Странице

среда, 17. август 2011.

Palacinke ... i prodje godina :)

Prosle godine, na danasnji dan, objavila sam svoj prvi post na blogu. Predstavila sam moje knedle sa sljivama. Kako to obicno kod mene biva, u prvim naletima entuzijazma ispisala sam bas dosta recepata, a onda sam malo zatajila. Ipak, post koji upravo kucam je 100. na blogu, i veoma sam zadovoljna tom brojkom :D

Ima dana kada sam brbljiva. Danasnji mi izgleda nije takav :) Zelim od srca da se zahvalim svima vama koji posecujetu ovu stranicu, a ako ste pronasli neki recept za sebe i ako se on mozda uvrstio u vas kulinarski repertoar, bicu najsrecnija na svetu!

Za danas nisam spremila nista specijalno. Posluzicu vas palacinkama.


Mozda palacinke i nisu neka specijalna poslastica, ali meni su napravile mnogo glavobolja. Znate kako svi, ili imaju neki svoj recept ili rade otprilike. Tako sam i ja godinama pokusavala da napravim dobre palacinke slusajuci razne savete i gledajuci mamu, tetku, nanu, drugarice ... ali nije islo i kraj! U stvari, niko nije umeo da mi objasni zasto mi ne uspevaju, a sve imaju neki svoj nacin i neke kao sitne cake. "U se i u svoje kljuse!" i na moju nesrecu pokazalo se kao najbolje resenje :lol:

Recept za savrsene palacinke po mom ukusu glasi ovako:

Potrebno je za 27 palacinki precnika 20cm:

  • 3jaja
  • 1-2 kesice vanil secera
  • mrvica soli, tek da se kaze da je ima
  • 60 -80ml ulja zavisi koliko zelite mekano testo
  • 430ml kisele vode
  • 300g brasna
  • 430ml toplog mleka
Priprema:
Umuti sastojke redom koji su navedeni. Nauljiti dobro tiganj, zagrejati ali ne na prejakoj vatri i peci palacinke. Teflonski tiganj, posle prve palacinke, vise nema potrebe da premazujete uljem.

Gde sam gresila ...
Vecito mi je smesa bila hladna a tiganj previse vreo. Cesto sam stavljala manje ulja nego sto je potrebno. Ako nemate dovoljno ulja u testu, palacinke su zilave, ali ako preterate, dobijete previse mekane palacinke koje ni pod razno ne mozete da okrenete bez cepanja. Zato je gore napisana kolicina idealna. Jedno vreme sam stavljala 100ml ali sam na kraju smanjila. 60ml je neka donja,  a 80ml gornja granica za dobru palacinku. Takodje sam pravila gresku oko kapanja ulja pre svake palacinke. Zbog toga mi se tiganj vrlo brzo upropastio. Jos uvek ga koristim ali izgleda kao najgora stroka ... moracu da pazarim novi pod hitno.

Obavezno koristite toplu tecnost kada pravite palacinke ali nju dodajte poslednju da ne biste dobile ugrudvano brasno u slucaju da je tecnost toplija nego sto je pozeljno. Meni su najukusnije kada koristim kisela voda-mleko, pola-pola, tako da grejem mleko. Ako pravite sa obicnom vodom, mozete i/ili nju da zagrejete. Mozda ce neko da se prekrsti kad vidi ovu moju meru od po 430ml vode i mleka, ali eto, tako se pokazalo kao idealno. Po 450 je previse retko, a po 400 je smesa za nijansu gusca nego sto bi trebalo.

Iako je opsteprihvaceno da tiganj mora da se zagreje na najjacoj vatri, to vazi samo za one obicne. Ovi moderni teflonski, pa jos ako imaju onu "ringlicu" na dnu ne moraju posto zadrzavaju toplotu. Zagrejte ga jako samo za prvu palacinku pa smanjite vatru. Kada sipate testo u tiganj, ne sme da se cuje jako cvrcanje i da se pojave rupice po testu. To je znak da da je vatra prejaka, ili da je smesa mnogo hladna, a cesto i oba. Treba smesa lepo da zasusti, da se lako razliva, i da ostane glatka, a da pocnu po povrsini da se naduvavaju mehurici dok se pece. To je pokazatelj da je testo dobro i da je dobra temperatura pecenja.


U racunaru imam gomilu, rastrkanih po raznim fasciklama, fotografija palacinki. Palacinke sa prve fotke nisu ove iste sa druge :D Ove druge su mnogo bolje ispale. Razlika je u tome sto je prvo testo bilo hladno pa su se pojavljivale rupice na testu, inace sastav je isti.

Palacinke mozete da napravite na 101 nacin ... bez jaja, bez kisele vode, ma i bez mleka ... razne mikseve mozete da upotrebite i da dobijete palacinku, ali samo je jedan recept za najlepse i najukuznije palacinke na svetu, a to je ovaj moj! hihihi. "Skromnost" mi je srednje ime ;)
U svakom slucaju nista vas ne kosta da isprobate, ako vec nemate neki svoj provereni, nego ih pravite odokativnom metodom.

Nadam se da sam ovom pricicom o testu za palacinke nekom pomogla, mada mislim da sam ja jedan od retkih slucajeva lol. Meni obicno najprostije stvari ne uspevaju.

Do citanja i novih slicica i recepata ...


12 коментара:

  1. Srecan prvi blogorodjendan i sve cestitke za ovaj lepi okrugli broj receptica, neka ih bude jos najmanje 2x toliko, a palacinke bas dugo nisam pravila (ja to odokativnom metodom, hihih;)) i zato molim dve palacinke ovamo za probu, bas mi izgledaju nesto fine!;)))

    ОдговориИзбриши
  2. asrećan prvi blog-rođendančić draga Taci !!! Želim ti još puuuuuuuuuuunooooooooooooooo ovako sjajnih recepata!! Palačinke obožavam a i moji pa ako može za naš minimum 6 komada :-)))) !! :-****

    ОдговориИзбриши
  3. Srećan prvi blog-rođendan! :) ♥
    Ja sam jedna od onih koje mere sastojke pre pravljenja palačinki, odokativna metoda ne pali kod mene :D
    I sad mi se jedu palačinke :D

    ОдговориИзбриши
  4. Minjoncicu, Jovana, Tince, hvala vam od srca! Razgrabite brzo ovo sa tacnica dok nisu stigli ostali :)))
    Ljubim vas puno!

    p.s. i meni se sad jedu palacinke lol

    ОдговориИзбриши
  5. Kod mene je definitivno danas u glavi nesto u fazonu "totalna konfuzija".
    Da dodam ...
    Odokativna metoda me je uvek izneverila jer najcesce zabrljam kod dodavanja brasna. Napravim previse gusto, pa prilikom dodavanja mleka mora vise da se stavi. Onda se dobije nekako "teska" smesa i zilavije palacinke cak i kada ima dovoljno ulja.

    ОдговориИзбриши
  6. Dakle sve kuvam odokativno ali jednog pravila se uvek pridrzavam da to kod slatkih stavri kolaca i sl nikad ne radim.A to da si se ulenjila pa manje pises to nam je svima poznato;) Uzivaj;)

    ОдговориИзбриши
  7. Srećna prva godišnjica bloga i od ♥ ti želim još puuuno godišnjica! A što se palačinki tiče i ja ih pravim odokativno muteći sve mikserom, ali pažljivo sam proučila tvoje uputstvo za pripremu i obećavam da ću se truditi da poštujem tvoja pravila...

    ОдговориИзбриши
  8. Srećan blogorođendan. Ja moj nisam obeležila, a nisam ni primetila da sam blog otpočela 7.7.-Ivanjdan. Valjda ću se setiti dogodine.
    E, palačinke, prepuštam suprugu. U to se ne brkam, tj. brkala sam prste pa sam počela i ja da ih pravim, pa onda bude smo ja pravim, ali pošto on nema dva klikera u glavi za kulinarstvo a palačinke jeino pravi najbolje na svetu, najtanje i nemasne, onda se ja i ne trudim i ono što sam naučila od njega pa, to ću da zaboravim. Tako da preskačem recept-čisto da palačinke ostanu na njegovom repertoaru.

    ОдговориИзбриши
  9. sretan prvi rođendan blogu, nadam se još puno
    što se tiče palačinki, ja ih radim odokativno, međutim ako isprobavam neki drugi recept a u njemu su i palačinke isprobam po točnim mjerama čisto da vidim razliku ;) možda i ovaj tvoj isprobam

    ОдговориИзбриши
  10. Pre svega moram da kazem da sam se ja malo nasalila za "najbolji recept" i da vam se zahvalim na lepim zeljama.

    Dzoli, ja sam se ponadala da niste primetili hihihi. Meni malo pravi problem i sredjivanje foruma na kome sam godinama, pa se dosta zasitim i umorim od racunara jer nekada tamo provedem dosta vremena u toku dana ...

    Zoro, ja ti zavidim sto uspevas odokativno, i verujem da su palacinkice super. Tako moja mama radi. Zbucka gusto od oka, pa razredjuje i uvek budu savrsene. A pravila ... proveri da vidis razliku :)

    Jelo, i tebi zavidim, ali na robu za palacinke :))) Nekako su one muski "specijalitet" kao i rostilj, odnosno muskarci vole da se hvala kad znaju da peku ta dva ... Tako da, svaka cast na muzu! Ovaj moj samo rostilj pravi, palacinke kao ne zna :))

    Nina, bila bih zaista srecna da isprobas. Mislim da si u pravu kada pravis za odredjena jela palacinke bas po receptu za to jelo, jer ipak postoji razlika. Nije za svako jelo dobra svaka palacinka. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Palacinci su uvek odlican izbor :) Moj favorit su palacinci sa pudingom,mmmmmmmmmm :)

    ОдговориИзбриши
  12. Palačinke s čokoladnim mrvicama, vanilin pudingom i šlagom su moj apsolutni favorit što se tiče deserta

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails