Странице

недеља, 4. март 2012.

Urnebes salata

Kada sam kod Jelene videla Urenebs salatu, odlučila sam da je napravim po njenom receptu. Na moju žalost, nisam imala kajmak, pa se to onda prolongiralo, pa sam zaboravljala da ga kupim, a kad bih se setila nije ga bilo u prodaji. Ovi moji dobavljači imaju odličan sir, vodeno mleko ali kajmak ne beru. :(

Zato sam rešila da je napravim po receptu koji sam dobila od kuminog tate, čika Staše, koji je poreklom sa juga Srbije i pravi odlican Urnebes (i najbolju prženu papriku na svetu).

Koliko sam upoznata, Urnebes salata se izvorno pravi od punomasnog sira, belog luka, ulja i ljute tucane paprike. Sve ostalo su nadograđeni recepti da se poboljša ukus i struktura. Možete dodati ajvar, možete koristiti pečenu papriku, a možete kao Jelena da je uz sve to obogatite kuvanim jajima i/ili kajmakom. Koji god recept da izaberete, nećete pogrešiti.


Moja salata je malo crvenija nego sto bi trebalo, ali je to iz razloga što meni nikada nije dovoljno ljuto, pa sam stavljala i stavljala tucanu alevu i preterala što se boje tiče. Što se tiče ukusa, bila je savršena. Fotgrafije su nastale nakon što je salata prenoćila u frižideru, tako da deluje dosta gusta ... ali nije, samo je prehlađena :)))



Potrebno je (za 4 osobe - ona se jede u malim količinama):
  • 300g domaćeg punomasnog kravljeg sira (onaj što nije ni star ni mlad nego srednji)
  • 2 crvene mesnate pečene paprike
  • ljute tucane po ukusu ili ako je sezona, ljute pečene paprike ili jedna suva papričica prethodno malo pecnuta na ringli pa izmrvljena
  • oko 3 kašike ulja, zavisi koliko je mastan sir
  • 3 čena belog luka sitno seckanog
  • soli po potrebi ako sir kojim slučajem nije dovoljno slan

Priprema:

Pečenu papriku očistite dobro od ljuski i semenki, operite pa dobro ocedite. Iseckajte ih što sitnije. Ja sam ih gurnula u blender i samlela. Draže mi je da perem blender nego da seckam i imam crvene prste nakon toga. :))
Sir izmrvite viljuškom, dodajte mu beli luk i papriku i gnječite viljuškom da dobijete homogenu smesu. Dodajte ulje i tucanu alevu papriku, još malo dobro izgnječite, dodajte još ulja ako vam se učini da je smesa suva i to je cela mudrost. :)
Čika Staša doda kiselo mleko ako misli da sir nije dovoljno jak i mastan, pa to ostavljam kao opciju, ne uvrštavam u sastojke.
Salatu poslužite uz meso ili predjelo, a može da posluži i kao namaz.

Ovaj tanjir je bio za jednu osobu -mene :)) Doduše nije mi uspelo sve da pojedem od jednom ali je malo falilo. Ljuto otvori apetit. :D

22 коментара:

  1. Da znas da se ne bih bunila kad bi mi neko ovako sve fino servirao, sva sreca da je vec kasno inace bih morala da zavirim u kuhinju... super su ti "cvetici" od kuvanih jaja":)))p.s. dobro je da si ukinula onu proveru reci, ne znam sta su to menjali pa se jedva vide slovca koja treba ukucati.;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma pusti cvetiće od jaja, jel mi dobar recepat? hihihi
      Seckam ih nožem, ispraksovala sam se. Baš sam sad pustila komentar kod tebe.
      Pisala sam danas o toj verifikaciji, užasna je.
      kiss

      Избриши
  2. A meeeeni jedan tanjir?! Dakle, nisam znala da mi žlezde ovako rade na pomen urnebesa (nije previše crveno, veruj mi!!!), a na sliku tanjira sam zabalavila totalno :))) Jako volim ljuto, ali tek od pre recimo godinu-dve, nemam pojma kad je počelo, ali kao droga je, i prag mi se pomerio dosta i samo trpam sve više i više :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hihi, nasmeja me, evo stize i za tebe jedan ;)
      Ja jedem ljuto od malena, ali mi je poslednjih godinu dana počelo da smeta. Iziritira mi grlo pa kašljem po pola sata, ali sam uporna. Ono što nekom rezi, to ne osetim. Što je nekom ljuto, meni rezi, a bolesno ljuto mi je taman fino. Jedem bez hleba, volim da se zaljutim pa kraj! :)))
      Svekar je napatio ove čili papričice što ih vidiš na slici, gaji u žardinjerama, pa tih pojedem po tri komada da ne preterujem. Jeste zaraza, ko zavoli ljuto, taj baš voli.

      Избриши
  3. Одговори
    1. Mozemo da se menjamo. Ja tebi ovakav tanjir, a ti meni tanjir tvojih kolaca ili pralina. ;)

      Избриши
  4. Одговори
    1. Jel zbog imena?
      Ime je totoalno blesavo, ali ako se mnogo zaljutis bude posle svarno urnebes. :)))

      Избриши
  5. Divno izgleda! Volim urnebes salatu, ali da nije mnogo ljuta, vise pikantna. Da li bih mogla da smanjim kolicinu ljute paprike, a da ostane ukusna? Koliko da stavim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes naravno da smanjis, mozes cak i da je izostavis ako ne jedes ljuto samo sto to onda nije urnebes. :)) Smek salati daju paprike, sir i beli luk, a tucana ljuta doprinosi boji i daje ljutinu i malo doprinosi ukusu kad natrcis na komadic. :)

      Избриши
  6. Анониман5. март 2012. 19:48

    imam i ja recept za urnebes koji je nešto drugačiji, nikad nisam znala koji je ustvari pravi recept pa ja radim prema svojem ukusu, tvoja je lijepa, meni nimalo ne smeta ovako jača boja, ljepše nego dok je blijeda

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je tvorac salate hteo da napravi od svakodnevnih sastojaka nesto drugacije. Sir, mast(ulje), beli luk, aleva paprika ... sve je to samo za sebe onako bas obicno. A kada se iskombinuje, dobijes neverovatno pikantnu salaticu. Zato taj recept smatram pravim, a sve ostale pa i ovaj moj samo razradom teme. :))

      Избриши
  7. Evo me kod tebe, vezano uz tvoj komentar s email notifikacijom. Da ne dužim, Blogger je promijenio neke stvari, pa sam sada promijenila i ja tako da sam omogućila i oviu opciju. Na žalost, za sada nemam vremena upisati threaded comments - kod tebe se normalno javljaju, ali kako ja nemam standardnu Blogger template, ja moram mijenjati html code, a tu sam jako loša - nemam nikakvo znanje iako sam si sve na template mijenjala sama - bilo je to zbilja mukotrpno. Hvala na upozorenju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na cemu. :)
      Zao mi je sto si namaltretirala. Nisam ni ja neki strucnjak, ali ako nekad zatreba pomoc, reci da mozgamo zajedno. :D
      Kada ostavljam komentare obavezno ukljucim to za mejl, nevezano sta pisem ,stvar navike. I tako sam primetila da nema.

      Избриши
  8. Bas lep tanjiric.I ja bih jedan ako moze. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Odlicna! Ja ju volim, ali ne previse ljutu. U stvari za to sto ja volim mnogi kazu da ni nije urnebes... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Mimi! Ma urenebs je cim je ljuto, samo zavisi koliki ti je prag tolerancije. ;)

      Избриши
  10. Ovo je po meni za prave gurmane! Oboyavam je...tako se lako i brzo pravi a tako je savrsenog intenzivnog ukusa!

    ОдговориИзбриши
  11. Salata ti je odlična ! Vrijeme je da i ja isprobam urnebes salatu. A tanjur, ...., kažeš malo je falilo :), neka to je sve tako fino i vjerujem da bi i kod mene bila ista situacija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Brankic, vreme je da je isprobas. Veruj mi da ces se zaljubiti na prvi zalogaj. :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails