среда, 01. јануар 2014.

Danski keksici

Svim citaocima bloga, redovnim, povremenim, slucajnim prolaznicima, dragim ljudima koji pisu blogove o hrani, zelim srecnu i uspesnu Novu 2014. godinu!


A da se zasladimo za pocetak nove godine, makar virtuelno, tu su fini Lanini Danski keksici, koji su bili tema decembarskih kuvarijacija, igrice za blogere-kuvare.


Kod mene nisu bas ispali keksici, malo su veci. Razlog tome je havarija sa platnenom spric kesom, pa sam posegla za alternativom u vidu plasticnog sprica za tulumbe koji im jos neke nastavke. U svakom slucaju, oblik i velicina su nebitni. Bitno je da su keksi jako laki za izradu, a i veoma ukusni. Pogodni za grickanje uz kaficu, caj, a i onako usput. Brzo se prave, a mogu i da stoje ako uspete da ih sakrijete. :))


Potrebno je:
  • 200g mekog brasna
  • pola kasicice praska za pecivo
  • 100g secera u prahu
  • 1 vanil secer
  • 1 jaje
  •  125g maslaca

Priprema:

Izmesati brasno, prasak za pecivo i secer u prahu pa prosejati u ciniju. Dodati vanil secer. Napraviti malo udubljenje, razbiti jedno jaje, pa ga malo razmutiti varjacom.
Puter otopiti, pa dodati preko jajeta, jos malo razmutiti, pa onda sjediniti sve u kompatknu smesu.
U medjuvremenu ukljuciti rernu da se greje na 180C.
Pleh od rerne i jedan manji pleh prekriti papirom za pecenje.
Smesu za keks prebaciti u kesu ili spric za dekoraciju, a staviti zvezdasti nastavak. Na papir za pecenje istiskivati razne oblike. Ostaviti malo vece razmake izmedju. Vencice, slovo S, stanglice ... Raditi sa smesom dok je jos topla, jer se ohladjena teze istiskuje.
Keksice peci dok ne porumene po ivicama, ne bi smeli da puno pozute. Pecene, vruce kekse, ostaviti na resetki da se ohlade, pa grickati u slast.


Prijatno!

14 коментара:

  1. Keksici se medeni, zao mi je zbog havarije sa vrecicom, ali mogu ti reci da su i sa spricem odlicno ispali... hvala ti puno na isprobavanju i zelim vam prijatno grickanje!:))

    ОдговориИзбриши
  2. Srećna Nova ! Super mi je savet sa testom . Pravim večeras , pa ću primeniti tvoja uputstva . I meni je špric problematičan. Kiss !

    ОдговориИзбриши
  3. Srećma ti Nova 2014 godina... a kolačići su odlični:)

    ОдговориИзбриши
  4. Lana, nije lose ni sa spricem, samo su veliki. A verujes da je ostao samo jos jedan u kutiji. Vidim da ce biti uskoro reprize. Odlicni su. :*

    Sanja, to sam kod Lane procitala, da se testo ne ohladi. Mislim da je ovde bolje ne duplirati meru zbog toga, mada i od ove kolicine izadje pristojan broj keksica. Cekam tvoje utiske.
    Srecna Nova! :*

    Hvala Zorice, srecna Nova i vama! :*

    Hvala Suzana i srecni vam praznici!

    Fini keksici, jednostavni, a puni ukusa. Tamara srecna Nova! :*

    P.S. U ovoj novoj, zelim i da napokon java u komentarima proradi kako treba, pa da mi ne treba po par minuta ako zelim da svakom odgovorim u posebnom komentaru. :))))

    ОдговориИзбриши
  5. Srećna Nova godina, Taci! Mnogo mi se dopadaju. Da znaš da sam ja u startu mislila da ću moći to testo da istiskujem i sa špricom za tulumbe...

    ОдговориИзбриши
  6. Srecna nova i tebi, sve najbolje :)
    Bas su svi poludeli za Laninim keksicima, ne vredi, moracu na kraju da ih napravim, pa to ti je ;)
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  7. Super su keksići! Sretna nova tebi i obitelji! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala Nale! :* Moze spric, vidis rezultat. Ja cu sledeci put pokusati da vadim oblike od hladnog testa. Dok ne nabavim nove kese. Probala sam u jacoj plasticnoj kesi, ali je tesko testo i ta kesa je pukla.

    ОдговориИзбриши
  9. Margie, hvala!
    Keksici su odlicni, a velika prednost je brzo pravljenje. Juce sam ih opet pravila, muz je trazio. Pekla sam Tadejine strukle i na pola pecenja, dobih zahtev :D kad rerna vec radi. O cas posla sam zamesila i evo imamo ih jos malo.

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala Tadeja! :*
    Ja skoro nikada ne pecem keks, ali nisam odolela ovom receptu. :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails