Странице

субота, 24. новембар 2012.

Medovik

Ne postoji fotografija niti opis koji može da dočara koliko je ovaj kolač dobar. Tako sočan, kiselkasto sladak, mirisan, donekle nedokučiv. Znaš sastojke a opet ne umeš da definišeš tu posebnost koja dolazi od sasvim jednostavnih sastojaka od kojih je kolač sačinjen.

Moje kumče je rekla da je odličan i da je podseća na jagode. Njen maleni brat, od dve i po godine, je rekao "mmmm ukusno!" Meni dovoljno.




Prvo sam gledala fotografije na drugim blogovima, a onda imala priliku da isprobam Majin Medovik na poslednjem druženju blogera na Adi. To je bila ljubav na prvi zalogaj i morala sam da ga napravim. Maja mi je mejlom pomogla savetima i puno joj hvala na tome! Ipak, moj prvi medovik nije tako lep kao njen, ali kao što kažu, praksa čini majstora. Ili što Maja reče, parafraziram, nije bitan izgled nego da postoji i sve se zaboravi kada probaš. :D I upravo tako stoje stvari.
Iako sam imala malo petljancije sa korama, na kraju je to bio isti onaj predivni ukus i ista ona sočna struktura koju pamtim sa Ade.



Potrebno je za kore:
  • 3 jaja
  • 3 kašike meda
  • 180g putera
  • 200g šećera
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 500g mekog brašna TIP400
Fil:  
  • 1400g Imlekove kisele pavlake (dve kantice)
  • 350g šećera u prahu

Postupak:

Prvo pomešati prah šećer sa malo pavlake da se ne naprave grudvice, pa onda sa celom količinom. Ostaviti u frižideru pola sata pa opet blago promešati i ostaviti do filovanja kora.Staviti puter sa medom da se topi na veoma tihoj vatri a za to vreme mikserom mutiti jaja sa šećerom dok fino ne pobele, oko desetak minuta otprilike. U umućenu smesu uliti topao rastop putera i meda i mutiti još malo da se sastojci povežu.
Odmeriti brašno pa u njega umešati sodu bikarbonu. Zatim iz nekoliko puta dodati u umućenu smesu mešajući varjačom. Dobije se žitko testo koje na prvi pogled ne izgleda kao nešto što je moguće da se pretvori u kore. :)

Kod Maje možete da vidite kako je ona razvijala testo pomoću papira za pečenje, a kako je došla na nove ideje koje još nije pretočila u novi post na blogu, bila je jedno veliko srce i meni otkucala na mejl. Ja neću preterano detaljisati jer mislim da je bolje da se sačeka ta objava. Ažuriraću post čim se pojavi. Ne mogu se uporediti saveti nekog ko pravi prvi put i nekog ko pravi redovno, tako da ću ukratko napisati kako sam radila.

Testo rasporediti u 6 kesa veličine 30x25cm. Može se koristiti vagica za veću preciznost. Prvo rukama preko kese ujednačiti testo, pa onda oklagijom. Sve kese posložiti na nešto ravno i rashladiti u zamrzivaču nekih pola sata.
Nakon toga skalpelom opseći kesu sa dve strane, otvoriti i prebaciti na papir za pečenje da neotvorena strane kese bude s gornje strane. Zatim skinuti i drugu stranu kese. E tu sam ja imala problem. Nešto mi se testo povlačilo za kesom. Rešenje je da se preko kese testo malo zagladi rukom da ono lepo prione uz papir, pa onda skloniti ostatak kese.
Kore peći kratko, oko 6-7 minuta na 180C. U mom slučaju to je bilo 5 minuta na 125C. Ako vam rerna baš jako peče, probajte sa nižom temeperaturom. Moja prva kora je išla na 150C i malkice se prepekla.

Kore se brzo hlade i nakon toga ide filovanje. Filuje se 5 kora, svaka sa punih 10 kašika fila. Ili možete da merite količinu za preciznije. Preko poslednje kore staviti providnu foliju i dobro zatvoriti kolač sa svih strana. Ostaviti ga da odstoji 24h pre konzumacije, posuti ga šećerom u prahu pre sečenja, a zatim uživati. I podeliti ovu lepotu sa dragim ljudima. :)



Dopuna

Maja je u međuvremenu objavila post sa detaljnim uputstvom izrade testa pomoću kesa, pa pogledajte postupak.
http://mamajacooks.blogspot.com/2012/12/medovik.html



17 коментара:

  1. Fantastično izgleda! :)
    Nije mi se dalo da pravim danas, ali ovih dana hoću, nabavila sam sve od potrebnih namirnica :) ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala devojčice! Jedva čekam i tvoje utiske. ♥

      Избриши
    2. Već znam da će mi se fil svideti, a radujem se koricama, jer volim ovaj tip kolača :)

      Избриши
  2. Još da pomenemo koliko je kolač ekonomičan. Manje-više sve sastojke imamoo kod kuće osim pavlake i puteraa, a to mu dođe oko 530 dinara a dobije se ogromna količina. Cenim da si držala duže u zamrzivaču nebi bilo problema oko odlepljivanja.
    Ukus je predivan, meni miriše na karamel i blago zagoreli med, a rekla bi da u njega ide cela tegla meda a ono samo 3 kašike meda. Ne sećem se koliko kora je imao na Adi, mislim isto 6, a vidim u Majinim prethodnim postovima ima 4. Da li ti odgovara odnos kora-fil sa 6 kora?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, bas! Ja sam napravila od pola mere pa je bilo dosta da mi klopamo tri dana, odnesem kumovima i posluzim goste. :D
      Rece Maja da nije fora do drzanja u zamrzivacu jer je i meni palo to na pamet. Nego da kad se prebaci na papir, mora malo da se zagladi testo da prione uz papir lepo i onda nije problem. I isto da pre okretanja moze papir da se stavi preko otvorenog dela. Mislim da cu sledeci put skalperom da opsecem sa sve tri strane, skinem jednu, nalepim papir na testo. Okrenem pa skinem drugu. Tako cu izbeci onaj sastav na kesi koji me je zezao.

      Majin sa Ade je isto imao 6 kora. To je ista debljina kore koliko vidim, samo sto su ove manje jer su ogranicene velicinom kese. Mislim da je potpuno sve jedno da li je 4 ili 6 jer se u prvom slucaju trosi vise fila po kori posto je veca (sira). Jedino je mozda zgodnije kada ih je 4 jer je kolac nizi pa je sta znam, lakse za posluzivanje, mada ni ovako nista ne smeta.

      Избриши
  3. Nisam se imala priliku susresti s ovim kolačem, ali djeluje jako zamamno!

    ОдговориИзбриши
  4. Malopre sam jela originalni i oduševljena sam kao i ti. Moram da posvedočim da je ovaj tvoj izgledom veoma sličan Majinom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Blago tebi! :D Da mi nije gomila toga što čeka na isprobavanje, opet bih pravila, ovog momenta. Ali sačekaće malo. Maja mi je sve lepo objasnila pa i sečenje pite, tako da je nisam ubrljavila. Doduše, bilo je malo krivinarenja pod donjim korama ali dobro ...
      Eto tebi recepta za isprobavanje i zove na konzumaciju. :))

      Избриши
  5. Ma nikako da dođe na red,a tako dobro izgleda i svi ga hvalite.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Razumem te potpuno. Dobra stvar kod njega je što možeš da praviš kore ranije. Mogu da ti stoje u zamrzivaču ili čak ispečene, pa samo spremiš fil i eto kolača.

      Избриши
  6. Upravo sam dobila mail od Maje u kome mi pise da me ceka u Beogradu sa Medovikom sto znaci da moram kartu da kupujem..ok, nije pretarana zrtva ! odmah sam se setila da sam ga videla kod tebe pre par dana ali se nisam zaustavila da ga prostudiram...sada nisam mogla da odolim niti da izbegnem! Ja obozavam kolace sa medom a taj fil sa pavlakom je nesto sto nikada nisam jela...deluje jako interesantno ! Kada sam bila poslednji put u Beogradu sa Jelenom, Majom i Tanjom smo bas pricale o tim korama i moram da priznam da mi se taj sistem za kesama koje idu u zamrzivac ucinio dosta komplikovan...sada vidim na njenom postu od pre dve godine da ih je pravila na mnogo jednostavniji nacin...ko zna zasto ova promena ? Cekam sada i ja taj novi post sa novim nacinom pravljenja kora...ovo ti dodje kao TV film u nastavcima...!
    Divno izgleda na tvojoj fotografiji !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hihi, Majce je najvatreniji obozavalac medovika koga sam videla. Ali kada ga probas, shvatices i zbog cega.
      Licno nisam nikada bila preterani ljubitelj slatko kiselog i da nisam probala medovik, ne znam da li bih isprobala recept. Fil od kisele pavlake i secera bude jako fin i kada se sve to stopi sa korama ... ma fanatazija!

      Sto se kesa tice, mnogo olaksaju posao jer dozvole da razvuces koru ravnomerno, mada moze biti petljanicija dok prvo lepo rukom rasporedis testo, koje je jaaakoo zitko, po kesi i to odozdo na gorekako bi se istisnuo vazduh sto bolje. Onda kada valjas, hoce malo kesa da se guzva ali u svakom slucaju je lakse nego direktno na papairu. Testo, cim se pipne prstom, lepi se kao blesavo. To znaci da moras dobro da pobrasnis ruke i onu smesu pa da istapkas pa papir odozgo pa valjas. Ja sam jednu koru ponovo pravila na samom plehu jer se povuklo testo za kesom. To je zato sto nisam zagladila preko kese kada sam stavila na papir, tako mi Maja objasnila. Po tome sam videla koliko je komfornije kada se radi sa kesama.
      Pravila sam skoro opet belu pitu (Ana - prstohvat soli) i koristila i za nju kese. Islo je kao pesmica nakon skole sa medovikom i dobila sam maltene identicne kore, iste debljine, za razliku od prvog pravljenja kada sam se mucila sa rastanjivanjem na papiru i pokusajima da dobijem savrsenu cetvrtastu koru svuda jednake debljine i dovoljno tanku. :)

      Избриши
  7. ovo mi je najdraži kolač s medom! svaka čast, krasno napravljen

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails