Ne znam ima li nekog da ne voli poklone?! Još kada su oni sa pažnjom odabrani, prosto moraš da poželiš jedan takav. Iako vrlo retko učestvujem u raznim darivanjima na mreži, ovo mi je privuklo pažnju.
Miroslav je, kao nagradu za 100 000 poseta njegovom blogu ´´Iz Moje Kuhinjice´´ pripremio paketić divnih stvarčica koje bi svako, ko voli da kuva, poželeo. Paketić sadrži namirnice i začine koju sa na ovim prostorima teško dostupni, a koje, možete pročitati ovde.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=345661152139586&set=o.126215380722916&type=1&theater
Pored bloga, Miroslav svoje recept objavljuje i na Coolinarici a takođe ga možete citati i na njegovoj Face Book stranici. Na ovim stranicama se nalazi mnoštvo zanimljivih recepata, a ja sam za ovo malo slatko takmičenje od svega izabrala nešto fino, pikantno i za nas skroz neuobičajeno.
Moji utisci su više nego pozitivni. Prokelj spremam povremeno, blanširan pa sa nekim prelivom ili u čorbici, a ovaj recept mi je baš lepo legao. Da li je to zato što je pikantno, ne znam, znam samo da me je jelo osvojilo na prvi zalogaj. Malecna izmena recepta je u tome što sam dodala ljutu tucanu papriku. Bez semnki paprike i krupnih komada ono izgleda prefinjenije. Ako volite malo drugačije ukuse, obavezno isprobajte ovaj receptić.
Miroslav je, kao nagradu za 100 000 poseta njegovom blogu ´´Iz Moje Kuhinjice´´ pripremio paketić divnih stvarčica koje bi svako, ko voli da kuva, poželeo. Paketić sadrži namirnice i začine koju sa na ovim prostorima teško dostupni, a koje, možete pročitati ovde.
Da biste mi pomogli da osvojim ove lepe poklone, dovoljno je da lajkujete fotografiju koju sam postavila kod Miroslava na fejsbuk stranici, naravno ako vam se dopada: :)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=345661152139586&set=o.126215380722916&type=1&theater
Pored bloga, Miroslav svoje recept objavljuje i na Coolinarici a takođe ga možete citati i na njegovoj Face Book stranici. Na ovim stranicama se nalazi mnoštvo zanimljivih recepata, a ja sam za ovo malo slatko takmičenje od svega izabrala nešto fino, pikantno i za nas skroz neuobičajeno.
Prokulice sa slaninom i paprika lešnicima
Original recepta se nalazi ovde kod Miroslava kao i odličan tekst o prokelju, povrću koje mnogi baš ne mirišu, pa pročitajte. Recept citiram:
70 gr celih lešnika10 gr šećera u prahu5 gr ljute aleve paprike5 gr putera50 gr dimljene slaninepar grančica majčine dušice/timjana500 gr blanširanih i prepolovljenih prokulicasok i naribana korica jednog limunamorska so, sveže mleveni crni biberPriprema:Pregrejati rernu na 180 stepeni C.Tostirati lešnike oko 6 do 8 minuta, il’ dok blago ne porumene i tek zamirišu (tostiranje intezivira ukus oraha). Za to vreme prosejati sećer u prahu sa paprikom. Nakon što su lešnici tostirani i još dok su vrući postaviti u većoj činiji i dodati puter, pa mešati da se masnoća otopi i lepo glazira orahe. Zatim dodati mešavnu šećera i paprike sa malo soli i bibera, pa sve izmešati da začini lepo i jednako prionu za lešnike. Ostaviti sa strane.Slaninu iseći na tanke trake, pa potom na štapiće koji se u stručnom kulinarskom izrazu nazivaju 'lardon'(ovaj postupak se lakše odradi ako pre sečenja slaninu delimično zamrznemo). U većem tiganju, na srednje slaboj temperaturi lagano pržiti slaninu da opusti svu masoću i postane hrskava, pa ukloniti i ostaviti sa strane.Na preostaloj masnoći, na jakoj temperaturi propržiti grančice timjana oko 30ak sekundi, pa dodati prokulice i pržiti nekoliko minuta da se lepo karameliziraju. Dodati sok i koricu limuna, posoliti i pobiberiti, pa kuvati oko 1 minut uz neprestano mešanje da se sok redukuje. Ukloniti sa vatre, pa dodati slaninu i paprika lešnike, izmešati i poslužiti toplo.
Moji utisci su više nego pozitivni. Prokelj spremam povremeno, blanširan pa sa nekim prelivom ili u čorbici, a ovaj recept mi je baš lepo legao. Da li je to zato što je pikantno, ne znam, znam samo da me je jelo osvojilo na prvi zalogaj. Malecna izmena recepta je u tome što sam dodala ljutu tucanu papriku. Bez semnki paprike i krupnih komada ono izgleda prefinjenije. Ako volite malo drugačije ukuse, obavezno isprobajte ovaj receptić.
Izgleda bas ukusno, nisam jos pravila na takav nacin ali eto jedne lepe ideje da se obogati meni... puno srece u igrici!:)))
ОдговориИзбришиUopste nisam imala ideju kakvog je ukusa lesnik sa slaninom, ali kada uhvatis sve sastojke zajedno i krenes da klopas, shvatis kako je stvarno dobra kombinacija ukusa. Samo proveri koliko ti je slanina slana, mozda nece trebati soli uopste, ako si blansirala prokelj u slanoj vodi.
Избришиjako lijep i zanimljiv recept!
ОдговориИзбришиHvala Tamara! :)
ОдговориИзбришиOdlično, jako volimu prokulicu, ovo je još jedan divan način da se pripremi.
ОдговориИзбришиHvala!
ИзбришиMeni je za malo ovaj recept promakao. Nameracila sam se na Borsc, jer sam uvek imala neku odbojnost prema nazivu i izgledu te corbe. Kisele corbe me asociraju na treznjenje posle pijanke (odlicne protivu mamurluka) pa sam uz borsc vizuelizovala stalno neke pijane Ruse kako se trezne uz ovu corbu hihihi ... predrasude, sta cu. Kod Miroslava u curbu idu sitake pecurke, sto je meni bilo komplikacija jer kod mene u kraju ne mogu da ih kupim. Tako da sam ponovo gledala blog i otkrila ovaj recept.
ne volim prokulice, ali trudim se da ih na bilo koji način uvedem u kuhinju, najčešće ih skrivam :)
ОдговориИзбришиsviđa mi se ovaj recept jer je dosta začinjen i mogao bi mi se barem malo dopasti ukusom, ovako na slici lijepo izgleda
Hvala!
ИзбришиJa volim sve te kupusare, samo sto prokulice najslabije spremam jer nekada znaju da budugorke, cak i kada ih oslobodima spoljnjih listova. Onda mi jelo presedne.
Ovde se osecaju onako blago kupusasto, nije njihov ukus dominantan. Isprobaj od male kolicine pa ces videti. Sprema se za 15min. :)
Imam ih trenutno u kući i baš nešto ne znam šta bih sa njima! Ovo deluje super!
ОдговориИзбришиHvala! :) Jesi li ih spremila ovako?
ИзбришиBas interesantan recept, svidja mi se!
ОдговориИзбришиHvala Vera!
ИзбришиI meni se dopao ovaj recept! :) Htela sam da ucestvujem u darivanju, ali nikako nisam stigla. :( Drzim ti palceve!
ОдговориИзбришиIsprobaj ga.
ИзбришиVera nas je oduvala na darivanju, ali meni je bilo zadovoljstvo da se igram i isprobam recept. :)
Bravo, odlučila si se isprobati super Miroslavov recept, zanimljivo i ukusno. A sada si me podsjetila da odavno nisam kupila prokulice koje su jako zdrave ali sam ih zanemarila. Odlično si ih pripremila i super izgledaju !
ОдговориИзбришиProbaj Branka, da nije bilo ove igrice verovatno bi mi promaklo nesto ovako fino.
ИзбришиVolim porkelj i cesto ga ovako spremam sa slaninicom. Doduse do sada nisam nikada dodavala lesnike, i bas cu da probam prvom prilikom.
ОдговориИзбришиMeni nije palo na pamet da mu dodajem bilo sta, a kamoli lesnike. :)) Ispostavilo se da se ukusi savrseno slazu.
Избриши