Странице

петак, 2. март 2012.

U gostima kod Jelene - foodforthought

Tokom janura i februara, na meti istrazivanja ove nase kulinarske zajednice u okviru igrice FBI rukavice koju je osmislila @mamajac, nasao se sjajan blog nase Jelene, foodforthought. Imala sam zadovoljstvo da je licno upoznam i da samo potvrdim utisak koji sam stekla citajuci njen blog i komentare. Fina, pedanta i odmerena, ma prava damica.

Ako niste do sada poseteli njen blog, ucinite to sto pre. :) Nacicete divne recepte uredno slozene u indeksu.
Tu se nalazi dosta starih, tradicionalnih recepata  koje Jelena cuva od zaborava kao i onih koji su malo 'moderniji', a sve je precizno objasnjeno tako da je i za pocetnike u kuhinji veoma lako da spremaju ako prate uputstva.
Indeks recepata me je posebno odusevio, jer je pedantno razdvojila svoje recepte i one koje je isprobala sa drugih stranica, tako da je bilo veoma lako snaci se i izabrati, preko fotografija ili preko spiska naslova postova.

Moj izbor je pao na njene salate, Becku piletinu i Damski krem sir. Linkove ka receptima cete naci u svakom naslovu.

Becku piletinu sam fotografisala mobilnim telefonom, i na zalost te fotografije su jako lose. Mutne su i ne vidi se lepo jelo, tako da ih necu objavljivati. Ovo jelo je uvrsteno u moj repertoar za rucak ili veceru jer je izuzetnog ukusa a lako se sprema. Jedino to sto moramo da przimo piletinu i pecurke koci da ga uvrstim u 'brzinsko jelo' ali to przenje je neizostavno zbog vode koju treba isterati iz namirnica da bi sve to moglo posle lepo da se zapece u rerni. U svakom slucaju imate moju preporuku i obavezno isprobajte ako volite kombinaciju pecurki, piletine, kackavalja i neutralne pavlake. Neutralnu pavlaku nikako ne menjajte kiselom, posto ona daje taj poseban smek jelu.

Damski krem sir sam napravila poslednji. Vec dugo sama pravim krem sir ali koristim vrlo malo jogurta za kiseljenje mleka. Interesovalo me ja kako ce sir izgledati sa znatnom kolicinom kisleog mleka. Kiseliji je ali mi se dopada. Bice odlican za slane rolate. Koristila sam domace mleko, ali kako ovi 'moji seljaci' ne misle na Boga, nije nista specijalno masno. Kako im se broj narucioca povecava, tako je mleko sve vodenije. :)) Uglavno duze ukuvavam mleko da bi se procenat masnoce u siru povisio, ali sada to nisam uradila jer je ovo manje masna verzija sira. Evo kako on izgleda u fazi cedjenja.


Slede salate koje su zaista fantasticne. Meni su te salate bile kompletan obroki svaka je odlicna. Nisam na zalost isprobala njenu 'Urnebes salatu' jer nisam imala dobar kajmak, pa je to ostalo za neki sledeci put. Nisu mi bas nesto fotografije jer sam radila na dnevnom svetlu dok je nabolju bljestalo od snega i sunca, boks mi je u raspadanju, ali ce se videti. Idemo redom:

Ivina salata je prva isprobana. Tu je moja omiljena kombinacija - sampinjoni i piletina. Jedino nisam ispostovala kolicinu krastavaca jer sam zaboravila da ih kupim, pa se u salati naslo jedno malecno krastavce koje se ni ne primecuje. :( Posto salata mora biti kiselija, povecala sam kolicinu limunovog soka. Mozda je trebalo da sampinjone mariniram u alkoholnom sircetu, ali sam situaciju sa krastavcima ukopcala kada su oni vec bili spremni za seckanje.


Salata (pasteta) od tunjevine je jako fina salatica. Nisam neki bogznakakav ljubitelj tunjevina iako sam je jedno vreme jela bar jednom nedeljno, ali volim salate sa njom jer ukus ne dominira a opet osetite da tu ima nesto riblje. :))) Odlicna je i kao namaz a i ovako da se klopa sama. Iako je Jela predlozila posipanje parmezanom i ukrasavanje maslinkama po principu ili/ili, ja sam nakrcala oba i nista ne smeta, naprotiv. :D Deo se pojeo iz cinijice direktno, deo zavrsio kao namaz pa sa malo ljute tucane aleve, a deo u jajima. Zumanca sam pridodala salati.
Kolicinu pavlake sam malo smanjila da dobijem gusci namaz od onog sto je Jelena napravila.




Krem salata od oraha, piletine, celera i jabuke je moja ljubimica medju salatama ali samo u gostima. :)) Salim se malo. Istina je da sam negde papirce sa receptom davno zagubila a ne setim je se pa nisam ni trazila recpet na mrezi. Odusevila sam se kada sam videla da je Jelena objavila i odmah je palo isprobavanje. Nemojte da vas odbije kombinacija sastojaka, dajte joj sansu.
Koristila sam nakisele jabuke, tako da je bila divno kiselkasto slatkasta.
Ovo je varijacija na temu Valford salate. Ipak je meni ova draza jer sadrzi kiselu pavlaku koja razbija tezak i po malo otuzan ukus kombinacije voca i majenoza, pa ovim komentarom rizikujem da me citaoci (na)grde hihi.


Krem salata od piletine kikirikija i susama je ukusom 'najteza' od svih isprobanih salata ali mi se jako dopala. Sve salate su mnogo bolje kad se dobro rashlade i odleze bar desetak sati u frizideru, a za ovu to posebno vazi. Susam se nakon stajanja lepo natopi tecnijim sastojcima i tek tada mozete da osetite pravu punocu ukusa koji ova salatica pruza.
Njom sam takodje napunila polutke jaja, a zumanca su zavrsila u domacem majonezu.



To bi bilo sve, a ja cu nastaviti sa uzivanjem da pratim Jelu i njen blog. Dosta toga je ostalo na spisku za isprobavanje, Ajmokac recimo i njena cuvena Pita sa orasima i medom.

Izvinjavam se sto kasnim sa ovim postom. Nekako mi je februar uvek nezgodan, osecam se zakinuto za dane. :))

23 коментара:

  1. Odličan izbor, svakako :)
    Ja sam planirala par salata i onaj namaz od piletine, pa ništa, znaš šta bi od svega :(
    Doduše, isprobaću ja to naknadno :)

    Poslednja slika me oduševila, papričica je divna :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala!

      Sve znam. :( Isprobaj obavezno, odlicne su salate.

      Ta poslednja je nastala kada sam pravila urnebes po svom receptu (bez kajmaka i jaja) i tog dana je bilo svetlo OK. :)

      Избриши
  2. Ooo, pa sve ti je odlično, salatu od tunjevine sam pravila, elem sve ti je fino!

    ОдговориИзбриши
  3. Fantastično! Meni su se posebno dopale salate na jeleninom blogu, ova sa celerom piletinom i jabukom te ova s kikirikijem su i moji favoriti.
    Jako lijep izbor recepata!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara!
      Jos uvek nisam stigla da pregledam sve vase blogove, jedva cekam da vidim sta ste izabrale.

      Избриши
  4. Bravo Taci! Meni je bas zao sto nisam nijednu salatu probala, ali bice prilike. Sve izgledaju odlicno!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Miki!
      Mene je moj rezim ishrane 'naterao' na isprobavanje salata ali mi nije zao. Salate (recepti) su uvek odlicne kao dopuna meniju ili kao zamena za raniju veceru onako same za sebe. :)

      Избриши
  5. Ja se od svega kod Jelene nisam baš dotaknula salata iako su mi sve odlične ! Ti si ih super napravila i baš si me potaknula da i ja pokoju odaberem i pripremim. Odlično Taci !

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман4. март 2012. 20:51

    Meni se mnogo dopada salata sa piletinom i kikirikijem!! Pravila sam je prosle godine za slavu, ali nisu se ljudi nesto posebno odusevili, bar ovi sto su navikli na tradicionalna jela. Ali meni je odlicna! :)
    I ove ostale izgledaju interesantno, moracu da ih probam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na poseti, dobrodosla u moj dzak. :)
      Ta salatica ti se ili svidi ili ne svidi, nema izmedju. Recimo moj suprug nije hteo ni da je proba kada je video sta stavljam, on ne voli mnogo 'cudne' ukuse a i susam mu smeta. Meni je odlicna, specijalno sto se bas przeni susam fino oseti u salatici.

      Избриши
  7. Super izbor, ali kod Jelene nije teško odabrati dobro. Na žalost, u ovom krugu igre nisam stigla sudjelovati, ali sam već ranije kuhala po Jeleninim receptima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! :)
      Ja sam se u prvom momentu zabrinula da necu naci nista sto bi se poklopilo sa mojim pridrzavanjem LCHF-a jer sam potpuno previdela da ona ima i ove salate i sireve koje mogu da jedem.
      Tebe sam pocela da istrazujem i mnogo mi je drago sto cemo kuvati naredna dva meseca po tvojim receptima.
      Od kako ucestvujem u FBI-u nije bilo bloga koji mi nije odgovarao ... jednostavno ima nekih cija ti kuhinja ne lezi, sto ne znaci da nije kvalitetna. Samo mi je zao sto sam Veru i Ruzu propustila.

      Избриши
  8. Анониман5. март 2012. 20:00

    mnogo toga si isprobala i sve je jako lijepo, i meni se mnogo Jelenine salate dopadaju kao i juhice, ja na žalsot više ne stižem sudjelovati u igricama, ali nadam se kad tad da ću to uspjeti nadoknaditi

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bas ovde kasnim, izvini Nina.
      Hvala ti puno na komentaru. Razumem te za ucesce, svi po nekad utrcimo u period kada jedva da imamo vremena za hobije. Mozda je resenje da izaberes samo jedan recept, zasto da ne, ako volis da se igras. :)

      Избриши
  9. E pa naravno da sam propustila kad sam tada bila u Beču, a od tad sam stalno u nekom letu pa mi je sve promaklo u proteklo vreme. Ja sam se navukla na taj sir i na Basu i već preko godinu dana stalno ga pravim. Najbolje je kad se ljudi začude da pravim sir, a ono nema muke oko toga sir se sam pravi. Ja ga u poslednje vreme ostavljam i 24 sata u frižideru sa gazom da se cedi. Ne poklapam ga i traje mi bez da se imalo pokvari i 15 dana. Salate, e njih volim, jer su tako zahvalne, rade se unapred i onda si slobodna. Hvala na isprobavanju i nadam se da si poslala prijavu Maji da te uvrsti u istragu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti si otputovala a ja sam kasnila dva dana. :)
      Pravim i ja cesto krem sir, samo sa jogurtom i od domaceg mleka koje je masnije. Prihvatila sam tvoj savet da ne pokalapam ciniju i zaista ostane sveze po dve nedelje. Nekad cedim duze, nekad krace. Gazu zavezem za resetku od frizidera da visi, jer sam bacila nekoliko cediljki do sada, svaka zardja. :(
      Poslala sam Mariji prijavu i uvrstila me je na spisak zadovoljnih istrazitelja. :))

      Избриши
    2. Tanja, jutros pogledam recept za kikiriki salatu i ne mogu da verujem da sam napisala duplo veće mere za majonez i pavlaku. Izgleda da sam tada pravila duplo veću meru ali piletina je ostala u jednoj meri. Sramota me je same od sebe. Ispravila sam grešku ali vidim da je tebi lepo ispala. Koliko li se grešaka nalazi na mom blogu, Bog te pita koliko.Elem, ja ništa ne pokrivam u frižideru kao što kažu da treba i sve mi se održi jako dugo i ništa se nikada en pokvari, supe, jela, sirevi, suhomesnato uvek otškrinem, sve mora da diše jer poklopljeno stvara kondenz a kondenz stvara bakterije...

      Избриши
  10. Ja sam je nekoliko puta pravila i apsolutno svaki put je ispala odlično. Uvek bi mi noćila u frižideru i svi sastojci su fenomenalno upijali majonez i pavlaku i bila je baš čvrsta. Čak i prilikom pravljenja nisam primetila da je nešto viška inače bih ti skrenula pažnju da sam primetila problem. Imaš na mojoj fb stranici u fotografijama ovu što sam poslednji put pravila pa pogledaj. Mislim da ću zadržati tu duplu meru, meni je tako odlična, a probaću u nedelju tvoju pa ću moći da uporedim. Što se ove salatice tiče, ne moraš da se brineš zbog pogrešnih količina.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, ma apsolutno si u pravu. Evo stavila sam u frižider i morala da dodam ostatak majoneza i pavlake. Mera jeste tačna, a ja sam nešto rasejana jutros, pravim 3 stvari odjednom.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails