Странице

петак, 9. март 2012.

Juneći paprikaš i Pire od karfiola

Evo jednog finog LCHF obroka. Kako je krompir zabranjen ili možemo samo povremeno ako ne skidamo kilograme, potrebna je neka alterativa, Karfiol baš volim, a uz ovaj paprikaš ide savršeno.


Pire od karfiola

 Potrebno je:

- pola veće glavice karfiola
- morska so u kolicini po ukusu
- komadić putera (oko 25g)
- vršna kašika kisele pavlake

Priprema:

Karfiol iskidati na cvetiće pa obariti. Odliti svu vodu, pa vratiti na vruću ringlu i mesati kašikom da ispari još vode. Karfiol će se već u tom procesu usitniti. Pasirkom ili mikserom izgnječiti karfiol sa puterom, posoliti po ukusu i umešati na kraju kiselu pavlaku.



 Paprikaš sa junetinom

 Potrebno je:

- 300g junetine od buta isečeno na komadiće
- 1 velika glavica crnog luka isečena na krupnije kocke
- 1 mala šargarepa isečena na kockice
- malo korena celera, peršuna i paškanata
- od začina so, biber u zrnu, lovorov list, listovi peršuna, listovi suvog vlašca, aleva paprika, malo ljute tucane aleve paprike, kurkuma
Ove dve stavke iznad su 'pojacivaci ukusa' i menjaju vam začin C, vegetu ili šta već koristite kad kuvate variva. Koren peršuna, celera i paškanata izvadim iz jela kada bude gotovo.
- 6 vćcih crvenih pečenih paprika

Priprema:

Junetinu, luk i začine naliti vodom da ogrezne (nivo vode je vrlo malo iznad sastojaka).
Kuvati na veoma tihoj vatri (tek da vri) oko sat i po dok maltene potpuno ne ispari sva voda. Na kraju ubaciti cepkane paprike (koje puste malo vode ali po potrebi doliti) i kuvati još oko pola sata uz povremeno mešanje i nadgledanje.

U gotovo jelo kada sipate u tanjir, dodajte po želji kasiku maslinovog ulja jer se ono kuvalo samo u masnoći od mesa.

24 коментара:

  1. Njamiii! Ovo ću da pripremim definitivno!:))

    ОдговориИзбриши
  2. Super inspiracija za danasnji rucak, odlican recept.

    ОдговориИзбриши
  3. Pire je fantazija. I inace kombinacija koju svi volu!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala devojke na komentarima.
    Paprikas se moze spremiti i sa svinjetinom ili piletinom, jednako je dobar, a spremanje traje krace.

    ОдговориИзбриши
  5. Eh moja Taci, nemas pojma kakve mi uspone budis sa ovim LCHF obrokom. Ja sam čak i pirinač menjala sa sitno krunjenim karfiolom. :) Tada sam sanjala da neko u Srbiji počne da gaji onu tikvu špagetarku da se najedem spageta. :) Taj deo života je u mom kuvaru obeležen jelima lažnja lazanja, lažni pire, lažni rižoto :)))
    Šalu na stranu, ovaj pire obožavam. Mislim da je super za klince a i odrasle koji baš i ne vole karfiol.
    Super sličke :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam kako mi je tvoj komentar promakao, izvini stidim se.
      Tikva - spagetarka hihihi ... dobar naziv mada ne znam na koju tikvu mislis. Ja koristim najobicnije tikvice i samo i kratko potopim u vrleu vodu da malo smeksaju. Nisam neki ljubitelj spageta pa mi ne nedostaju ni malo, a ni pirinca. Volim beli pilav ... ona klasika sa piletinom, nekad sam volela i crveni pilav - to je moja nana pravila sa sokom od paradajza. Razna rizota me ni malo ne privlace, pirinac mi je uvek bio vise dodatak za razne filove za punjenje nego neki izbor za prilog.
      Kao sto sam ispod napisala Branki, ko ne voli karfiol, sumnjam da ce voleti ovaj pire, ali uvek moze da se proba ili cak neki miks da se napravi sa drugim povrcem.

      Избриши
  6. Paprikaš je izvrstan ! Nisam preveliki ljubitelj karfiola pa dobro dođe ovako neka kombinacija kao u ovom pireu, to ću probati !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Brankic!
      Ne znam da li ce ti se pire svideti posto je bas karfiolast :))) ali mozes da isprobas.

      Избриши
  7. Ovo lepo izgleda. Mora da je i jakooo ukusno. Probacu sigurno!

    ОдговориИзбриши
  8. Sve mi se svidja, ovo je rucak kakav svi volimo, ma za 5+!:))))

    ОдговориИзбриши
  9. Savršeno i uklapa se u Atkins dijetu. Pire s povrćem radim slično i mogla bih se samo njega najesti. Da ne povjeruješ kako je jednako dobar kao i onaj od krumpira, zar ne? Ako ne i bolji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala!
      Rucak je dobar za svakog na bilo kom low carb-u.
      Ne znam da li bi se krompiroljupci slozili da je ovaj pire bolji, ali meni je odlican i necu stati na samo njemu. Jos svasta nesto moze da zavrsi u pireu, samo treba malo maste.
      Mislim da je pire sjajan nacin da se deci priblizi povrce ako odbijaju da ga klopaju.

      Избриши
  10. Nikad mi nije palo na pamet raditi pire od karfiola. hvala na ideji! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na cemu. :)
      Pire se moze raditi skoro od sveg povrca, mada nisam ni ja pravila dok nisam morala da 'izmisljam' sta bih za prilog umesto krompira.

      Избриши
  11. Na mom blogu te ceka izazov ,ako zelis da prihvatis.Pozz.

    ОдговориИзбриши
  12. Evo mene ponovo, i na mom blogu imas izazov (verujem da se radi o istoj igrici;), pa navrati kad stignes (tamo je u postu o brzim krofnicama;))kiss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Minjoncic, pokupicu sve pa objavljujem cim nadjem malo vremena.

      Imam jednu nagradicu od Maje - majina kuhinja, i sad od tebe i od Miki izazove.

      Избриши
  13. U pravu si pire je dobar tko voli povrce,ali sa mojim ukucanima je jako tesko ..ja ga pravim samo za sebe!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja ga pravim za sebe, moj suprug nece da omirise. :((
      Njemu karfiol smrdi kad se kuva, kao i kupus, brokoli i tako izmislja ... Bar jede u supama i corbama, ali ovako jok. Secam se da sam davno pravila pohovan karfiol i da je to jeo tada ... jednom da mi udovolji valjda. Mogla bih opet da ga maltretiram malo. :)))

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails