Странице

недеља, 1. децембар 2013.

Snickers Cupcakes

Prvo skoči, pa reci "hop"!
Ili, u našem Kuvarijacijskom slučaju, prvo pročitaj recept, pa glasaj! Nije dovoljno da je slika lepa i da naziv asocira na poznati slatki zalogaj. Nisam kriva ovog puta, nisam glasala. Ne kažem da ne bih, da sam videla na vreme, ali uglavnom pogledam i sastojke u receptu. Ovog puta sam došla na već izglasanu temu za novembarske Kuvarijacije i videla recept, koji je ultrakaloričan, verovatno i ukusan, ali od pogleda na sastojke nije mi bilo dobro. Maja je izvukla ovaj krug, dajući nam opciju da napravimo nešto svoje na zadatu temu, ako već ne želimo da isprobavamo originalni recept.


S obzirom na to, da imam jako dobar svekrvin recept za Snikers štanglice koje obožavamo, nije mi mnogo trebalo da iskombinujem u glavi kako da ga preuredim u kapkejkove. Išla sam na nešto manje od pola mere sastojaka iz originalnog recepta i dobila 12 finih kolačića. U prvom momentu sam se razočarala činjenicom da će biti manji nego što sam očekivala, ali su se na kraju pokazali kao dovoljni, jer je svaki kolač jedna manja kalorijska, preukusna, bomba. Više od dva komada po osobi ne savetujem. :D I opet se pitam, kakva li je tek ono bomba u originalu ...

"Biskvitno" testo:
  • 4 belanca (od što većih jaja)
  • 4 kašike šećera (80g)
  • 2 kašike brašna (25g)
  • 80g samlevenog suvopečenog neslanog kikirija (korišćen Jumbo Florida Bel)
  • 1 ravna kašika punomasnog kakaoa (8g) ili što masnijeg; (korišćen Yumis kakao sa 20% kakao masti)
  • pola kesice praška za pecivo (6g)
  • malo putera za premazivanje korpica
U kalup za mafine staviti 12 korpica i premazati ih tankim slojem rastopljenog putera. Ovo radim da bi se korpice lepo odvojile od pečenog testa, jer kakve god da su, često se dešava da ostaju komadi testa na korpicama. Slično, kada pečem kore za torte bilo koje vrste, čak i beze (sušena belanca), obavezno papir premažem puterom. Sistem za premazivanje je sledeći: vrhom prsta (nokta) blago pritisnem dno papirne korpice. Četkicom zahvatim malo putera i krenem od dna korpice ka vrhu. Kako vučem četkicom, tako se korpica vrti oko prsta i vrlo brzo su ivice premazane. Onda sam još pređem po dnu korpice i spremno je za smesu. Uključiti rernu na 180°C da se greje.

Prosejati brašno sa praškom za pecivo i kakaoom.
Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati šećer i mutiti dok se šećer dobro ne umuti sa belancima. Odložiti mikser, zadržati jednu metlicu, pa prvo staviti ulje, zatim brašno sa kakaoom i praškom za pecivo, pa lagano promešati metlicom smesu. Na kraju polako umešati mleveni kikiriki.

Kašikom ili kasikom za sladoled sipati smesu u korpice.
ja sam sipala običnom kašikom. Prvo sam sve korpice napunila sa po jednom vršnom kašikom smese, pa redom dodavala da svuda bude količinski jednako. Po potrebi kafenom kašičicom poravnati smesu.
Staviti u zagrejanu rernu i peći desetak minuta. Kako nisu sve rerne iste, temperaturu i vreme pečenja uzmite sa rezervom i prilagodite svojim uslovima. Koristite test čačkalicom i ne dozvolite da se odozgo previše zatamni kora. Ako je ostao neki vrhić testa, on će verovatno pregoreti, ali to nije tako strašno. Nakon pečenja ostavite korpice u kalupu da se skoro potpuno ohlade, pa ih tankim nožem izdubite po sredini do pola visine, kako bi bilo mesta da se ulije karamel. Pazite da ne izdubite preduboko, da ne bi karamel pocureo kroz biskvit. Nije nista strašno ako se to desi, ali bude muljavo. Meni se desilo sa par kolačića.



Karamel:
  • 150g mlečnih karamel bombona (korišćene su Aromela Paraćinka)
  • 75ml mleka
U toplo mleko sipati na grubo iseckane karamele, vratiti na ringlu i uz stalno mešanje kuvati dok se sve karamele ne istope. Ostaviti sa strane da se malo prohladi dok se sprema krem, pa tako prohlađeno uliti u izdubljeni biskvit. Poređati na neku tacnu i staviti u frižider da se steže.

Ako ne želite da se bakćete sa karamelama, možete i sami napraviti karamel. Recimo, provereno dobar, Majin karamel.

Krem:
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera (80g)
  • 80g čokolade za kuvanje
  • 80g, na sobnoj temperaturi, omekšalog margarina (korišćen Dijamant za fina peciva i kolače)
  • 80g mlevenog neslanog kikirikija
Umutiti žumanca sa šećerom "da pobele" pa kuvati na pari, nešto malo duže od 5 minuta.
Ovo je mala količina žumanaca, pa ako koristite veće posuđe sa širokim dnom, to će ići i brže. Obzirom da dodajemo čokoladu i mleveni kikiriki, žumanca se kuvaju dok ne počnu da se zgušnjavaju, jer će ih čokolada prilično dodatno stegnuti.
Dakle, u vrela skuvana žumanca (van ringle) ubaciti komadiće čokolade i brzo mešati dok se sva čokolada ne istopi. Ostaviti da se potpuno ohladi, a onda pomoću miksera umešati omekšao margarin. Na kraju dobro umešati mleveni kikiriki. Staviti krem u špric/kesu sa najširim zvezdastim nastavkom, pa od oboda ka sredini nafilovati svaki kolač. Vratiti u frižider na pola sata.

Na kraju odozgo preliti Rastopljenom čokoladom: rastopiti 40g čokolade za kuvanje sa 1 punom kašikom ulja i posuti seckanim ili celim kikirikijem.

Prijatno!

P.S. Sve se ovo veoma lako pravi, nemojte se uplašiti od količine teksta. Samo sam bila opširna u objašnjavanju, kao u najboljim danima blogovanja. :))

14 коментара:

  1. Mmmm, deluju fabulozno, zaista ukusno... Svidja mi se ovaj receptek.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale! Moracu i stanglice da napravim, verovatno cu za njih kuvati karamel. One idu jos lakse.

      Избриши
  2. Sve smo nešto iskemijale s malo manje ili više uspjeha (kod mene s malo manje uspjeha)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad cu da skoknem do tebe da pogledam. :) Ako sam u uvodu zvucala grubo, izvini, nije mi bio cilj. Cak sam i zahvalna na ovom krugu, jer su snikers stanglice cekale vec dugo da se opet prave, malo smo i zaboravili na njih. :)

      Избриши
  3. Baš dobro izgledaju! Hvala na učešću u ovom, pomalo "rizičnom", krugu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Majce! Bitno je da je krug uspeo i da ima recepata. Meni se sve sto je objavljeno svidja. Volim i cokoladu, kikiriki, karamel, kakava god da je kombinacija.

      Избриши
  4. Ja sam odustala od pravljenja i od glasanja, jer kad sam pročitala recept zamalo mi od ogromne količine šećera ne udari u glavu...svaka čast kako si ih ti napravila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice!
      Da smo ostale na onom receptu, lagano bih preskocila krug. Ovako sam odmah imala ideju sta bi moglo da se napravi kao zamena. Tako da, hvala mojoj svekrIvi :D

      Избриши
  5. Super su ti snickersi i recept ću i ja zabilježiti ! Jako lijepo si ih napravila i meni je posebno drago što te opet vidim ovdje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja :* Evo pisem, trudim se da se polako vratim u redovnija objavljivanja.
      Mozes napraviti i stanglice, to je mozda zgodnije. Idu redom kora-karamel-cokoladni fil-cokoladna glazura. Recept je od 10 jaja, a moja svekrva za velicinu pleha kaze ' kora velika kao oblanda' :))) Ali ova mera moze fino u neki manji pleh, 25x20cm otprilike.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails