Slavsko žito je, pored slavskog kolača i sveće, obavezno da se pripremi za Slavu. Može se pripremiti dan ranije ili dovršiti rano izjutra na dan Slave, kako bi bilo spremno da se osvešta.
Najčešći recept za pripremu je jednaki odnos pšenice, mlevenih oraha i šećera u prahu uz dodatak narendanog morskog (muskatnog) oraščeta. Spremljeno žito se za Slavu obavezno na tacni oblikuje u poluloptu pa posipa mlevenim orasima.
Prilikom spremanja žita, ne držimo se standardnih količina, već umanjimo količinu prah šećera i oraha. Nama je tako jestivije jer je blaže. Ni gosti se ne bune, jer nam svake godine uvek neko traži da mu stavimo malo na tacnicu uz kolače. :D
Potrebno je:
Priprema:
Pšenicu uveče probrati, dobro oprati pa staviti u lonac i naliti vodom. Kuvati od vrenja dvadesetak minuta. Zatim poklopljeni lonac uviti u debelo ćebe i ostaviti do jutra da prenoći. Ujutru preručiti pšenicu u veliku cediljku ili neki pogodan đevđir, pa dobro isprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se cedi bar sat vremena. Pšenica mora da se dobro ocedi ali ne sme ni da se presuši. Povremeno je promešati kašikom da zrna koja su na dnu dođu odozgo.
Zatim je samleti na mašini za meso. Činiće se suva, ali kada se dodaju masni orasi i prah šećer, smesa će dobiti dobru konzistenciju. U samlevene orahe nastrugati morsko orašče i lagano izmešati. Izmešati dobro samlevenu pšenicu sa šećerom pa sa orasima. Na staklenoj tacni oblikovati poluloptu pa posuti sa svih strana mlevenim orasima.
Žito na ovaj način možete spremiti i kao poslasticu pa servirati sa šlagom ili umućenom slatkom pavlakom. Ne mora da se čeka Slava. :)
Na fotografijama koje slede je Vukan, bratovljev klinac. Ovo mu je bio prvi Đurđevdan. Uspela sam da ga fotografišem dok su tata i brat sekli kolač. Bio je u prvom momentu zbunjen ali se brzo snašao.
Najčešći recept za pripremu je jednaki odnos pšenice, mlevenih oraha i šećera u prahu uz dodatak narendanog morskog (muskatnog) oraščeta. Spremljeno žito se za Slavu obavezno na tacni oblikuje u poluloptu pa posipa mlevenim orasima.
Prilikom spremanja žita, ne držimo se standardnih količina, već umanjimo količinu prah šećera i oraha. Nama je tako jestivije jer je blaže. Ni gosti se ne bune, jer nam svake godine uvek neko traži da mu stavimo malo na tacnicu uz kolače. :D
Potrebno je:
- 1/2kg pšenice belije
- 250g prah šećera
- 250g mlevenih oraha i još oko 30-50g za posipanje
- 1/4 narendanog morskog oraščeta
Priprema:
Pšenicu uveče probrati, dobro oprati pa staviti u lonac i naliti vodom. Kuvati od vrenja dvadesetak minuta. Zatim poklopljeni lonac uviti u debelo ćebe i ostaviti do jutra da prenoći. Ujutru preručiti pšenicu u veliku cediljku ili neki pogodan đevđir, pa dobro isprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se cedi bar sat vremena. Pšenica mora da se dobro ocedi ali ne sme ni da se presuši. Povremeno je promešati kašikom da zrna koja su na dnu dođu odozgo.
Zatim je samleti na mašini za meso. Činiće se suva, ali kada se dodaju masni orasi i prah šećer, smesa će dobiti dobru konzistenciju. U samlevene orahe nastrugati morsko orašče i lagano izmešati. Izmešati dobro samlevenu pšenicu sa šećerom pa sa orasima. Na staklenoj tacni oblikovati poluloptu pa posuti sa svih strana mlevenim orasima.
Žito na ovaj način možete spremiti i kao poslasticu pa servirati sa šlagom ili umućenom slatkom pavlakom. Ne mora da se čeka Slava. :)
Na fotografijama koje slede je Vukan, bratovljev klinac. Ovo mu je bio prvi Đurđevdan. Uspela sam da ga fotografišem dok su tata i brat sekli kolač. Bio je u prvom momentu zbunjen ali se brzo snašao.
Hm, šta bi sa ovim trebalo da se radi?! |
Jao, pa ovo je klopa! |
Žito nisam jela decenijama, sve od kada više nema žive rodbine u Bgd-u. Jako sam ga voljela, iako priznajem da nemam pojma za koje se slave spremalo:)
ОдговориИзбришиLako se pravi samo sto traje proces. I ovako spremimo po nekad. Divna je poslastica.
ИзбришиSve ste pripremili vrhunski. Prava srpska slava. Veliki pozzz. Gde ti se nalazi mail adresa?
ОдговориИзбришиHvala. :) Nije mi vidljiva mejl adresa vec postoji kontakt forma odmah ispod naslova bloga.
ОдговориИзбришиhttp://udzakubrasna.blogspot.com/p/kontakt.html
Bas prava slavska trpeza, kod nas je obicno baka pravila zito i uvek bi odvojila na mali tanjiric da mozemo da probamo i pre slave, to mi je bilo tako nekako slatko da grickam.:))p.s. malisa je pravi medenjak.:))
ОдговориИзбришиTo je najsladje kad mozes da dobijes tako malo dok se jos pravi. :)
ОдговориИзбришиMoji preseku kolac dok je jos sve u fazi postavljanja. Kod zita fale kasicice, malo je sve nabacano po ovom stolu ali meni je slika nesto bila lepa pa rekoh da je postavim iako je lom. :)
Malecki je meden i mnogo je dobra beba. Vec ga muce zubici pa sve zivo glodje. Zato je ovako napao kolac. :)))
Jao, pa ovo je preslatko!!! :)
ОдговориИзбришиGodinama nisam jela žito! Neću reći da sam neki veliki fan, ali zgodno je za gricnuti! :)
Hvala! :)
ОдговориИзбришиMa zito nije nesto sto se cesto prvi, valjda zbog celog procesa izrade koji traje. Nisam usla u poslasticarnicu 300 godina, ali nekada kad ti se jelo zito, odes i kupis. Doduse imao je, frikom cini mi se, zito sa slagom u casama, pa sam i time znala da se zasladim kao i kesten pireom.
Ja duuuugo nisam jela žito, mada mi je ono najlepše uz ogromnu količinu šećera, a to izbegavam duže vreme :D
ОдговориИзбришиMaleni je meden ♥♥♥
Meni je otuzno kad ide mnogo secera, a jedem ga maltene od slave do slave tako da ne strecam za to jednom godisnje. :)
ИзбришиMali je blesavko blesic, sad je sav za stipkanje.