недеља, 26. јануар 2014.

Tahini i Preliv od Tahinija sa limunom


Tema ovomesečne Ajme koliko nas je je susam, a domaćica Nataša. Već sam objavila post za igricu, ali pridodajem još jedan i za koji dan, još jedan i time završavam ovaj krug. :)

Sasvim logična stvar, kada vam se zada ovakva tema, je napraviti Tahini (susamov puter) i sa njim Humus. Mislim da je to većini blogera palo na pamet, pa napravili ga ili ne, ali nekako Tahini je tu u idejama.

Ja sam negde davno naišla na recept, zapisala ga i to je tako ostalo kao ideja za pravljenje, pa zaboravljeno, do ovog kruga igrice. Po tom receptu ide susamovo ulje, koje nisam imala, pa sam koristila maslinovo. Sve u svemu, ne verujem da bi moja impresija bila znatno drugačija da sam sledila original i sigurna sam da bi mi Tahini ukusom bio jednako ... nedopadljiv. :/



Znam, znam, ima jak ukus, ne kusa se baš kašikom mada sam sigurna da neki i to rade, samo nismo se zavoleli. Susam stvarno volim i moram vam priznati da sam baš razočarana činjenicom da mi se Tahini ne dopada.

Nisam ga prepekla, maslinovo ulje ima divan ukus. Tekstura mu je odlična, sve je ispalo po propisu. Možda mu dam šansu u humusu ili nekom drugom jelu ili poslastici, gde ga ide manje, pa samo daje pozadinski šmek. Još ćemo se rvati ...


Tahini


Potrebno je (za 250ml):
  • 200g susama
  • 40ml biljnog ulja - susamovo ili maslinovo

Priprema:

Uzeti pleh od rerne, postaviti ga papirom za pečenje (ovo zbog lakšeg prebacivanja iz tepsije pečenog susama), pa rasporediti u jednakom sloju susam. U prethodno zagrejanu rernu na 180°C staviti pleh i nakon minut isključiti rernu i ostaviti još tri minuta da se peče. Vreme je opciono, pratite šta se dešava. Susam ne sme previše da potamni, samo malo da poremni boju.

Staviti ohlađeni pečeni susam u multipraktik, dodati ulje, pa izmiksati dok se ne dobije fina pasta. Prebaciti u teglicu, lepo zatvoriti, pa ohladiti i čuvati u frižideru.


Preliv od Tahinija sa limunom


Ooooo ludosti ....
U želji da Tahiniju dam odmah drugu šansu, a s obzirom na to da sam leblebije imala - i da imam odakle mi, odoh da izguglam nešto sa tahinijem i nađem ovo.
Sos, preliv, kako već, ide limun, peršun, beli luk, sve imam u kući. Kažu ide lepo na bareno povrće. Odlično! Kuvam supu, ima unutra tona povrća, vidim nebesa me vole, sve se lepo skockalo da ja to napravim.


Još iznenada granu Sunce iz mraka, uh, biće i slike dobre ... vadi dasku, peri peršun, činije, kači hamer brzo po stolu, fotoaparat napunjen (valjda). Nema veze što treba da napravim knedle jer je supa pri kraju, što mi je šerpa u koju treba da precedim supu prljava, što još imam sudove od tahinija (i ostale i šerpu), sa sve onim skalabudžijama za melvenje, spucao me neki entuzijazam, sva srećna što ću imati preliv za povrće.


Potrebno je:
  • 2,5 kašičice tahinija
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 češanj belog luka
  • trećina veće vezice peršuna
  • soli po ukusu
  • 50ml vode ili više ako želite ređi preliv

Priprema:

Peršun iseckati što sitnije, kao i beli luk. Beli luk se može i zgnječiti u pasirki. Sve sastojke dobro izmešati, dodati malo soli, probati, pa dosoliti po potrebi. Služiti uz kuvano ili pečeno povrće.

Sam za sebe, preliv je onako, gadnjikav. Mislim da mu tu još malo fali kiseline, kao i šmeka belog luka.

Uz bareno povrće je malo bolja situacija. Slatkasti ukus povrća nije poguran ukusom preliva, može se pojesti, ali ovo nije nešto što bih ikada više, ni pravila, ni jela. Ovaj preliv je odličan ako želite da zezate neke goste, zadrte tradicionalce što se klope tiče, pa im servirate kao neki vrhunski specijalitet i još da im se čudite ako se usude da vam kažu, da im se ne dopada.


Ni posle ovog posta, kao ni posle onog o Susamkama, nemam srca da vam poželim prijatno, jer je meni bilo sve, samo ne prijatno.

Ipak, ostavljam rezervu, da bi se ovako neki preliv nekom mogao i svideti. Čim se recept nalazi na mreži, znači da to ljudi prave i jedu. Svaka im čast! :D

8 коментара:

  1. Da, ima ljudi koji mogu da jedu tahini kasikom i da ga mazu na hleb - moj dragi! Saosecam sa tobom, jer i ja nisam ljubitelj tahinija, sem u humusu, ma podnecu ga i kao preliv preko falafela, ali sam - ne nikako. Mada, ima razlika medju tahinijima, bar onim kupovnim, od zesce gorkih do podnosljivih. Ali definitivno, najbolji je kao zacin, ne kao samostalni sastojak :)
    Lepo ti je ispao, to mu ne mozemo zameriti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :D
      Ispade da je prihvatljiviji kada odstoji par dana u frizideru ili se ja polako navikavam na ukus. :)) nemam s cim da uporedim, sem da kupim neki. Mozda zavisi i od susama, vremena pecenja, ulja itd. Nadjoh mu primenu za sada. malo ga pomesam sa medom i imam slatkis.:))

      Избриши
  2. Volim tvoju iskrenost, Taci :) Iskreno ja sam tahini nedavno otkrila, a u medjuvremenu dok sam se raspitivala, saznala sam da se od njega priprema alva :) Ups, pitas se gde zivim?! ;) I meni je prejakog ukusa, ali se zato sa pojedinim sastojcima odlicno slaze. Saljem ti srdacan pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne mogu da lazem, ali isto tako, dargo mi je da sam ga pravila i isprobala. Sad bar znam kakvog je ukusa. Tahini manje-vise, ali preliv je kriminalan :))

      Избриши
  3. Pošteno, isprobala, nije ti se svidjelo....., u svakom slučaju dobro si ga napravila ! Naravno da ti vjerujem da nije nešto što bi se poželjelo, ali kako volim sve sastojke možda ga iz znatiželje barem onako malo napravim za probu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj Brankic. kod mene na fb stranici je jedna gospodja ostavila recept za preliv.

      "200 gr susama,1 limun,oko 200ml ulja(po mogucstvu susamovog),kasicica soli,2-3 cena belog luka..Priprema:U suvom tiganju propeci susam,samo da porumeni..prohladiti ga i samleti u prah..Dodati ulje,cedjeni limun,so i sistno iseckani beli luk..sve to izblendirati u homogenu smesu."

      Ovako bi jos i mogao da prodje. Mislim da je persun malo zeznuo ukus, a ja sam isto isla logikom da volim persun pa ce valjda biti sve OK. :))

      Избриши
  4. Eto, mi smo od onih kojima se sviđa, muž ga je mazao na kruh...bar sam se nasmijala i koda sebe vidim u kuhinji, sve zamazano, ručak čeka, moram juriti na posao, a ja fotkam...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super je ako vam se svidja. :)

      Mene tako da uhvati nesto da uradim, mogu u totalnom haosu da funkcionisem, ali se isto tako odmah setim kako me je nana kritikovala, da sve mora prvo da se pospremi, pa se onda bacis na hobi. :))
      Uglavnom se to dobro kod mene pelcovalo, ali ima i ovakvih momenata.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails