Странице

недеља, 3. март 2013.

Topla čokolada

Meteorolozi kažu da su hladni dani iza nas. Koliko su pogodili, videćemo. Ali ako opet dođe do pada temperature, možete se zagrejati fantastičnom toplom čokoladom koja je nas grejala cele zime.
Iako sada možemo kupiti kesice raznih proizvođača sa ovim toplim napitkom, mene je jako privukao recept Jamie Olivera, Epic hot Chocolate. Epizoda u kojoj je predstavljena, emitovana je na 24 kitchen, negde pred katolički Božić. Džejmi sedi napolju, mućka, pa kuva ovaj napitak i pravi vafle.
Vafle iz tiganja još nisam isprobala ali recept za toplu čokoladu jesam. Pravila sam je više puta a završila je i pažljivo upakovana u jednom božićnom poklonu.




Potrebno je za smesu:
  • 1 tegla od 700g u kojoj ćete smućkati i čuvati smesu
  • 4 vršne kašike kakaoa
  • 3 vršne kašike šećera u prahu
  • 2 vršne kašike gustina
  • 2 vršne kašike mleka u prahu
  • 100g kvalitetne crne čokolade seckane na kockice
  • mali prstohvat morske soli
  • prstohvat mlevenog cimeta
Priprema smese:

Sve sastojke staviti u teglu, zatvoriti i dobro izmućkati  da se sastojci izmešaju.

Topla čokolada - priprema:

U lončić od 1,5 - 2l sipati 1l mleka. Pustiti da mleko skoro provri pa u njega usuti 4-5 vršnih kašika smese. Mešajući sve vreme žicom ili većom kašikom, od momenta vrenja kuvati minimum 5 minuta ili malo duže ako želite da dobijete baš gustu toplu čokoladu. U pripremljene šolje sipati napitak, po želji posuti sa malo rendane čokolade i uživati.
Ovaj napitak je jako lep i ako se doda kašika ruma. Ako spremate manju količinu, onda vam je za 250ml mleka potrebna jedna vršna kašika smese. Kako je korišćena crna čokolada, a ima i malo soli koju nikako nemojte da izostavite jer upotpunjuje ukuse, nekom možda neće biti dovoljno slatko pa prilagodite količinu šećera svom ukusu. Dodatak ruma umnogome doprinosi da se osećaj nedovoljne slatkoće izgubi, a i da budemo veseliji. :)


Kao što rekoh. čokolada je završila i u jednom poklonu, pažljivo upakovana u tri plastične kese pre ubacivanja u finalno pakovanje. Ideju za ove kese od novina sam dobila tako što je neko od mojih fejsbuk drugara lajkovao fotografiju sa prikazom za izradu ovih kesa. A evo kako je izgledalo, sa sve kartončićem sa ispisanim receptom unutra.




20 коментара:

  1. Ovo je feneomenalna ideja. Moja sesta obozava toplu cokoladu i sad znam kako cu da je obradujem :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je sto sam dala ideju. Jos je lepse kada se stavi u neku ukrasnu teglu ali moja je putovala pa nisam smela da rizikujem sa staklom.

      Избриши
  2. Ideš! ;) Napitak mojeg djetinjstva. Sviđaju mi se sastojci, no kod nas je mlijeko u prahu bezobrazno skupo, a i ne može se kupiti u manjim količinama već od 500g koje dođe malo više od 50,00 kn tako da ga apsolutno ne kupujem, a već godinama imam želju da napravim domaći raffaelo, no s novcima i ovim jadnim i teškim vremenima koja su došla, jako teško nažalost. Vrlo maštoviti poklončići. ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja prerucim odmah u teglu mleko, tako da me ubijes, ne znam koja je kolicina u onoj kesici sto kupujem. Valjda 150-200g a kosta oko 100 din. Po nekoj gruboj racunici, ovde je tri puta jeftinije nego kod vas. Znam da mi mleko u prahu nikada nije bila neka velika stavka za budzet.
      Bas steta, to je namirnica koja bi morala biti pristupacna.

      Избриши
  3. Gledala sam tu emisiju, sjajan je Džejmi :)
    Usudiću se čak i sama da je napravim a poklon pakovanja su fatazija, jedni od najlepših koje sam skoro videla, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, nego bih ja i one vafle ali nikako da smuckam. i naravno da ces da se usudis, prosto je kao pasulj. :*

      Избриши
  4. Sto je ovo dobro, topla cokolada moze uvek a tek cokolada spakovana u pektic, divna ideja da obradujes dragu osobu, belezim!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja obozavam te uradi sam varijante poklona. I da poklanjam i da dobijam, ali ne voli svako. A ideja za cokoladu se logicno nametnula kao dodatak ovom pokloncicu umesto nekih kolacica, posto moja draga A. veoma dobro sama sprema poslastice.

      Избриши
  5. Jako volim Jamiea, zaista ima odlične, brze i jednostavne recepte. I ovo mi se jako sviđa, bilježim. Odlično je kao ideja. Ja ću, recimo, izbaciti šećer, mislim da će tamna čokica biti sasvim dovoljno slatka. Dobro si upozorila za sol, ljudi uopće nisu svjesni da sol vrlo često ide u slatke stvari kao poboljšivač okusa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I mi ga volimo, specijalno sto jedemo prilicno tradicionalno pa razna 'muda od labuda' kako ih ja zovem od nekih belosvetskih kuvara ne prolaze u nasoj kujni. Ja jos i volim sve da isprobam ali moj muz nikako. A Dzejmijevi recepti su mu prihvatljivi.
      Probaj bey secera da smuckas, lako ces da ga dodas. Ako stavis neki alkohol ili ekstrakt ruma, mislim da ti definitivno nece trebati.
      Ovo za so sam ukapirala jednom kada sam se pravila pametna pa sam umutila palacinke bez soli i tacno je falilo nesto u smesi.

      Избриши
  6. Divne su i kese i recept. Ja sam pre izvesnog vremena kupila slow cooker i našla sam recept za toplu čokoladu u njemu. Otprilike, sve to smućkaš zajedno s mlekom, ubaciš u slow cooker i ostaviš četiri sata. Kažu, fantazija. Ja malo izbegavam slatke napitke, kad već s kolačima ne mogu da se obuzdam, ali sigurna sam da je veoma ukusno, kao i većina Jamievih recepata.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo mi je zao sto nisam sacuvala tu fotografiju od koje je ideja za kesu potekla. Prekopah po guglu ali ne mogu da je nadjem.
      A za cokoladu, kad se fino ukrcka mora da je fantazija. Ovde ide gustin da ubrza proces ali kada bi se u necemu kuvalo duze bez straha da ne zagori ili se uhvati na dno, sigurno bi bio mnogo bolji rezultat.
      Ja bas nemam puno tih aparata, pre svega jer ih nemam gde ali imam neki tiganj-pekac koji radi na slicnu foru. Sad si mi dala ideju za eksperiment. :))
      Eh, jos te vafle iz tiganja da ispecem. Nemam neka posebna ocekivanja ali mi se svidja umakanje vafla u toplu cokoladu. Kako ne pijem sokove, a i odolevam slatkisima relativno uspesno, ova cokoladica mi je nekako jedini greh. :)

      Избриши
  7. Preslatke su ti ove papirnate kese, idealne za poklon! A ovu čokoladu sam napravila i redovno je kuvam, predobra je!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E onda se razumemo za cokoladu. :)
      Papirne kese se lako i brzo prave, samo sto je velika muka naci lepe novine. Kad krenes da listas ili neka ubustva ili dosadni politicari ili opet tako neke bezveznosti od reklama .. nikako da izvadis dve lepe strane da onom ko dobija poklon u novinama ne presedne. :))

      Избриши
  8. odlican recept, ide u bookmarks :) a paketici i ideja za poklon su odlicni :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Javni utiske ako isprobas.
      Kod ovog poklona sam ispoljila jos jednu moju kreativnu crtu, za koju nisam bas znala da postoji. :)) Tu su bile i dve rucno napravljene kutije. Videcu sa prijateljicom da li zeli da deli izgled poklona pa mozda i napisem jedan post o tome.

      Избриши
  9. Topla čokolada uvijek ! I ova je pun pogodak ! jako mi se sviđa kako si se odučila da topla čokolada bude poklon , a ovi paketići od novina i sa ukrasom i kartončićem su fenomenalni !

    ОдговориИзбриши
  10. Moram da se pohvalim da su i kartoncici pravljeni. :) Slavete se prelepe preko hamera i dobije se fini papir.
    Isti motiv sam lepila i na papir za stampanje pa sam ga iskoristila da oblozim kutiju u kojoj su pokloni bili spakovani.
    Ako te zanima, pogledaj ovde, lako se prave papiri.

    http://jwhobbyhomeart.blogspot.com/2012/02/salvete-i-pegla-dekupaz-na-moj-nacin.html

    ОдговориИзбриши
  11. Što se Džejmija tiče kao i uvek i zauvek-ruke mu se pozlatile :D
    Recept za čokoladu mi se sviđa, a naročito tvoj savet o dodavanju ruma...na samu pomisao mi se zažariše obrazi ;)
    U poslednje vreme sam fascinirana načinom na koje ljudi divno slatko i maštovito upakuju poklon...ova tvoja fora je definitivno jedna od tih :D

    ОдговориИзбриши
  12. Nesto ne volim Dzejmija. Dobri su mu neki recepti, ali covek je tako neuredan. Stalno su mu ruke zaprljane. Moj favorit sa 24Kitchen kanala je Rudolf, obozavam tog coveka! :D Inace, ovaj recept dolazi u pravo vreme, nakon sto me je oduvao ovaj vetar fino ce mi leci topla cokoladica. :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails