Странице

петак, 29. март 2013.

Musaka od blitve


Evo jednog brzinskog posta. Musaka od blitve, ovog puta zamirisana ruzmarinom, koji je tema ovomesecne igrice Ajme koliko nas je, a cija je domacica, ovog puta, Milkica.


Potrebno je za 4 porcije :
  • 4 veze mlade blitve
  • 300g mešanog mlevenog mesa ili junećeg
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 3 kašike ulja
  • šoljica pirinča okruglog zrna (šoljica = 70ml) ili malo manje
  • so, biber po ukusu
  • sušeni vlašac, sušeni ruzmarin po 1 ravnu kašičicu (ili manje, po ukusu)
  • 2 jaja
  • 2dl mleka
  • 1/2 kisele pavlake
Priprema:

Blitvi ukloniti drvenasti deo pa oprati list po list. Popariti vrelom vodom i ostaviti da odstoji pola sata da malo omekša.
Upržiti  sitno seckani crni luk, pa dodati mleveno meso i još malo propržiti da se lepo razdvoje komadići. Na kraju dodati sitno seckani beli luk, so, biber, suvi vlašac i ruzmarin.
Prinač dobro oprati iz više voda da se ukloni brašnjavi deo sa zrna, pa dobro ocediti.
U pogodnu posudu ređati blitvu, posuti pirinčem, staviti fil od mesa. Ponovo blitva i sve tako dok se sve ne utroši. Na kraju prekriti listovima blitve.
Malo pritisnuti rukama naslaganu musaku, pa oštrim nožem iseći tako sirovo na kocke, do dna posude.
Umutiti jaja, dodati mleko i kiselu pavlaku pa sve preliti preko musake. Po potrebi malo viljuškom ispomerati smesu da ona prodre lepo do svih delova. Možda će vam se učiniti malo tečnosti ali ovo je dovoljno. Ona treba da dođe otprilike do pola smese, a ne da naslagana musaka ogrezne u tečnosti.
Kuvati poklopljeno pola sata do 45min u unapred zagrejanoj rerni. Služiti toplo ili mlako, uz jogurt ili kiselo mleko.

Prijatno!

10 коментара:

  1. Jako fino izgleda. Kao klinac sam puno puta čuo za pirinač i uvijek sam morao nekoga ispitivati što je to jer nisam imao blage veze i tako sve dok nisam naučio što je on zapravo. : D Nisam nikada radio s blitvom, zadnje sam s tikvicama, mljevenim i krumpirom radio. ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Musaka kao koncept je jedno jako zahvalno jelo. Mozes da je pravis od velikog broja namirnica, samo je stvar ukusa i maste. :)
      Pirinac-riza, riza-pirinac. :D
      Ne znas jer si od uvek jeo cokoladu sa rizom, a i mi smo isto jeli cokoladu sa rizom pa smo brze naucili. :)))) Mozemo da se udruzimo i napravimo jedan detaljan srpsko-hrvatski i hrvatsko-srpski kulinarski recnik.

      Избриши
  2. Dobro je, počinje sezona zelja, blitve, sarmica, musaka, čorbica.....baš sam se uželela. Zanimiljiv "final touch" da dodaš mirisne začine u ovo jelo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja mnogo kasnim sa odgovorima na komentare pa se svima izvinjavam. Zelnisa trenutno koliko zelis, a danas sam nabasala i na lisce vinove loze.
      Zacini su tako lepo cucnuli u ovu kombinaciju da su sada obavezan sastojak.
      Inace mi je tvoj blog volsbeno nestao iz bloger liste, grrr, ne znam na koju foru. Ukapirala sam pre neki dan jer sam pocela da sredjujem listu blogova gore sa vrha stranice.

      Избриши
  3. Skroz originalno, nisam nikada probala ali verujem da je uskusno, bas sam se uzelela mladog zelenisa.:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je super. Bas sam danas spominjala da bih da napravim nesto sa blitvom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Snezana.
      Ako volis blitvu, pogledaj i ovu corbicu
      http://udzakubrasna.blogspot.com/2012/11/corba-od-blitve-sa-pilecim-srcima.html

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails