Evo jednog finog LCHF obroka. Kako je krompir zabranjen ili možemo samo povremeno ako ne skidamo kilograme, potrebna je neka alterativa, Karfiol baš volim, a uz ovaj paprikaš ide savršeno.
Potrebno je:
- pola veće glavice karfiola
- morska so u kolicini po ukusu
- komadić putera (oko 25g)
- vršna kašika kisele pavlake
Priprema:
Karfiol iskidati na cvetiće pa obariti. Odliti svu vodu, pa vratiti na vruću ringlu i mesati kašikom da ispari još vode. Karfiol će se već u tom procesu usitniti. Pasirkom ili mikserom izgnječiti karfiol sa puterom, posoliti po ukusu i umešati na kraju kiselu pavlaku.
Paprikaš sa junetinom
Potrebno je:
- 300g junetine od buta isečeno na komadiće
- 1 velika glavica crnog luka isečena na krupnije kocke
- 1 mala šargarepa isečena na kockice
- malo korena celera, peršuna i paškanata
- od začina so, biber u zrnu, lovorov list, listovi peršuna, listovi suvog vlašca, aleva paprika, malo ljute tucane aleve paprike, kurkuma
Ove dve stavke iznad su 'pojacivaci ukusa' i menjaju vam začin C, vegetu ili šta već koristite kad kuvate variva. Koren peršuna, celera i paškanata izvadim iz jela kada bude gotovo.
- 6 vćcih crvenih pečenih paprika
Priprema:
Junetinu, luk i začine naliti vodom da ogrezne (nivo vode je vrlo malo iznad sastojaka).
Kuvati na veoma tihoj vatri (tek da vri) oko sat i po dok maltene potpuno ne ispari sva voda. Na kraju ubaciti cepkane paprike (koje puste malo vode ali po potrebi doliti) i kuvati još oko pola sata uz povremeno mešanje i nadgledanje.
U gotovo jelo kada sipate u tanjir, dodajte po želji kasiku maslinovog ulja jer se ono kuvalo samo u masnoći od mesa.
Pire od karfiola
Potrebno je:
- pola veće glavice karfiola
- morska so u kolicini po ukusu
- komadić putera (oko 25g)
- vršna kašika kisele pavlake
Priprema:
Karfiol iskidati na cvetiće pa obariti. Odliti svu vodu, pa vratiti na vruću ringlu i mesati kašikom da ispari još vode. Karfiol će se već u tom procesu usitniti. Pasirkom ili mikserom izgnječiti karfiol sa puterom, posoliti po ukusu i umešati na kraju kiselu pavlaku.
Paprikaš sa junetinom
Potrebno je:
- 300g junetine od buta isečeno na komadiće
- 1 velika glavica crnog luka isečena na krupnije kocke
- 1 mala šargarepa isečena na kockice
- malo korena celera, peršuna i paškanata
- od začina so, biber u zrnu, lovorov list, listovi peršuna, listovi suvog vlašca, aleva paprika, malo ljute tucane aleve paprike, kurkuma
Ove dve stavke iznad su 'pojacivaci ukusa' i menjaju vam začin C, vegetu ili šta već koristite kad kuvate variva. Koren peršuna, celera i paškanata izvadim iz jela kada bude gotovo.
- 6 vćcih crvenih pečenih paprika
Priprema:
Junetinu, luk i začine naliti vodom da ogrezne (nivo vode je vrlo malo iznad sastojaka).
Kuvati na veoma tihoj vatri (tek da vri) oko sat i po dok maltene potpuno ne ispari sva voda. Na kraju ubaciti cepkane paprike (koje puste malo vode ali po potrebi doliti) i kuvati još oko pola sata uz povremeno mešanje i nadgledanje.
U gotovo jelo kada sipate u tanjir, dodajte po želji kasiku maslinovog ulja jer se ono kuvalo samo u masnoći od mesa.
Njamiii! Ovo ću da pripremim definitivno!:))
ОдговориИзбришиSuper inspiracija za danasnji rucak, odlican recept.
ОдговориИзбришиPire je fantazija. I inace kombinacija koju svi volu!
ОдговориИзбришиFini ručak, cvjetaču obožavam u svim oblicima
ОдговориИзбришиHvala devojke na komentarima.
ОдговориИзбришиPaprikas se moze spremiti i sa svinjetinom ili piletinom, jednako je dobar, a spremanje traje krace.
Eh moja Taci, nemas pojma kakve mi uspone budis sa ovim LCHF obrokom. Ja sam čak i pirinač menjala sa sitno krunjenim karfiolom. :) Tada sam sanjala da neko u Srbiji počne da gaji onu tikvu špagetarku da se najedem spageta. :) Taj deo života je u mom kuvaru obeležen jelima lažnja lazanja, lažni pire, lažni rižoto :)))
ОдговориИзбришиŠalu na stranu, ovaj pire obožavam. Mislim da je super za klince a i odrasle koji baš i ne vole karfiol.
Super sličke :)
htela sam reći uspoMene :)
ИзбришиNe znam kako mi je tvoj komentar promakao, izvini stidim se.
ИзбришиTikva - spagetarka hihihi ... dobar naziv mada ne znam na koju tikvu mislis. Ja koristim najobicnije tikvice i samo i kratko potopim u vrleu vodu da malo smeksaju. Nisam neki ljubitelj spageta pa mi ne nedostaju ni malo, a ni pirinca. Volim beli pilav ... ona klasika sa piletinom, nekad sam volela i crveni pilav - to je moja nana pravila sa sokom od paradajza. Razna rizota me ni malo ne privlace, pirinac mi je uvek bio vise dodatak za razne filove za punjenje nego neki izbor za prilog.
Kao sto sam ispod napisala Branki, ko ne voli karfiol, sumnjam da ce voleti ovaj pire, ali uvek moze da se proba ili cak neki miks da se napravi sa drugim povrcem.
Paprikaš je izvrstan ! Nisam preveliki ljubitelj karfiola pa dobro dođe ovako neka kombinacija kao u ovom pireu, to ću probati !
ОдговориИзбришиHvala Brankic!
ИзбришиNe znam da li ce ti se pire svideti posto je bas karfiolast :))) ali mozes da isprobas.
Ovo lepo izgleda. Mora da je i jakooo ukusno. Probacu sigurno!
ОдговориИзбришиHvala Natasa!
ИзбришиSve mi se svidja, ovo je rucak kakav svi volimo, ma za 5+!:))))
ОдговориИзбришиHvala Lanaci! :*
ИзбришиSavršeno i uklapa se u Atkins dijetu. Pire s povrćem radim slično i mogla bih se samo njega najesti. Da ne povjeruješ kako je jednako dobar kao i onaj od krumpira, zar ne? Ako ne i bolji.
ОдговориИзбришиHvala!
ИзбришиRucak je dobar za svakog na bilo kom low carb-u.
Ne znam da li bi se krompiroljupci slozili da je ovaj pire bolji, ali meni je odlican i necu stati na samo njemu. Jos svasta nesto moze da zavrsi u pireu, samo treba malo maste.
Mislim da je pire sjajan nacin da se deci priblizi povrce ako odbijaju da ga klopaju.
Nikad mi nije palo na pamet raditi pire od karfiola. hvala na ideji! :)
ОдговориИзбришиNema na cemu. :)
ИзбришиPire se moze raditi skoro od sveg povrca, mada nisam ni ja pravila dok nisam morala da 'izmisljam' sta bih za prilog umesto krompira.
Na mom blogu te ceka izazov ,ako zelis da prihvatis.Pozz.
ОдговориИзбришиHvala Miki!
Избриши:***
Evo mene ponovo, i na mom blogu imas izazov (verujem da se radi o istoj igrici;), pa navrati kad stignes (tamo je u postu o brzim krofnicama;))kiss
ОдговориИзбришиHvala Minjoncic, pokupicu sve pa objavljujem cim nadjem malo vremena.
ИзбришиImam jednu nagradicu od Maje - majina kuhinja, i sad od tebe i od Miki izazove.
U pravu si pire je dobar tko voli povrce,ali sa mojim ukucanima je jako tesko ..ja ga pravim samo za sebe!!
ОдговориИзбришиI ja ga pravim za sebe, moj suprug nece da omirise. :((
ИзбришиNjemu karfiol smrdi kad se kuva, kao i kupus, brokoli i tako izmislja ... Bar jede u supama i corbama, ali ovako jok. Secam se da sam davno pravila pohovan karfiol i da je to jeo tada ... jednom da mi udovolji valjda. Mogla bih opet da ga maltretiram malo. :)))