Странице

четвртак, 20. јануар 2011.

Ajme Kokos! Egzotiko EVEme!

Kada je Zoran sa bloga Good Food (maybe) pocetkom meseca objavio da je nova domacica igrice za food blog-ere "Ajme koliko nas je" Sandra - Mala kuharica, sa blog-a "Milin nas nasusni - nastavak knjige...", iskreno sam se obradovala i cekala da vidim sta ce to lepo da nam zada za januar od namirnica. Moram da priznam, ocekivala sam neku egzoticnu travku, s obzirom na to da je Sandra vegetarijanac i uz to primenjuje u odredjenoj meri makrobioticke principe u ishrani. Ipak, ona se odlucila za kokos, sto nije da nije egzoticno, ali ipak uobicajeno. Nisam razocarana, naprotiv, odusevljena sam. Kokos jako volim, pa ce posle ovog post-a uslediti jos koji ali sa kolacima.
Izazov je bio napraviti nesto slano sa kokosom, ili bar nesto gde nece kokos zavrsiti u slatkoj verziji. Nakon kratkog krstarenja mrezom, nisam nasla nista sto mi je privuklo paznju, a onda sam slucajno naisla na neki recept u kome se kokosovo brasno koristi za pohovanje. Resila sam da ukradem ideju ali da napravim na svoj nacin, tako da je ovo sto sledi neka moja izmisljotina na zadatu temu, i srecom po mene, jako ukusna :))
Kada sam zavrsila sa fotografijama i sela da konacno probam ovu, za mene egzotiku od jela, setila sam se zutog pileta sa Sandrinog bloga :( Malo sam bila u dilemi da li postaviti recept za igricu. Sandra je izuzetna osoba i nije od onih vegetarijanaca koji ti se penju na glavu, jednostavno postuje tudji izbor, pa sam ipak odlucila da joj posaljem ovu pohovanu piletinu. Sledi recept:

Belo pilece meso "pohovano" u kokosovom brasnu

Potrebno je:
  • oko 500g pilecih grudi sa koskom (mozete i file, trebace vam oko 350g)
  • 3 pune kasike kokosovog brasna
  • 2 kasike prezli
  • 1 jaje
  • za piletinu - malo soli, belog bibera, kasicica livadskog meda i kasicica maslinovog ulja (ili obicnog)
Priprema:
Odvojiti meso od kostiju, pa preseci popreko da se dobiju 4 tanje snicle. Meni je ispalo 6 jer su mi se dva komadica nekako sama odvojila prilikom seckanja. Svaku sniclu posoliti, pobiberiti sa jedne strane, pa premazati mesavinom ulja i meda. Ostaviti meso da stoji oko 1 sat.
Odstojalo meso umakati u umuceno jaje pa u mesavinu kokosovog brasna i prezli i slagati na pleh prekriven pek papirom. Zatim staviti u rernu prethodno zagrejanu na 200C da se pece. Nakon 10 minuta okrenuti snicle i peci jos toliko. Snicle treba blago da porumene, kokos ne sme da zagori.

Ovako "pohovano" meso je veoma ukusno i socno. Imala sam samo malecni problem - sa cim jesti ovo?! lol
Onda sam ugledala neke dve poluslogirane pomarandze koje su cekale da se upotrebe, pa resila da napravim neki sos od njih. Sos je napravljen bas napamet, ukusan je, ali sam se presla sto sam pravila sa mlekom. Tako da cu tih 100ml mleka koje sam zavrela, pa u njega ubacila ovo sto ce ispod napisati, izbaciti iz recepta.

Za sos od pomorandzi vam treba:
  • dve poluslogirane pomorandze :D (150ml soka) 
  • 1 kasicica secera
  • 1 kasicica gustina
  • 20ml vode da razmutite gustin
Pomorandze iscedite pa dodajte i malo pulpe sa cediljke. Ubacite kasicicu secera, pa polako zagrejte. Dodajte razmuceni gustin, i prokuvajte malo da sos pocne da se zgusnjava.
Ako je uspelo sa mlekom, mora da uspe i bez mleka :)))

Pa, ako se neko odluci za eksperiment, prijatno mu bilo! :D
Ah da, ovo zeleno na prvoj slici je salata od blitve, koja je tu najvise da malo prosara zelenom bojom fotografiju :)) Ne ide nikao uz ovo meso i sos. Kao prilog bi najbolje bilo posluziti pirinac. :)

3 коментара:

  1. Definitivno drugačije ali jako uksno,a baš me zanima taj okus kokosa u slanim jelima.

    ОдговориИзбриши
  2. Egzoticno, obozavam takve recepte sa piletinom :)

    ОдговориИзбриши
  3. Dilajla i Taso, hvala na komentarima @--)
    Odvazila sam se za pripremu, najvise zato sto sam piletinu vec par puta jela sa slatkim.

    Verujem da ce se malo ko odluciti da pravi eksperiment, jer znam po sebi. Najcesce recepte koji odstupaju od tradicionalne pripreme, preskacem. Nisam bas neki eksperimentator, ali sam ovog puta zaista zelela da probam. Pripremu u rerni mozete obaviti i sa bilo kojoj drugom smesom, sto klasicnom, sto atipicnom npr sa susamom i kornfleksom. Pa ako vec pravite, odvojite jedno parcence za eksperiment sa kokosom. Ukus uopste nije napadan, naprotiv, vrlo je blag i fin.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails