субота, 13. децембар 2014.

Strudla sa makom i strudla sa orasima

Re-objava starog recepta.

Strudle, ove nase od kiselog testa, mnogo volim i najcesce ih pravim u dve varijante, sa makom i sa orasima. Dugo sam pravila po gorepomenutom receptu, ali onda sam presla na malo brzu varijantu i pocela da upotrebljavam samo mast. Brza, jer ne cekam da testo narasta pre ravlacenja, a mast, jer strudla duze ostaje mekana, mada i kombinacija masti i putera daje dobar rezultat.

Kupovni mleveni mak, cesto sa dodacima, kakav sam koristila u starom receptu, zamenih sveze mlevenim. Uvek je bolje da se samelje i zasladi po ukusu, jer gotovo nekada zna da se ubajati. Mak u zrnu je i nesto jeftiniji. Kesicu od 200g sam platila oko 100din. Mlevenje je jednostavno u elektricnom mlinu za kafu. To mi je neki dodatak uz blender, u njemu meljem secer, mak, orasaste plodove i razne semenke.
Prelazimo na recept. :)



Potrebno je za testo:

- 480 - 500g brasna (ako je T500 onda manje, T400 ide vise)
- 120 -130g masti
- 1 suvi kvasac +kasicica secera
- 250ml mleka
- 60g kristal secera
- 3g mlevenog kardamoma (recimo tri prstohvata) ovde ide korica limuna, ali nemam domaci, a kardamom je limunasti zacin i odlicno se uklapa
- prstohvat soli (1g)

Potrebno za nadev(e):

prvi:

- 200g sveze samlevenog maka
- 80-100ml mleka zavisi koliko upije
- 3 kasike secera u prahu
- 1 kesica vanil secera
- 20g putera

drugi:

- 200 - 230g mlevenih oraha
- 80 -100ml mleka
- 3 kasike secera u prahu
- 20g putera

Postupak:

Zagrejati mleko da bude mlako, odvojiti deo i u njemu razmutiti suvi kvasac sa kasicicom secera. Ostaviti da se aktivira, to malo onako zapeni na vrhu.

U ostatak mleka ubaciti mast da se malo rastopi. Ako je mast hladna i mnogo je rashladila mleko, vratiti nazad na iskljucenu ringlu na minut, dva.

U vanglici prosejati brasno, dodati so, secer i kardamom pa izmesati. Napraviti udubljenje u sredini, sipati mleko sa mascu i malo izmutiti kasikom. Dodati i kvasac i jos malo promutiti, a onda mikserom, nastavcima za testo umesiti (oko 5 minuta) glatko testo koje se odvaja od ivica posude i lako skida sa nastavaka miksera.
Moze i rukom, ali onda prvo varjacom da se sve sjedini, pa onda rukom, kako bi se izbeglo dodavanje jos brasna.

Umeseno testo izruciti na podlogu (ne treba brasno ispod jer je masno) i podeliti na dva dela. Oblikovati dve jufkice i ostaviti par minta da stoje da bi se lakse razvukle.


Za to vreme spremiti nadev u dve posude. Izmesati mak i secere i orahe i secer (ovako nasuvo mozete da probate i jos zasladite po zelji), a u nekoj maloj serpi zagrejati mleko da bude vrelo i rastopiti u njemu puter. Radim to iz dva puta, za svaki nadev posebno, u istoj serpici. Vrelim mlekom preliti mak, vrelim mlekom preliti orahe, sve dobro izmesati da se dobiju guste, glatke smese.

Sada jufku po jufku razvuci u kvadrat otprilike 30x30cm i premazati ravnomerno nadevima tako da na jednoj stranici ne bude bas do kraja, nego da ostane otprilike za dva prsta nenafilovano. Smotati strudle od one ivice koju smo do kraja namazali ka onoj nenamazanoj i prebaciti u pleh postavljen pek papirom da sastavi strudli budu na dnu.

Prekriti krpom, pa ostaviti 45minuta da raste. Ako se koristio svez kvasac, a merka je 25g za njega, onda moze i krace da narasta. Pre pecenja umutiti zumance sa malo vode, ne previse retko, ali ne sme biti ni gusto da ne pecemo kajganu na strudli, premazati svaku strudlu sa svih strana, pa staviti u zagrejanu rernu da se pece pola sata. Otprilike. Temperaturu pecenja ugodite po svojoj rerni, pa i vreme pecenja. Ovde isto moze test cackalicom, na nekom cosku ili na pocetku strudle. Ako izadje suva, peceno je.




Gotove strudle prekriti krpom, a kada se prohlade seci na parcice, otprilike debljine prsta. Pre secenja strudle mozete posuti secerom u prahu.
Ako ne planirate omah sve da izedete, ostatak strudle umotajte u providnu foliju. Strudla je lepa i kad stoji par dana, a moze i u zamrzivac. Posle samo ostavite na sobnoj temperaturi da se odledi.

Prijatno!

6 коментара:

  1. Ove strudle su predivneee, posebno moja omiljena sa orasima :)

    ОдговориИзбриши
  2. Samo da ti kazem da je chef odusevljen tvojim strudlama, pokazala sam mu fotkice (on obozava kad ima puno fila:), a ti si ih zaista majstorski napravila.:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Eeej Taci, pa ovo je ludilo:) Gledam ih već pet minuta i nikako da se odvojim od ekrana. Mnogo mi se dopada ovaj kako je fil sočan i baš su bogate. Ja uvek koristim gotovu mešavinu, nemam naviku da kupim samo mak ali probaću.
    P.S. Drago mi je da si opet ovde. I, mačko, super izgledaš. Prava si bombica:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja! :*
      Imaš u Interexu mak u zrnu, kesice, tamo gde su im ekstrakti i čokolade za kuvanje.

      ... i hvala na komplimentu!
      Rekoh, malo da osvežim avatar, nego mi loša dimenzija, pa sam u komentarima obezglavljena :)) ne sećam se kako beše da promenim prikaz, ali ću naći.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails