четвртак, 11. новембар 2010.

Torta "Grcki sladoled"

Ova moja varijanta torte moze da prodje u bilo koje godisnje doba, mada je ovako, sa visnjama, najpogodnija za tople dane. Ako se odlucite za varijantu sa melvenim napolitankama, dobicete malo tezu, "zimskiju" verziju torte :) U svakom slucaju, koju god da izaberete, necete pogresiti sa ovom poslasticom. Najlpse kod ove torte je sto mozete da pustite masti na volju, pa pravite kombinacije po sopstvenom ukusu.



Potrebno je za osnovnu smesu:
750ml mleka, 100g secera, 20g zelatina, 350g slag krema

 
U 150ml mleka rastopiti zelatin i ostaviti da stoji 15min. U preostalih 600ml mleka staviti secer i kuvati dok ne provri, a onda ubaciti zelatin, smanjiti vatru i kuvati jos 10 min. Dobro ohladiti, pa u ohladjeno kasiku po kasiku umutiti slag. Mutiti sve ukupno jedno 20 min. Smesu podeliti na 3-4 dela i u svaki dodati razlicite sastojke, a moze jedan deo da se ostavi beo. 


Po receptu bi trebalo deliti na 3 dela. U prvi staviti mleveni grilijas (od oraha ili lesnika), drugi ostaje beo, a u treci 150g mlevenih napolitanki. Moze da se kombinuje i sa keksom i rendanom cokoladom. Treba obloziti dublju posudu celofanom pa redjati grilijas, beli deo, napolitanke, a kada se dobro stegne, prevrnuti na tacnu. Moze i vocna varijanta.
Medjutim, po drugom receptu koji imam, stavljaju se ili natopljene piskote ili natopljeni obican zuti patispanj kao osnova.

Ja sam tortu radila sa visnjama, plazmom i posni musli keksom, i pekla sam obican patispanj.
 

Za tortu je potrebno 600g visanja. Visnje se skuvaju kao za slatko. Za 600g visanja bi recimo trebalo da uzmete 200g secera i 5 kasika vode. To rastopite pa dodate prethodno odledjene i ocedjene visnje ako koristite, kao ja ovog puta, smrznute. Pustite da provri i to lepo ukuvajte. Nemojte dugo, oko 5 min je dovoljno. Dobro ohladite pre nego stavite u jedan deo slaga. Ja sam i mleko sa zelatinom i visnje dobro rashladila u frizideru. 

U drugi deo slaga sam stavila izlomljen keks -75g plazme (to je ono najmanje pakovanje) i 150g posnog musli keksa koji kupite u zdravoj hrani. To su one slatke plocice sa kikirikijem odozgo. 


Treci deo je ostao beo. 


Patispanj: 

3 zumanca umutiti mikserom sa 150g secera, 3 kasike ulja, 100g brasna, 2 kasike mleka i 1/2 praska za pecivo. Umutiti posebno belnca i kasikom sjediniti sa zumancima. Izpeci u zagrejanoj rerni na 200step. Pece se svega 5-10 minuta, vodite racuna da vam ne izgori, brzo bude gotovo. Gotov patispanj sam dobro natopila sokom koji su pustile visnje dok su se odledjivale (stavim i h u veliku cediljku) ali mozete i kupovni sok od visnje da koristite. 

Maze se prvo deo sa keksom, pa beli deo, pa deo sa visnjama. Odozgo sam stavila C-slag sa ukusom slatke pavlake (dve kesice), koji sam umutila sa mlekom i obojila sa par kapi ljubicaste tecne prehrambene boje da dobijem nijansu slicnu onom delu sa visnjama. Pre premazivanja slagom torta je bila oko 1 sat u zamrzivacu da bi se sto bolje stegla.

6 коментара:

  1. mmm. njam. obožavam ovakve "prozračne" kolačiće :)

    ОдговориИзбриши
  2. uh bas trazim neki dobar recept za sladolednu tortu - ovo izgleda jako primamljivo, morat cu proucit recept. pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  3. ovu tortu bilježim za isprobavanje prvom prilikom, volim sve sastojke i okus joj mora biti super !! Izgleda super, baš si je lijepo napravila !

    ОдговориИзбриши
  4. Fantasticno izgleda...e sad moram da pojedem nesto slatko, i to pre spavanja:)

    ОдговориИзбриши
  5. Sandra izvini :)))

    Najlepse kod tortice je sto se napravi cas posla ... smuti pa prospi. :) Korica se jako brzo ispece, jedino sto bi trebalo da je bas dobro ohladite pre sluzenja.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails