четвртак, 31. мај 2012.

Svinjska rebra sa mladim krompiricima iz rerne i Instant karfiol corba

Sveza svinjska rebra (ili juneca) obicno zavrse u slatkom kuvanom kupusu, a ona dimljena u nekom pasulju ili zapecena u rerni sa krompirima. Ovog puta sam i jedna i druga prvo obarila, odvojila od kostiju pa malo isprzila na gril tiganju. Kao prilog su bili mladi krompirici peceni u rerni, posto je sve ostalo bilo dosta jako, pa bi bilo previse da ih przim u dubokom ulju. Ideju za krompirice sam dobila citajuci post na Modernoj kuhinji.


Svinjska rebra i krompirici

Potrebno je za dve osobe:
  • 2 komada svezih svinjskih rebara (oko 700g)
  • 2 manja komada dimljenih svinjskih rebara
  • so, biber, pola kasicice suve zacinske majcine dusice, nekoliko lovorovih listova
  • kajmak, alakajmak, pavlaka ili puter za preliv
  • 500g mladih krompirica

Postupak:

Sveza svinjska rebra oprati pa staviti u dublji lonac. Naliti vodom, dodati kasicicu soli i ostale zacine. Kuvati oko 90min. Posebno kuvati dimljena rebra da bi se skinuo sloj garezi sa njih.
Skuvana rebra odvojiti od kostiju, iseci na pola, a dimljena iseci na komadice. Isprziti rebra na suvom gril tiganju sa svih strana da lepo porumene.
Ako imate kajmak, rastopite ga malo na tiganju kada sklonite rebra pa vratite rebra nazad. Zatim servirajte rebra i prelijte kajmakom. Ovo je pravi delikates. Ako nemate kajmak, posluzice nesto slicno. Ovog puta sam koristila Ala-kajmak, koji sam samo malo posebno u serpici zagrejala pa prebacila preko mesa i stavila na tanjir a odozgo malo krompira. Mozete da koristite i puter, da tanke listice stavite preko vruceg mesa.

Za krompirice iz rerne je potrebno da ih prvo ocistite od one prve tanke ljuske.
U dgovarajucu tepsiju stavite papir za pecenje, onda krompirice i pecite ih oko pola sata u rerni. Pred kraj pecenja, poprskajte sa vrlo malo ulja i posolite, pa vratite da se dopeku. Bocnite najveci krompiric viljuskom da proverite da li je pecen.

Skuvana rebra



Krompirici nisu po LCHF-u ali nisam odolela da ne maznem par komada. "Sto te ne ubije, to te ojaca" hihi

Instant karfiol corba

Vodu u kojoj su se rebra kuvala nemojte da bacite. Ona je puna ukusa i moze se iskoristiti za corbe (iako je svinjetina kuvana), kao i za nalivanje variva. Procedite je i sacuvajte u frizideru do sledeceg spremanja ili odmah napravite corbu.
Ova corbica je dopbila naziv 'instant' jer sam je spremila za pola sata. Nekom drugom prilikom cu postaviti recept za ono duze kuvanje. Pored vode od rebara, tu je i instant domaci zacin za supe i variva koji moja svekrva priprema tako sto u multipraktiku isecka gomilu povrca pa zaledi. Karfiol (oko 1/4 glavice) je iz zamrzivaca pa se mnogo brze skuva nego svez.
Za corbu je jos potrebno i pola case kisele pavlake i jedno zumance.

Instant domaci zacin se pravi vrlo jednostavno. Nisu potrebne neke odredjene kolicine, vec stavljate otprilike koliko cega imate. Bitno je da su mahom sve povrcke tu.
Koren persuna, koren celera, paskanat, sargarepa, listovi persuna i celera se usitne u multipraktiku pa izmesaju. Mesavina se ne soli. Zatim se stavi u kesu pa zaledi. Pre upotrebe samo cekicem za meso raspalite po kesi da odvalite komad i vratite nazad u zamrzivac. :D

Oko litar i po vode od kuvanog mesa zagrejati da provri. Ubaciti komad zacina i karfiol pa kuvati dok karfiol ne bude skroz mekan. Izmutiti pavlaku i zumance, doliti malo vode od kuvanja da se sve lepo sjedini pa vratiti u vrelu corbu. Nema potrebe da se dalje zakuvava.
Ja sam ostavila par komada karfiola ucelo da bi se na slici videlo od cega je corba. Inace samo pasirkom za pire izgnjecim karfiol pa corbica dobije lepu gustinu. Mozete sve to i u blenderu ali nema potrebe da prljate blender kada se i ovako sasvim dobro ispasira.

Prijatno!


Svekrvin domaci zacin


13 коментара:

  1. Corbica mi se bas svidja!! Jako mi je zanimljiv taj svekrvin zacin :) Sto sve stavlja u to? Ja sam skroz izbacila vegetu i slicne zacine, nasla sam u Dm-u Alentura zacinsku so (morska so i biljcice) kao alternativu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Anci,
      Stavlja se ono sto obicno zovemo 'zelen za supu' - koren persuna, paskanat, koren celera, sargarepa, listovi persuna i celera. Kolicine su sve otprilike, koliko cega ima. Pitala sam svekrvu da li ima neki poseban odnos, kaze 'ne'. :) Ona sve samelje u multipraktiku, izmesa i zaledi. Kod zaledjivanja mozete biti kreativni, a mozete i ovako u kesu, pa odvalite tuckom za meso komad. :D
      Takodje sam izbacila vegetu pa je ova mesavina zaista spas. Ima Kotani neki suvi zacin za supe i variva bez onih zlih dodataka, ali je to skupo kad pogledas kako moze lako da se spremi i da se uvek ima pri ruci.

      Избриши
    2. Hvala Taci,
      Tako nesto sam i mislila, ja to radim sa svezim i sve sameljem u secku zajedno sa lukom :) Ovako ce mi biti lakse da zmrznem male paketice i samo ih spustim u jelo :)
      anafpn894 sa Ane :)

      Избриши
    3. O Anci, to si ti! :)
      Ovde nema luka jer obe kuvamo klasicno. Uprzimo luk pa teramo dalje. :) Jedino sto ja sebi odvadim deo jela pre dodavanja brasna ako kuvan da mozemo oboje da jedemo. Mada, ne znam kako bi se smrznuti luk ponasao. Mozda je bolje bez njega

      Избриши
  2. Jako mi se sviđa domaći začin, mogla bi nam otkriti kako se radi. A i jela su po mom guštu, volim i karfiol i svinjetinu (pogotovo s mladim krompirom)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara. Evo otkucala sam u odgovoru iznad 'recept', nije nikakva mudrost. Najbolja stvar kod ovog 'zacina' je sto se nekad desi da nemas zelen ili je nemas dovoljno.
      Mesavina se ne soli, to da napomenem. :)

      Избриши
  3. Pravi rucak, ovako sve zajedno. Kao i iznad What... mogli bi cuti o zacinu, bilo bi zanimljivo. Divni su ti krompirici.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gordana. Napisala sam u prvom komentaru kod Anci kako se pravi pa pogledaj. :)

      Избриши
  4. Ubacila sam u post kako da napravite 'svekrvin zacin' ... patentiracu ga pod tim imenom hihihi ... da bude uocljivije.
    pozz svima

    ОдговориИзбриши
  5. Bas pravi rucak, svidja mi se posebno ta krem corbica od karfiola, ne bih tu nista menjala... a ni rebarca nista ne smetaju, njam, njam.:))

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala Minjoncic! Mi smo slatko pojeli.

    ОдговориИзбриши
  7. Taci odlično si ovo sve iskombinirala, ručak za desetku !!
    Rebrica i krompirići su mi super, karfiol pretjerano ne volim, ali juha jako dobro izgleda. Hvala ti na ovom začinu, zbilja dobro dođe. I hvala ti na linku za Modernu kuhinju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala devocice. Krompire ne bih smela da jedem ali su bili tako fini da sam morala par komada. Lepo kuva ovaj momak sa moderne kuhinje.
      A zacin me spasava iz dana u dan. :D

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails