четвртак, 30. јун 2011.

Pavlova

Ovog meseca, u Kuvarijacijama igrici osmisljenoj za food-bloger-e, pravili smo Pavlovu po receptu mamajac sa bloga Provereni recepti . Cooks and Bakes

Lagana ali izuzetno kaloricna poslastica, pravljena je dva puta i to sa smanjenom kolicinom sastojaka. Ne iz straha da nece valjati pa sam pravila za probu, vec iz straha da cu je jesti dok mi ne pozli lol. Prvi put sam je pravila (mislim) dok jos nije bila izabarana za kuvarijacije. Nisam je napravila dovoljnu visoku, tako da nisam dobila "cinijicu" odnosno nije mi pala kora sa gornje strane. Presusila sam je iz istog razloga, a od zumanaca sam napravila zuti krem sa puterom, skuvan na pari. Islo je redom kora-zuti krem-voce-pavlaka. Iako to nije bila prava Pavlova, pojela se lepo i lako :D Podelila sam je sa kumovima i kod njih se ova poslastilca pelcovala bas u takvom obliku sa tim zutim kremom.

Onda je Pavlova izglasana za kuvarijacije, a ja sam se nesto  neckala da je pravim. Jedini razlog je to sto sve malo narusavam svoj rezim ishrane, a trebalo bi da izlete imam bas ponekad. Ipak, juce popodne nisam odolela i napravila sam je. Imala sam malo jagoda u zamrzivacu i iskombinovala sam ih sa listicima breskvice. Na izgled i nije nesto, ali je savrseng ukusa i ovog puta je, mogu reci, sasvim uspela.


Potrebno je:
za koru:
  •  5 belanaca 
  • 250g secera
za premaz:
  • 250ml neutralne pavlake za slag
  • 1 kasika secera
voce : po orginalnom receptu jagode, borovnice i kivi
Umutiti belanca sa secerom u cvrst sne, pa rasporediti na krug precnika 20cm koji ste prethodno nacrtali grafitnom olovkom na pek papiru. Onaj deo na kome ste crtali stavite do pleha. Sa druge strane ce se lepo videti krug. Koru susite sat vremena na 150C pa onda ostavite u iskljucenoj rerni jos petnaestak minuta. Ovih 150C ne morate da ispostujete ako vam je rerna "jaca".
Na ohladjenu koru stavite umucenu pavlaku pa odozgo pospite vocem.

Kako sam pravila koru od 3 belanca, tako sam i srazmerno smanjila precnik kruga na 12cm jer sam pri prvom pravljenju dosta razvukla belanca i dobila obicnu ravnu puslica-koru. Nekako sam uspela da raporedim sne. Mozda sam mogla i malo veci precnik jer su koriscena jajca bila bas velika, ali dobro ...
Iz stosa sam je uslikala sa CD-om koji je bas precnika 12cm :)))) Kora je bila visoka oko 8cm.
Koru sam susila tako sto sam ispostovala vreme, ali temperaturu nisam. Kod mene je radna temperatura za ove kore 80-100C inace nastaje haos.Lepo se osusila i lepo pala po sredini tokom hladjenja, pa sam dobila zeljenu "cinijicu" za pavlaku i voce. To nisam skljocnula, imam samo sliciu nakon susenja. Uspelo mi je da je prilikom premestanja pritisnem prstima sa strane i upropastim divnu spoljnu koricu :( Inace, kora se prilicno rasirila. Sa onih pocetnih 12 stigla je do 18cm. :)


Za premazivanje kore sam koristila imlekovu neutralnu pavlaku za slag koju najvise volim. Povecala sam dozu, pa sam za ovu kolicinu iskoristila 250ml. Dodala sam jednu ravnu kasiku secera prilikom mucenja.


Posto sam imala smrznute jagode, kolac deluje poprilicno brljavo, ali necemo zakerati :))
Evo preseka

Ovo je poslastica koju cu rado ponovo praviti. Tako je jednostavna a savrsenog ukusa. Pravljenje puslica korice uopste ne treba da vas brine. Ukus je divan cak i kada se korica presusi.
Majo, hvala ti na receptu!

Danas sam imala jako velikih problema sa blogerom i drago mi je da sam ipak uspela da postavim post. Nadam se da sam napisala sve sto treba, prosto me je ubilo u pojam pokusavanje. Fotografije sam postavljala iz nebrojeno pokusaja.

Eh da, evo je i prva, ali izmenjena, Pavlova sa presusenom koricom :)









субота, 11. јун 2011.

Pita sa sirom (za ocajne domacice)

... ne one ocajne bukvalno, nego one sto imaju problema sa pitama i njihovim "usponima i padovima" :)))
Recept za klasicnu Pitu sa sirom sam vec ostavila i evo ga ovde ali ako ste od onih koji i pored dobrih recepata redovno uspeju da naprave pljeskavicu umesto dobre "bogate" podignute pite, onda je ovaj recept savrsen za vas. Sa njim pita obavezno uspeva. Tajna recepta je u premazu za kore koji se pravi od jaja, jogurta i griza.

Sve je pocelo tako sto sam svojevremeno od nane dobila recept za Pitu sa visnjama a onda shvatila da taj premaz moze da se koristi za apsolutno svaku pitu, slanu ili slatku. Kada pravim slatku stavim secer, kada pravim slanu izostavim secer i dodam so. Cak sam danas pravila pitu (baklavu) sa visnjama koresteci taj premaz ali o tome u drugom postu.

Pitu sa sirom sam napravila od 6 manjih kora (oko 200g) a ostalo iskoristila za baklavu. Ostavicu recept za slanu varijantu premaza i za kolicinu od 1/2kg tankih kora za pitu.

Potrebno je:
  • 3jaja
  • 1.5 - 2 casa ulja (casa od 200ml)
  • 2 case jogurta
  • 1casa griza
  • 1 prasak za pecivo
  • soli po ukusu
Priprema:
Izmuckati zicom jaja pa dodati ulje, jogurt i na kraju griz u kome je prethodno izmesana so i prasak za pecivo. Ovom smesom se premazuje svaka kora, a filuje svaka treca kora.
Ako se pita slaze, ostavite jednu koru za prekrivanje, a ako uvijate u rolate onda nije potrebno. Ovog puta sam uvila dva rolata i savila kore jednu oko druge.
Ostatkom fila obavezno prelijte i lepo premazite pitu sa svih strana pa pecite dok se lepo ne zarumeni. Kod sporeta koji regularno peku to je obicno 20-25min na 200C. Kod mene je to 25min na 180C sa sve nakacenim najvecim plehom od rerne ispod gornjeg grejaca da mi ne bi pita izgorela odozgo.
Da rezimiramo slaganje, odnosno pravljenje rolata ...
Ako se kore slazu, svaku premazati premazom (uvek ga izmesati jer griz pada na dno), a na svaku trecu posuti fil - sir ili bilo kakav drugi slani fil. Na kraju se prekrije jednom ili dve kore pa premaze ostatkom premaza.
Ako se prave rolati, odvajate po tri kore. Svaka se premaze premazom, a na poslednju stavi fil. Napravi se rolat i stavi ravno na tepsiju ili umota rolat oko rolata kao za savijacu. Na kraju se premaze sa svih strana ostatkom premaza.

Kada se pita ispece, ostavite da se malo prohladi pre secenja. Nemojte je prekrivati krpom, mozete papirnim ubrusom samo da je zastitite. Ovako spremljena pita je izuzetno ukusna, krckava a vazdusasta i sto je najbitnije, nije padavicarka vec zbog onog griza ostaje lepa debeljuskasta ;)




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails