Странице

недеља, 30. септембар 2012.

Sataraš

Kako sam malo (ponovo) pauzirala sa pisanjem bloga, tako sam ispala iz štosa kada su igrice u pitanju. Danas sam izbacila post za Kuvarijacije, pa kako imam sličice, reših da ipak uhvati zadnji voz za Ajme koliko nas je čija je ovomesečna domaćica Tamara sa bloga What´s for dessert a zadata tema moj omiljeni paradajz.

Sataraš je jednostavno jelo. Ne zahteva neko posebno kuliransko umeće a idealan je za letnje dane kada nismo raspoloženi za neko specijalno kuvanje. Može se poslužiti kao prilog, mada ga mi najčešće jedemo samog uz dodatak jaja. Kako se ovo leto odužilo, a na pijacama još uvek ima paradajza i paprike, ne kasnim mnogo sa ovom objavom


Uglavnom ne koristim neke određene mere pa i ovde dajem ´otprilike´ količine.

Potrebno je:

- 2 veće glavice crnog luka
- 4 velike mesnate crvene paprike
- min 500g zrelog paradajza
- 2-3 jaja S klase
- kašika svinjske masti
- soli po ukusu

Priprema:

Iseckati crni luk na rebarca pa na rastopljenoj masti staviti da se prži kratko. Ubaciti seckane paprike pa pržiti sa lukom dok ne omekšaju. Zatim dodati oljušteni paradajz iseckan na kockice, posoliti i krčkati sve zajedno dok tečnost većinom ne upari. Na kraju ubaciti cela jaja i mešati varjačom da se sve lepo sjedini i jaja isprže. Mi volimo da su jaja skroz pržena, neko voli malo siroviju varijantu, pa pravite po želji.

Varijacije na temu:

Pravila sam ga sa tikvicama kao i sa šampinjonima. I jedno i drugo se doda pre paradajza jer obe namirnice puštaju dosta vode. Veoma je ukusno mada onda to više nije sataraš.
Takođe jako volimo ´Prženiju´. U nju ne ide paradajz nego samo luk, paprika i jaja. Prženija je omiljena klopa mog tate a i nas je zarazio. Za nju je bolje koristiti zelene i žute paprike šilje koje imaju tamku koricu i onda se paprika malo duže prži dok kožica mestimično ne pomatni.

Uz ovaj recept. prošlepaću i još neke stare.
Sočivicu koja je već jednom učestvovala u Ajme ali je prošla totalno nepravedno nezapažena. Divna, ukusna i zdrava mesna čorbica.
Salata od paradajza i jaja
Varivo od patlidžana

18 коментара:

  1. Kod mene je sataraš obavezno prilog mesnom jelu i ne stavljam jaja. Idem sad pogledati nepravedno zanemarenu sočivicu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad je bez jaja onda je logican dodatak mesu. Probaj malo tikvica da ubacis isto je jako fino.

      Избриши
  2. Uh, ovo je vrlo fino, ne znam sto ne pravimo cesce... pravo letnje jelo, mada kako se ovo leto nesto oduzilo, moze da prodje i kao jesenje.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam ga se ovog leta bas najela. Sto za dorucak, sto za rucak, sto za veceru. Sa onim varijacijama na temu sto sam pisala ... Uklapa mi se savrseno u nacin ishrane, zasitno, dodam sir i uzivam. :)

      Избриши
  3. Meni je sataras uz obavezni feta sir sasvim dovoljan za obrok!obozavam ga i kako mirise kuca dok se kuva :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Feta, mladi, ne biram. Sir je i meni obavezni dodatak kao i uz punjene paprike. A mris osvaja.

      Избриши
  4. ja obicno dodajem rizu a ne jaja al ii ovo mi izgleda zgodno jer često spremam fritaju s pomidorima, vidi

    http://ave-dulcis.blogspot.com/2012/09/fritaja-s-pomidorima.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Videla i odlicno. Nikada nisam radila tu varijantu, obicno radim sa paprikama a paradajz izbacim. Pirinac nesto slabo jedem a nikad mi ne bi palo na pamet da ga upacim, ali ima smisla ... fino pokupi visak tecnosti.

      Избриши
  5. Bas ovako ga i mi pravimo i ja ga obozavam. U stvari, ja volim kad sitnije isecem povrce, ali to je to... Najbolje letnje jelo ikad! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slazem se, nema boljeg. :) A za koamde, stvar afiniteta. Mi bas volimo tako krupnije, luk na rebarca i konkretni komadi paprike, ali na kraju to sve isto bude po ukusu.

      Избриши
  6. Ovo godinama nisam jela, kao ni paradajz čorbu, trebalo bi malo da obnovim gradivo :)

    ОдговориИзбриши
  7. i ja sam prošlu godinu predstavila sataraš na svom blogu, ja ne stavljam jaja, ako stavim jaja onda nam je to sasvim drugo jelo, ali naravno nije ustvari bitno kako ga tko zove već ukus
    odličan je i svakako ću provjeriti i ove druge receptiće koje si navela

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Redovno se pogubim oko tih naziva. Neko gfa zove sataraš, neko bećar paprikaš ili skraćeno - bećarac. Jaja mogu i ne moraju. Ako nema jaja onda nam je prilog uz meso, ako ima jaja onda bude glavno jelo. Volimo ga u obe varijante.
      Slobodno sledeći put ostavi link ka svom jelu da pogledam i da ne tražim po arhivi.
      pozz

      Избриши
  8. Sataraš obožavam, ovo ljeto sam ga se baš najela, a i još ću :). Odličan mi je po tvome receptu !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka. Ja ga ovih dana ponovo spremam dok još ima svežeg paradajza.

      Избриши
  9. Ovog ljeta sam ponovo otkrila sataraš. Zašto ga dugo nisam pravila nemam pojima, vjerovatno sam ga se u nekom momentu zasitila. Probala sam ga sa jajima na oko kao na blogu "Majina kuhinja" (ako sam pogriješila blog izvinjavam se) i odlično je samostalno jelo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vela vala na komentaru!Pravile su ga tako Maja i Olivera(Ja u kinji) ali nisam isprobala u toj varijanti. Nekako mi je lakše da zamutim jaja u njemu a i volim da je jaje dobro pečeno.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails