Странице

четвртак, 10. март 2011.

Bajadere za drage prijateljice

Pre par nedelja, bila sam na kafici sa meni jako dragom ekipom devojaka. Kako se nismo bas dugo okupljale, veoma sam se radovala tom kafenisanju, pa sam resila da napravim neke kolacice jer znam koliko sve one vole da gricnu nesto slatko. Pored domaceg ferera, koji je bio hit dana i cijim ukusom su bile odusevljenje, napravila sam i bajadere. Ostale su u senci ferera (rekle su mi da sledeci put donesem samo jednu vrstu lol ) ali to nije razlog da ih ne predstavim vama. :)





Potrebno je:


  • 400g secera
  • 8 kasika vode
  • 150g mlevenih oraha
  • 150g mlevenog keksa
  • 150g putera
za glazuru po originalnom receptu:
  • 100g cokolade
  • 4 kasike ulja
  • kockica putera (oko 15g)
ili kako sam ovog puta pravila glazuru - 150g cokolade i 80g putera

Rastopiti secer sa vodom, pa pustiti da provri. Na ringli  uz stalno mesanje dodati keks i orahe, skloniti sa ringle pa u prohladjenu smesu umesati puter. Smesu podeliti na dva jednaka dela pa u jednu polovinu dodati 3 stangle rastopljene cokolade. Cokoladu je najbolje otopiti na pari.
Na posluzavniku razviti prvo tamnu smesu pa odozgo svetlu. Staviti u frizider da se stegne. Odozgo moze da se stavi nesto da malo pritisne slojeve da bi se bolje zalepili.
Ohladjenu smesu preliti glazurom.
Glazuru sam ovog puta pravila po receptu za bounty. Jednako je dobra i ova originalna ale eto, nesto mi se svidela ova sa puno putera i vise cokolade, jer sam zelela deblji sloj da bajaderice lice na original.
Vec dugo se razmisljam da napravim bajedere u kombinaciji lesnika i badema, bez keksa, kao kod originala.
Mislim da bi to bio pun pogodak. Mada, meni su i ove jako drage i veoma ukusne.

Nova kafica ce morati uskoro da se zakaze, a evo kako je divno izgledao Hram Svetog Save tog sneznog popodneva. Uslikano kroz prozor kafica :)




9 коментара:

  1. Bajadere koje hoćeš da praviš sa lešnikom i bademima, pravi mama mog supruga i fenomenalne su. Nikako da stignem da ih napravim, pošto sam tek od skora počela da pravim kolače ponovo (stesala sam se, pa u nove pobede)Ja je imam zapisanu kao marcipan kocke i uvek prve odu za salavu. Bajadera je klasik, i razne sam jela. Ova tvoja sa puterom je odlična. Zaiste se oseti razlika, osim kada mora za posne slave, uvek je treba praviti sa što boljim sastojcima, bez obzira na cenu.
    Dade je dao rešenje za tu čoko glazuru kod Maje Cooks and Bakes kako da bude savršena.
    http://mamajacooks.blogspot.com/2010/12/bajadere.html
    možda ti pomogne

    ОдговориИзбриши
  2. Bajadere, ljubav moja neprežaljena... Meni su te domaće isto odlične. Ali interesantno je šta mi se desilo s onim Krašovim. Naravno da su mi kao detetu bile omiljeni slatkiš "hands down". I naravno da je onda postojao taj hm, intermeco, kada ih nije bilo da se kupe i godinama ih nisam jela. I onda ih je neko doneo iz Hrvatske, tamo krajem devedesetih i ja se umalo nisam upiškila od sreće. I probala ih i samo razgoračila oči. Više ih uopšte ne jedem, to je tako jezivo slatko da šećer pokriva i nugat i čokoladu. Mislim, možda je meni kao detetu to bilo prihvatljivo jer deci ništa nije preslatko. A možda sam u međuvremenu probala mnogo bolje praline i shvatila da su bajadere nešto prosečno. Na kraju balade, mislim da bi mi te domaće više prijale, ali neću znati dok i sama ne napravim.

    ОдговориИзбриши
  3. Divne su! Ja pravim sa lešnicima i orasima, sigurno bi bile odlične i sa bademima.

    ОдговориИзбриши
  4. I moji ih vi obožavaju.Zaista kolač za sva vremena!

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam jedan od obožavatelja bajadera, to mi je baš klasik koji sam zavoljela kao dijete i sada ih volim. Ove tvoje baš izgledaju kao prave, super si ih napravila i odlično ovo sa glazurom izvela. Mislim da ću ih ja isprobati u kombinaciji lješnjaka i badema iako sam sigurna da su i ovako sa orasima jako ukusne.
    Drago mi je da ste uživale na kavici :)

    ОдговориИзбриши
  6. MMMMMMM BAJADERA!!!! Šta reći ?? Božanstveno!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Bas ti hvala na ovom receptu. Mislim da su mi ovi kolacici bili omiljeni kad sam bila dijete, samo mislim da ih je moja mama pravila bademima. Bit ce isprobani!

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман18. март 2011. 06:20

    E pa Tanja sad si me totalno vratila u BG.....kafice, bajadere i lep pogled....hvala za post:)

    ОдговориИзбриши
  9. Jelena, cekam te marcipan kocke i unapred se radujem recpetu. Videla sam Dadetov recept, pa cu ga isprobati cisto iz fazona. Nikada nisam imala problem sa glazurama od cega god da su, a ova je fantasticna. Nakon hladjenja osnovne smese lako sam nanela glazuru, a kada se ona skroz stegla, drzala sam bajadere malo van frizidera i onda sekla tankim nozem tako sto sam samo pritiskala odozgo. Savrseno se seku i osnovna smesa i glazura i bas se dobiju uredne stanglice.

    Maxivida, da znas da mogu da potpisem sve ovo sto si napisala. Mislim da uopste nije do nas nego da su u Krasu napravili bajaderama neko zlo, jer to nisu vise iste bajadere. Nisam jedina koja je to primetila. Takodje, moja omiljena Kras cokolada sa "cjileim ljesnjacima" ona u srebnoj foliji samo uvucena u crveni omot, nije vise ista. Kada su mi je doneli iz Hrvatske, bila sam presrecna, ali je isto tako usledilo razocarenje :((
    Ove moje domace su sada meni zaista bolje od kupovnih.

    Marijana, verujem da su odlicne tvoje sa lesnicima. Kod originala su ona dva crna dela od nugata, a sredina od badema, pa mislim da tako kombinujem.

    Vera hvala, slazem se!

    Brankic hvala! Glazura je deblja da bi sto vise licile na original, a bogme ni ne smeta toliko cokolade ni malo :))
    Mozda ti pre mene napravis, ja sam jos uvek "na rezimu" a niko ih ne izvoljeva :))

    Jovanice hvala! :-*

    Sweet, bice mi jako drago ako ih budes isprobala. :)

    Irena, ja se nadam onoj kafici sledece godine, a onda pravimo i kiflice i bajadere i sta god izvolis :-***

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails