петак, 17. јануар 2014.

Interkontinental torta

Interkontinental torta, je još jedna od torti iz kuhinje moje mame. Iako ne preferiram previše poslastice sa kafom, ovu tortu jako volim.
Torta je klasična četvrtasta, prilično je velika, pa je pogodna za neke prilike, a oni koji vole fondan, mogu je lako ukrasiti i njime.

Torta sa fotografija je maminih ruku delo, ali nisam fotografisala celu, nego od komada koji sam ponela kući. Uglavnom, četvtasta tortica, sa glazurom od čokolade, koju svi vole, a nije teška za priremu, specijalno jer nema dugotrajnog kuvanja fila na pari.



Peku se 4 korice, svaka od:
  • 6 belanca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika oraha
  • 3 ravne kašike brašna

Priprema kore:

Umutiti mikserom belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodati kašiku po kašiku brašna. Umešati lagano bez miksera špatulom ili metlicom od miksera. Isto tako dodati orahe.
Smesu izliti u plitak pleh veličine dna 38x27cm, koji je postavljen papirom za pečenje (papir obavezno podmazati puterom, kao i stranice). Peći u prethodno zagrejanoj rerni petnaestak minuta.
Gotove kore ređati na kuhinjske krpe (ako stavljate na neki plato bez krpe, zalepiće se kora), tako da papir bude odozgo. Treba nam strana koja je glatka zbog lakšeg filovanja.

Fil:
  • 24 žumanaca
  • 24 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika gustina
  • 1l mleka
  • 250g putera ili margarina 
  • 200g čokolade
  • 200g mlevenih oraha
  • 1-2 kašičica kafe

Priprema fila:

Umutiti penasto žumanca sa šećerom. Brašno i gustin izmešati, pa razmutiti u 200ml mleka (odvojili smo od 1l) da nema grudvica i dodati u umućena žumanca. Ovu masu sipati u vrelo mleko i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.

Posebno penasto umutiti puter, pa u njega dodavati deo po deo potpuno ohlađenog fila i sve dobro sjediniti mućenjem mikserom. Dobijeni fil podeliti na tri dela, najbolje pomoću vagice. U jedan deo dodati mlevene orahe, u drugi otopljenu čokoladu, u treći kafu. Od dela sa orasima odvojiti malo za premazivanje torte sa strane.

Ređati: kora - deo sa orasima - kora - deo sa čokoladom - kora - deo sa kafom - kora.
Ako kore nisu ispale baš podjednake veličine, tortu po potrebi malo opkrojiti, pa naokolo premazati filom od oraha koji smo odvoiji. Moja mama taj premaz na vrhu izdigne koji milimetar iznad zadnje kore, pa se napravi fina barijera sa svih strana, za čokoladnu glazuru.

Glazura od čokolade:
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 4 kašike ulja
  • oko 40g putera
Čokoladu izlomiti na manje kockice, pa rastopiti u šerpici sa uljem. Ako ne radite na pari, šerpicu povremeno izmaći, mešati da se čokolada ratsapa, vraćati, pa ponovo dok se sve ne otopi. Na kraju dodati puter, izmaći sa ringle i brzo izmešati da se sav rastopi.
Sipati glazuru preko poslednje, nenafilovane kore. Po potrebi blago nagnuti celu tacnu sa tortom u svim pravcima da se čokolada lepo razlije, a onda kratkim brzim pokretima ispomerati tacnu po stolu da se lepo slegne i da dobijete glatku površinu.




Prijatno!

4 коментара:

  1. Probala sam neku, koja je imala i kokos, pa mi se nije dopala zbog njega. Nekako, torta s kokosom mi i nije neka torta. Ova tvoja deluje jako primamljivo, sačuvaću recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas ima nekih raznih recepata za ovu tortu. Konkretno ova je provereno dobra. mama je menjala malo mere. Originalno je manja i kore se peku od 4 jaja, a fil kuva od pola litre mleka.
      Nisam nigde probala sa kokosom, cenim da je zamena za orahe jer je jeftiniji. Inace moja mama prepece malo orahe pa im skine opnicu koliko se moze i onda melje. Ja kokos volim, pa mi ne bi smetalo, samo sto ukus kokosa postane konkretan posle par dana stajanja i mora biti svez.
      Javi ako isprobas.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails