Mnogo me je obradovalo kada sam videla da je za Patin petnaesti, novu igricu za blogere - kuvare, koju je osmislila Milkica sa bloga Mimi's kingdom izabrana Ačak pita.
Ova igrica je jako zanimljiva, jer istražujemo recepte iz kuvara Spasenije Pate Marković, kuvara koji je kasnije nadograđivan i doživeo je mnoga izdanja pod imenom Veliki narodni kuvar.
Recepti iz kuvara su često šturo ispisani, nedovoljno je to objašnjeno, ali se valjda kod Pate dosta toga podrazumevalo, neke cake i načini izrade, koje bi svaka dobra domaćica valjda trebalo da zna.
Istražujući recepte, nadam se da čemo tokom narednih godina, razjasniti i demistifikovati dosta recepata, a i malo popularizovati neke stare i zaboravljene recepte.
Milkice, ideja ti je odlična!
Ačak pitu sam objavila pre dve godine i od tada je povremeno napravim, zato što postupak izrade uopšte nije komplikovan, a dobije se super pita, koja je po teksturi slična bureku. Krckava spoljna korica, sa finim filom.
Negde usput, izostavila sam stavljanje luka u pitu, jer luk daje malo teži ukus, a ne stavljam ni mirođiju, niti neke druge travke, samo kiselo mleko i jaja.U fil se može umešati i spanać, blitva, zelje ili kopriva - sveže seckano, što će pokupiti malo tečnosti iz pite, a svakako poboljšava ukus.
Moj prvobjavljeni recept, sa detaljnim opisom izrade katmer kora i pite, možete pogledati ovde.
Na žalost, ovog puta nemam presek pite, jer sam planirala da je do petnaestog ovog meseca, napravim još jednom, ali nisam, tako da ostaju samo ove koje su označene kao privremene, mada mislim da se i sa njih može videti kako se pita lepo lista.
A kako izgleda recept iz Patinog kuvara, pa evo ovako:
Pitu sam pravila sa mašću, a može se koristiti puter ili margarin. Kako god da se pravi, jako je važno da se one latice katmer kore, za čiju sam izradu koristila, takođe, recept iz Patinog kuvara, razvuku preko centralnog kruga što tanje, povlačeći laticu ne od ivica, nego od sredine.
Ovog puta sam ubacila luk sečen na tanka rebarca, da ispoštujem original što više.
Veličina okrugle tepsije bi trebalo da bude 28cm u prečniku. Čini mi se da se tada dobije najbolji rezultat. Ako je tepsija manja, ostaće debeli donji deo pite. Ako je veća, biće pretanjeno.
Kiselo mleko malo ranije treba samo izručiti u neku posudicu, ne mrljati ga previše i onda ocediti vodicu koja se izdvojila.
Za testo je potrebno:
Priprema:
Detaljan prikaz izrade katmer kora možete da pogledate na starom receptu
Sada ću samo ukratko ... valjda će mi uspeti :))
Od navedenih sastojaka zamesiti testo, pokriti folijom i ostaviti da odmori oko petnaest minuta. Testo razvući u veći krug, pa iseći na 'latice'. Celu površinu testa premazati rastopljenom mašću (deo od ukupne količine, ostatak nam treba za dalje premazivanje), pa onda laticu po laticu prebacivati na sredinu, uz razvlačenje da bude što tanje. Posle svakog razvlačenja, površinu premažemo sa malo masti. Nema veze ako razvučeno testo prelazi preko ostalih nerazvučenih latica, sve se to razvuče kasnije. Poslednju laticu ne premazujemo, nego pobrašnimo i okrenemo dobijenu jufku na drugu stranu, prekrijemo folijom i ostavimo damalo odstoji, opet oko 15 minuta, može i duže.
Razvučemo koru rukama (može prvo malo samo oklagijom da se počne), pa prebacimo u mašću podmazanu tepsiju i po potrebi još malo razvučemo one ivice što padaju. Ne treba da se odmah vuče na željenu velečinu, jer će i tokom prebacivanja testo da se tegli. Ako se baš previše oteglilo, ivice se mogu malo skratiti makazama.
Sada ulijemo fil, koji smo napravili tako što smo propržili pobibereni i malo posoljeni crni luk, pa ga dodali u umućena jaja sa kiselim mlekom.
Testo koje viri van tepsije, posuvratimo na unutra, ali da ostane otvoreno po sredini, premažemo sa ostatkom masti i ispečemo u prethodno zagrejanoj rerni, da fino porumeni i da se odvoji sa svih strana od ivice i dna tepsije. Dakle, kada promrdamo tepsiju, pita treba da se unutra pomera, što znači da je i odozdo dobro ispečena. Pečenu pitu izvadimo na rešetku, sa vrlo malo vode prsnemo po kori i prekrijemo krpom. Nakon što se prohladila, brzo nestaje sa tanjira. :)
Prijatno!
Ova igrica je jako zanimljiva, jer istražujemo recepte iz kuvara Spasenije Pate Marković, kuvara koji je kasnije nadograđivan i doživeo je mnoga izdanja pod imenom Veliki narodni kuvar.
Recepti iz kuvara su često šturo ispisani, nedovoljno je to objašnjeno, ali se valjda kod Pate dosta toga podrazumevalo, neke cake i načini izrade, koje bi svaka dobra domaćica valjda trebalo da zna.
Istražujući recepte, nadam se da čemo tokom narednih godina, razjasniti i demistifikovati dosta recepata, a i malo popularizovati neke stare i zaboravljene recepte.
Milkice, ideja ti je odlična!
Ačak pitu sam objavila pre dve godine i od tada je povremeno napravim, zato što postupak izrade uopšte nije komplikovan, a dobije se super pita, koja je po teksturi slična bureku. Krckava spoljna korica, sa finim filom.
Negde usput, izostavila sam stavljanje luka u pitu, jer luk daje malo teži ukus, a ne stavljam ni mirođiju, niti neke druge travke, samo kiselo mleko i jaja.U fil se može umešati i spanać, blitva, zelje ili kopriva - sveže seckano, što će pokupiti malo tečnosti iz pite, a svakako poboljšava ukus.
Moj prvobjavljeni recept, sa detaljnim opisom izrade katmer kora i pite, možete pogledati ovde.
Na žalost, ovog puta nemam presek pite, jer sam planirala da je do petnaestog ovog meseca, napravim još jednom, ali nisam, tako da ostaju samo ove koje su označene kao privremene, mada mislim da se i sa njih može videti kako se pita lepo lista.
A kako izgleda recept iz Patinog kuvara, pa evo ovako:
Pitu sam pravila sa mašću, a može se koristiti puter ili margarin. Kako god da se pravi, jako je važno da se one latice katmer kore, za čiju sam izradu koristila, takođe, recept iz Patinog kuvara, razvuku preko centralnog kruga što tanje, povlačeći laticu ne od ivica, nego od sredine.
Ovog puta sam ubacila luk sečen na tanka rebarca, da ispoštujem original što više.
Veličina okrugle tepsije bi trebalo da bude 28cm u prečniku. Čini mi se da se tada dobije najbolji rezultat. Ako je tepsija manja, ostaće debeli donji deo pite. Ako je veća, biće pretanjeno.
Kiselo mleko malo ranije treba samo izručiti u neku posudicu, ne mrljati ga previše i onda ocediti vodicu koja se izdvojila.
Za testo je potrebno:
- 500g brašna
- 1 vršna kašičica soli
- 300ml mlake vode
- 150g masti
- 4 jaja
- 2 kisela mleka od 180ml
- malo soli
- malo bibera
- glavica crnog luka sečena na tanke rezance ili sitne kockice
- po želji mirođije ili neke druge travke
Priprema:
Detaljan prikaz izrade katmer kora možete da pogledate na starom receptu
Sada ću samo ukratko ... valjda će mi uspeti :))
Od navedenih sastojaka zamesiti testo, pokriti folijom i ostaviti da odmori oko petnaest minuta. Testo razvući u veći krug, pa iseći na 'latice'. Celu površinu testa premazati rastopljenom mašću (deo od ukupne količine, ostatak nam treba za dalje premazivanje), pa onda laticu po laticu prebacivati na sredinu, uz razvlačenje da bude što tanje. Posle svakog razvlačenja, površinu premažemo sa malo masti. Nema veze ako razvučeno testo prelazi preko ostalih nerazvučenih latica, sve se to razvuče kasnije. Poslednju laticu ne premazujemo, nego pobrašnimo i okrenemo dobijenu jufku na drugu stranu, prekrijemo folijom i ostavimo damalo odstoji, opet oko 15 minuta, može i duže.
Razvučemo koru rukama (može prvo malo samo oklagijom da se počne), pa prebacimo u mašću podmazanu tepsiju i po potrebi još malo razvučemo one ivice što padaju. Ne treba da se odmah vuče na željenu velečinu, jer će i tokom prebacivanja testo da se tegli. Ako se baš previše oteglilo, ivice se mogu malo skratiti makazama.
Sada ulijemo fil, koji smo napravili tako što smo propržili pobibereni i malo posoljeni crni luk, pa ga dodali u umućena jaja sa kiselim mlekom.
Testo koje viri van tepsije, posuvratimo na unutra, ali da ostane otvoreno po sredini, premažemo sa ostatkom masti i ispečemo u prethodno zagrejanoj rerni, da fino porumeni i da se odvoji sa svih strana od ivice i dna tepsije. Dakle, kada promrdamo tepsiju, pita treba da se unutra pomera, što znači da je i odozdo dobro ispečena. Pečenu pitu izvadimo na rešetku, sa vrlo malo vode prsnemo po kori i prekrijemo krpom. Nakon što se prohladila, brzo nestaje sa tanjira. :)
Prijatno!
Odlično izgleda! Kao i prethodna:))) Svi saveti su na mestu i stvarno su dragoceni što odlično dopunjava Petin receptić. Mnogo fino izgleda i sviđa mi se kako je fil ostao zlaćano žut. :*
ОдговориИзбришиHvala Nale!
ИзбришиFil je pretekao, jer sam neko vreme morala da držim alu-foliju preko pite, onako ovlaš samo, jer gornji grejač malo luduje. :D
Jako mi je drago da si nam se pridružila! :) U poslednje vreme imam brdo obaveza, pa nisam ni primetila da si ponovo aktivna. Divno!!! :)
ОдговориИзбришиPita je sjajna! :)
Hvala Milkice!
ИзбришиTu sam, tu sam :)) Priznajem da mi je još uvek teško da se ubacim u stari ritam, kako pisanja, tako i praćenja vaših blogova, ali idem lagano.
Odlična je i tvoja pita.Mi smo oduševljeni sa ovom pitom i mi smo je pojeli u slast.
ОдговориИзбришиHvala Zorice!
ИзбришиPo tvom pisanju i komentarima, odlično se vidi koliko vam se dopala. Meni se jako sviđa kako je ispala kod tebe, jer je baš fino lisnata, onako kako smatram da treba da izgleda.
Izgleda mnogo dobro, prste da polizes! :)
ОдговориИзбришиHvala šećerko, javi kako je prošlo pravljenje. :*
ИзбришиOdlicno je uspela i bas je fino lisnata, jutros sam samo na kratko virnula da pogledam sve pitice i drago mi je sto nam ima toliko u ovom krugu.:)
ОдговориИзбришиHvala Lanči! Još nisam sve vaše ispregledala i komentarisala, ali vidim, biće bar 5 izvođenja. Verovatno ima i novih blogova koje nisam stavia na praćenje, tako da čekam zvaničnu objavu. :)
Избриши