Evo mog prvog ucesca u igrici KuVarijacije a tema ovog meseca je bio domaci Ferero.
Recept za ovu izuzetnu poslasticu dala nam je Mihaela sa bloga La casa de vainila. Cilj igrice je da svi, koji ucestvujemo, napravimo odredejno jelo po istom receptu na isti nacin. Pozeljno je da bude sto manjih odstupanja od recepta. Nakon toga, pisemo svoje utiske i objavljujemo zadnjeg dana u mesecu rezultate.
Recept cu prekopirati sa Mihaelinog bloga:
Koristila sam Linoladu umesto Nutele, jer je duplo jeftinija a izuzetan je krem, meni pored nutele najbolji, i Jafa lesnik napolitanke a prelivala sam crnom cokoladom. Smesu sam hladila pre pravljenja kuglica i moram da priznam da sam joj "prilazila" par minuta dok se nisam odlucila da je uzmem u ruke. Delovala mi je tako kremasto da sam mislila da od toga nikada kuglica ispasti nece, ali sam bez problema napravila 16 kuglica, posto sam radila od pola mere. U poslednje vreme sve radim od pola mere, jer se onda i upola manje zdere :)) Lesnike sam, nakon pecenja i ljustenja, prvo malo u kesi smrvila tuckom za mesom, pa prerucila na dasku i velikim nozem haoticino sekla. Zato se na preseku i vidi ovako po koji krupniji komadic, ali nista to nije smetalo. Za svasta nesto imam zivaca, ali za to seckanje kostunjavih plodova, jok!
Sve mi je islo veoma lako, zavrsno sa glazurom. Glazuru sam pravila tako sto sam na pari otopila cokoladu skoro do kraja pa dodala ulje (prethodno sam odmerila u soljicu).Malo sam na vatri jos promesala i brzo sklonila pa nastavila na stolu mesanje dok se nije dobila fina glatka smesa. Posudicu sam pomocu krpe nagnula na jednu stranu, da cokolada bude na sto manjoj povrsini jer se lakse kuglice valjaju i sporije se hladi cokolada. Kuglicu sam bucnula pa izokretala pomoci desertne viljuscice, podigla uz zid posudice pa slagala na papir za pecenje. Kuglice su zatim isle na hladjenje pa u korpice i na degustaciju kod Dekija. Dala sam mu jednu, a on je rekao: "Odlicno! Daj ovamo!" Jedva sam mu otela da uslikam dok ih jos ima lol
Divne su! Nezne i krckave u isto vreme i bice ponovo pravljene.
Hvala Mihaelice na ovom receptu! Ostalo mi je da isprobam i domace rafaelo na tvoj nacin.
Recept za ovu izuzetnu poslasticu dala nam je Mihaela sa bloga La casa de vainila. Cilj igrice je da svi, koji ucestvujemo, napravimo odredejno jelo po istom receptu na isti nacin. Pozeljno je da bude sto manjih odstupanja od recepta. Nakon toga, pisemo svoje utiske i objavljujemo zadnjeg dana u mesecu rezultate.
Recept cu prekopirati sa Mihaelinog bloga:
Potrebno:
100 gr lesnik napolitanki
150 gr lesnika
200 gr Nutelle (ja sam koristila crunch verziju krema)
150 gr cokolade za kuvanje ili mlecne cokolade
4,5 kasike ulja
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Lesnike rasporediti u pleh pa staviti u rernu na 8-10 minuta. Izvaditi ih, ostaviti da se prohlade, skinuti im opnu, a zatim ih fino iseckati.
Napolitanke grubo izlomiti, dodati seckane lesnike i Nutellu pa sve fino izgnjeciti rukama da se poveze. Uzimati po kasicicu smese i oblikovati malene kuglice (ako vam je smesa premekana ostavite je 15-30 minuta u frizideru pre oblikovanja kuglica). Sloziti ih na tacnu pa ih staviti u frizider na 45 minuta (moje su stajale oko dva sata) da se dobro stegne i rashlade.
Istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri pa umakati rashladjene kuglice. Ostaviti glazuru da se stegne a zatim posluziti.
Koristila sam Linoladu umesto Nutele, jer je duplo jeftinija a izuzetan je krem, meni pored nutele najbolji, i Jafa lesnik napolitanke a prelivala sam crnom cokoladom. Smesu sam hladila pre pravljenja kuglica i moram da priznam da sam joj "prilazila" par minuta dok se nisam odlucila da je uzmem u ruke. Delovala mi je tako kremasto da sam mislila da od toga nikada kuglica ispasti nece, ali sam bez problema napravila 16 kuglica, posto sam radila od pola mere. U poslednje vreme sve radim od pola mere, jer se onda i upola manje zdere :)) Lesnike sam, nakon pecenja i ljustenja, prvo malo u kesi smrvila tuckom za mesom, pa prerucila na dasku i velikim nozem haoticino sekla. Zato se na preseku i vidi ovako po koji krupniji komadic, ali nista to nije smetalo. Za svasta nesto imam zivaca, ali za to seckanje kostunjavih plodova, jok!
Sve mi je islo veoma lako, zavrsno sa glazurom. Glazuru sam pravila tako sto sam na pari otopila cokoladu skoro do kraja pa dodala ulje (prethodno sam odmerila u soljicu).Malo sam na vatri jos promesala i brzo sklonila pa nastavila na stolu mesanje dok se nije dobila fina glatka smesa. Posudicu sam pomocu krpe nagnula na jednu stranu, da cokolada bude na sto manjoj povrsini jer se lakse kuglice valjaju i sporije se hladi cokolada. Kuglicu sam bucnula pa izokretala pomoci desertne viljuscice, podigla uz zid posudice pa slagala na papir za pecenje. Kuglice su zatim isle na hladjenje pa u korpice i na degustaciju kod Dekija. Dala sam mu jednu, a on je rekao: "Odlicno! Daj ovamo!" Jedva sam mu otela da uslikam dok ih jos ima lol
Divne su! Nezne i krckave u isto vreme i bice ponovo pravljene.
Hvala Mihaelice na ovom receptu! Ostalo mi je da isprobam i domace rafaelo na tvoj nacin.
Hi hi hi, imamo slične korpice :))
ОдговориИзбришиJe l' da da su divno mekane? :)
Divno su ti ispale :))
mmmmmmmmm predivne su. vazdusasto-mekano-krckave!
ОдговориИзбришиdolazim odmah da vidim tvoje. malo cesljam forum dok cesljam blog hihihi
Zahvalne su mnogo, divno se prave loptice, ništa se ne lepi :)
ОдговориИзбришиKako je na forumu, sigurno ima još puno novih ljudi :))
Svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujemo, ali je super i (pu pu da nas ne ureknem) skroz je opustena atmosfera vec jako dugo. Od kako smo ocistile onaj bip bip bip lol sve funkcionise savrseno. Svrati nam malo, ne ujedamo :)))
ОдговориИзбришиBila sam pre neki dan, videh da imate nove urednice :) nadam se da su se lepo snašle :))
ОдговориИзбришиSad imam znatno više vremena (neke stvari mi se izjalovile, a planirala sam ih :( :P), pa ću da vam dosađujem opet :))
Nije mi drago zbog propalih planova, ali mi je drago sto cemo opet da se kuckamo tamo.
ОдговориИзбришиSuper su nove devojke, bas im radim raspodelu. Uvek ima neke koja se snadje bolje i neke koja se vise plasi, ali generalno, jako sam zadovoljna novom turom.
Ostaje da se nadamo za posle NG :))
ОдговориИзбришиJa sam u jednom momentu mislila da će sve da ide savršeno, sve cool i reko' da se javim, da ne mislite da sam isparila :D
Al' šipak, ništa od toga :P
Drzim ti pesnice da planovi krenu da se ostvaruju :-*
ОдговориИзбришиDrago mi je da si koristila Linoladu. To je moj proizvod (doslovce, mislim marketinški i dala sam mu ime Lada, kada je tek krenuo na tržište kao Kinder Lada). Nutella je savršena, ali i Linolada je potekla od Ferrera, pa je zato isto tako dobra. I tvoje su kuglice krasne, vidim da imaš i volje i strpljenja.
ОдговориИзбришиbaš su ti divne kuglice, ja sam ih namjeravala napraviti za igricu ali mjesec mi je prošao u trenu i nisam stigla, svakako jako lijepo si napravila kuglice
ОдговориИзбришиOvo su druge na koje sam naletila u 2 minute... Već mi cure sline :)
ОдговориИзбришиTaci prelepo izgledaju!!!!
ОдговориИзбришиOdlične su! Recept je savršen, zar ne!?
ОдговориИзбришиDivne i u tvojoj izvedbi.
ОдговориИзбришиTvoj blog mi je danas drugi po redu kako sam krenula u razgledanje Ferrero kuglica... dok stignem do poslednjeg, vise necu morati ni da rucam!;D Odlicno si ih napravila, sledeci put odmah dupla mera, hihih...ovo taman krenes da grickas, i nema ih vise!;D
ОдговориИзбришиSavrsene!!! Utiske sam cula odavno, ali ovaj post me potpuno odusevio :) Hvala ti na predivnim recima :))) Drago mi je ste se vas dvoje uzivali u ovim slatkim malim kuglicama ;)
ОдговориИзбришиP.S.
Sto se rafaela tice sacekaj jos malo, nedavno sam pronasla odlican recept sa kondenzovanim mlekom i mascarpone sirom. Meni je to najlepsa verzija do sada, pravila sam ih nedavno ali nisam stigla da ih fotkam pa cu kuckati recept cim ih sledeci put budem pravila (moram cekati da mi se najave gosti jer ovi moji ne vole kokos ;))
Κάθαρσις, hvala na lepim recima. Bas si me nekako odusevila ovim sto si otkrila da si kreator naziva, divan si posao obavila, a tek cinjenicom da je to u stvari kinder lada wow Eto koja sam ja neznalica. Ovaj krem mi je omiljen.
ОдговориИзбришиNina, hvala. Kada nadjes vremena, obavezno ih isprobaj.
Shangri La Food, nadam se da si prezivela blogove danas :D
Zeljic, hvala :-*
Shacky, u pravu si, savrsene su! Skoknucu posle do tebe da vidim da li si ih pravila - verujem da jesi, ali te nemam u listi :)
Dilajla hvala, i tvoje su fantasticne, tizem uskoro kod tebe :)
Minjoncic, ma ja namerno sve po pola. Pola mere, upola manje zdranja. I da se pohvalim da sam tek nekoliko poruckala, nisam bila prase.
Mihaelice :-*
nemamo mi ovde kondenzovanog mleka :( sasvim je dobar i onaj sa kremom koji se przi, jer imamo napolitanke za rafaelo pa to olaksava postupak. ali svakako stavi recept, jer ko zna, mozda se i nadje ovde koja konzerva a da ne kosta suvog zlata :))
Mnogo mi se dopadaju. Bas su slatke, joj:)
ОдговориИзбришиJa se "najedoh" pošteno, gledajući kako ste pripremile ove divne kuglice...
bravo za kuglice , jako lijepo izgledaju, super mi je ideja sa Linoladom, probati ću ih i ja tako drugi put.
ОдговориИзбришиObozavam Ferrero Rocher, a jos domace, pa to mora da je jako ukusno..aj posalji koju preko grane:)) ja ih nisam nikad pravila, ali cu morati da se nateram:)) Super su ti ispale!
ОдговориИзбришиDivne su,divno si ih napravila.
ОдговориИзбришиSuper, stvarno treba da imas strpljenja, da sve to uradis.Poz...
ОдговориИзбришиNale, mene od gledanja samo spodadne zelja da pravim :))
ОдговориИзбришиBrankic, sa linoladom nema greske.
Sandra, isprobaj, odusevices se ukusom. Nisam napisala u postu ali je jako bitno da vam napolitanke budu sveze i krckave.
Buba86, hvala :)
Surac hvala, uopste nije toliko komplikovano koliko se mozda cini. Veoma lako se prave.
s a v r s e n e
ОдговориИзбриши(Tacika - hvala)
Hvala cico, pravim ti opet ;)
ОдговориИзбриши