smisleno.
      Ono tvoje je pravi delikates. Svaka čast!

      Избриши
  7. Super izgleda, nisam nikad ovako 'nasuvo' punila tikvice. Probaću svakako.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam pravila sa punjenjem od sira, jaja, šunke i paprike. Samo što nisam znala za štos da se prvo malo tikvice same ispeku da se izvuče voda, nego sam ih držala da odstoje. Nije bilo loše ali malo mljackavo.

      Избриши
  8. Baš su mi super ove okrugle tikvice za punjenje. Jedino mi je žao što nemam takvih u vrtu. Odlično su ti ispale!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Okrugle su jako zgodne, ne samo zbog oblika pa se lakše pune, već i onog dubljenja. Manja je šansa da ih probušiš. Ovde ih ima na pijaci i malčice su skuplje od duguljastih. Uglavnom, ukus je isti samo što su dekorativnije.

      Избриши
  9. Jako fino kao dodatak jelu ili kao zamjena za lagani ručak.

    ОдговориИзбриши
  10. Mnogo su ti slatke "cinijice", ovde nisam uopste videla te okrugle tikvice, ali vrlo, vrlooo lepa prezentacja i slicice!:)) p.s. nemoj da nam padnes sa tog radijatora, hihih...:PPP

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман23. јун 2012. 23:18

    jako volim tikvice i ovih dana kad su konačno počele i ove moje stalno nešto isprobavam, vjerujem da ću i ovo isprobati jer stavljam na popis
    fotke su ti stvarno predivne

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails