Странице

среда, 18. децембар 2013.

Ruska salata

Kako do sada nisam objavila rusku salatu, pojma nemam. Pogotovu što je ne pravim isključivo za neke praznike, nego i preko godine, kad nam se prijede. Nije to ni bitno, sad ću da ispravim propust. Pravila sam je relativno skoro, onako, za "na hleb". Petinu mere, ali opet ispadne puno.


Kada pravimo salatu na vece kolicine, onda to bude pravljeno u velikoj vangli a količine su:

  • 1 kg neoljuštene šargarepe
  • 1 kg neoljuštenog krompira
  • 800g šunke
  • dve do dve i po velike tegle kiselih krastavčića (700-850g samo krastavčića)
  • 10 jaja
  • 800g majoneza + 1 kesica od 200g 
Grašak ne stavljam.
Kad smo bili klinci, brat i ja nismo jeli rusku zbog graška. Onda ga je mama izbacila iz recepta i to je tako ostalo. Ako stavljate grašak, njega ubacite upola manje od ostalog povrća, možda i još nekih 100g manje.

Sad svi znamo kako ide - ljuštenje, kuvanje, seckanje svih sastojaka na približno iste komade, mešanje. Dobro i dugo mešanje, da se svi sastojici dobro rasporede. Onda hlađenje, obavezno da odstoji desetak sati u frižideru.
Ipak, malo ću da izdetaljišem oko svake namirnice.




Šargarepa
Oljušti se regularno i kuva ucelo. Poželjno je da su komadi iste debljine. Ne treba da se raskuva, a ni da bude previše tvrda. Kuvati je odvojeno.

Krompir
Najbolje je da krompiri budu slične veličine, da se svi skuvaju približno istovremeno. Kuvati ih odvojeno. Ako ih ljuštite, nemojte da ih seckate na manje komade da što manje upiju vodu. Najbolje je da se skuvaju sa sve ljskom, prethodno temeljno oprani. Tako će upiti najmanje vode i odraditi svoju funkciju upijača tečnosti u salati. Pratite kuvanje i ne dozvolite da se raskuvaju.
Kako je ponekad dobar krompir lutrija, ako kuvate u ljusci, stavite neki viška u slučaju da imate neke kvarne. Višak se uvek upotrebi, recimo za krompir salatu sa lukom.

Jaja
Ako su baš velika, može se upotrebiti i 8 komada. Kada voda provri, kuvajte ih još 15 minuta da biste bili sigurni da su tvrdo kuvana.

Krastavčići
Ove godine, kupovni su se pokazali kao jako loši. Inače imam mamine pasterizovane, ali se desilo da ih jesenas nije stavila. Krsatavčići moraju biti dovoljno kiseli, ali ne prekiseli, tvrdi i krckavi. Nikako mekani iz turšija.
Elem, kupovni ...
Uz zadnjih par meseci isprobali smo skoro sve što je moglo da se kupi po većim marketima i krastavčići su katastrofa loši. Ili su mekani ili prekiseli ili oba. Najbolje su se pokazali Amfisa, tu isto zna da bude razlika od tegle do tegle, ali na moju žalost imaju mirođiju. Na kraju sam za salatu kupila neke u Maksiju, onu njihovu marku, po smešnoj ceni od 89 rsd, po logici, šta god kupila, neće da valja. Međutim, bili su dobro krckavi, Makedonci su ih pasterizovali, probaćemo ih ponovo. Za sada imaju plus od mene.
Krastivčiće seckajte i prebacujte u cediljku. Ne stiskajte ih da se cede, nego neka sami pusti sok. Ako ih previše ocedite, možda salata neće biti dovoljno kisela. Ako ih ostavite neoceđene, možda krompir neće uspeti da pokupi višak soka pa će vam se salata razvodniti.
Ako vam se čini da salata nije dovoljno kisela, dodajte još koji krastavčić. To je onih pola tegle iz mera na početku.

Šunka
Po pravilu ide klasična šunka, ali pošto mi nije dovoljno začinjena, a volimo da se ipak oseti u salati nešto konkretnije, koristim u poslednje vreme Yuhor Pizza šunku. Sve je stvar ukusa, pa se čak može deo od količine šunke zameniti nekim dimljenim sušenim mesom.

Majonez
Nikada ne dodajem celu količinu majoneza od jednom. Doda se veći deo, izmeša pa isproba ukus. Onda se po potrebi dodaje ostatak. Ukus majoneza ne sme da dominira, jer ruska salata onda zna da bude otužna. Ako niste sigurni da li je dovoljno majoneza, ostavite salatu u fružideru na nekoliko sati pa isprobajte. Treba vremena da se salata lepo rashladi i ukusi izmešaju. Ako mislite da majoneza nema dovoljno, lako ćete dodati još malo.
Koristim Polimark majonez, pokazao se najbolje za salate.


Toliko od mene, nadam se da nisam mnogo udavila. :)

Prijatno!

17 коментара:

  1. Na prvi pogled sam pomislila da je ovo 1 kg krompira petina mere, pa sam se šokirala... :) Ja skoro ne znam nikoga (dobro, ima par izizetaka) ko ne voli ovu salatu... Mi slično pravimo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hahaha, nije, od 200g sam pravila. i od toga je ispala kolicina za dva dana.
      u mom okruzenju, svi vole rusku salatu, neko cak i sa graskom :P generalno, nema tu neke mudrusto, ali treba izbegavati onaj kupovni miks i kuvati sam povrce.

      Избриши
  2. Uvek je rado jedem ali retko, baš retko pripremam. Ove fotkice su me sada podsetile koliko je lepa:) Jako dobar recept, naročito što je detaljan i jasan. Pozdrav draga <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale.
      U prvom momentu sam se uplasila da detaljisanje ne bude preterano. ali iako je spremanje prosto ko pasulj, finese cine bitnu stvar. :)

      Избриши
  3. Kod nas je obavezna za N.godinu, jedva cekam... preko godine mi nije tako interesantna.:) Pravimo je gotovo slicno, mada se nikada ne setim da izmerim sastojke, mama je ranije isto stavljala grasak, ali smo kasnije prestali... e, da nekada se mutio i domaci majonez, posle smo presli na kupovni. Tata je zaduzen za seckanje, on to radi vrlo sitno i precizno.:D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nova Godina, Slava, rodjendani i utrci onako u medjuvremenu; uvek mi je zanimljiva. :)))
      Inace, moja mama je to navikla sve u gram, tako da sam recept nasledila sa tacnim merima. Sustina je da svega bude u jednakim kolicinama, koji krastavcic vise- manje :)
      Domaci majonez smo mutili samo za vreme inflacije i sankcija. Do tada Tomi, posle Polimark kad se pojavio.

      Избриши
  4. Ovo je količina za neka velika slavlja, meni bi i petina bila previše kako sama jedem. Veoma retko je pravim baš iz razloga što muž ne voli, sin malo proba i ja se posle rasturim od klope. Super recept!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma mi smo velika familija, za slavlja mora da se pojacaju mere :)))
      ne znam koliko mi meri ona cantra u koju sam sipala, ali je i petina fina kolicina. Recimo za cetvoro, ali da je bas jedu. :D
      Retko cujem da neko ne voli rusku salatu.

      Избриши
  5. Pa ja ne znam ko ne voli rusku salatu? :)
    Redovna je za svako slavlje, mada nekada znam da je napravim i ovako, da nas "zelja mine". To mi je uvek nekako bio komplet obrok, sve ima :)
    Znam gomilu ljudi koji ne vole grasak u njoj, a meni sta znam, ne smeta. Volim grasak.
    Super ti je ruskica, veliki pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo iznad, Suzanin muz ne voli. Jeres! :))) Salim se malo, stvarno je retkost da je neko ne voli.
      Volim i ja grasak i to ga bas volim, ali u salati bas i ne. Sada pojedem rusku i sa graskom, kada sam u gostima. Nije problem.
      Pozdrav i tebi, idem da ti njuskam po blogu. :)

      Избриши
    2. Tek sam se od skora upustila u blogerske vode, ja to vise onako stidljivo :)
      Uvek ste dobrodosli svi, veliki pozdrav :)

      Избриши
    3. Videla sam da je tu bilo pocinjanja, pa pauze. :) Nema "stidljivo" ;)
      Bice to jedan fini blog. :)
      Pozz!

      Избриши
    4. Hvala puno :)
      Trudicu se bez ustezanja onda! Zapravo, to mi je bila novogodisnja odluka, da nastavim gde sam stala. A onda razmisljam, da ne bude kao sa dijetama, ono od ponedeljka, pa nikad :)
      Sta fali decembru uostalom? ;)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails