Странице

понедељак, 30. децембар 2013.

Čokoladne bombice i Bele bombice

Ako još uvek niste pripremili poslastice za doček Nove Godine ili ako želite da dopunite vaš izbor sa još nekim slatkišem, evo recepta za bombice koje se veoma lako spremaju, a jako su ukusne.


Čokoladne bombice

Potrebno je (za 50 bombica):
  • 400g šećera
  • 160ml vode (8 punih supenih kašika)
  • 150g mlevenih oraha
  • 120g mlevenog keksa 
  • 150g margarina (Dijamant za fina peciva i kolače)
  • 12g punomasnog kakaoa (1,5 supena kašika)
za glazuru:
50g čokolade, 1,5 kašika ulja, 10g putera


Priprema: 

U posudu sipati šećer, vodu, pa staviti da se šećer otopi. Kada počne da vri, kuvati još kratko (dva, tri minuta) da se sav šećer rastopi. Dodati mlevene orahe, mlevenu keks, skloniti sa ringle pa umešati margarin. Na kraju dodati prosejani kakao, pa dobro izmešati smesu da se kakao lepo rasporedi i svi sastojci dobro povežu u kompaktnu glatku smesu.
Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se smesa prohladi. Praviti bombice, pa ređati na papir za pečenje. Bombice ostaviti sat vremena u frižideru da se rashlade pre glaziranja.
Glazura:
U sto manjoj šerpici rastopiti čokoladu sa uljem. Ako ne topite na pari, onda kratko držati na ringli, povremeno izmaknuti i mešati da se čokolada topi. Na kraju ubaciti komadić putera i mešati dok se i on ne rastopi.
Šerpicu nagnuti na jednu stranu (može i pomoću neke krpe), pa umakati bombice do pola, okrenuti i vratiti na papir za pečenje.  Glazirane bombice dobro rashladiti u frižideru, pa po želji prošarati rastopljenom čokoladom stavljenom u kesicu za zamrzivač.
Prvo se sipa čokolada, malo nagne kesa (pazite, čokolada je vruća), odseče vrlo malo jedan ćošak kese, pa šara. Ja nisam neki majstor u tome, ali ne ispadne loše.
Ako ste šarali čokoladom, opet stavite bombice u frižider. Ako niste, možete ih odmah prebaciti u ukrasne korpice.

Mala napomena.
Ako kupujete mleveni keks, obavezno ga prosejte kroz ređe sito jer može da se desi da ima krupnije komade koji nisu odmah vidljivi.



Bele bombice

Potrebno je (za 50 bombica):
  • 400g šećera
  • 160ml vode (8 punih supenih kašika)
  • 150g mlevenih oraha
  • 120g mlevenog keksa 
  • 150g margarina (Dijamant za fina peciva i kolače)
  • 80g bele čokolade isečene na 50 kockica (opciono mogu i žele bombone, a mogu biti i prazne)
za glazuru:
80g bele čokolade za dva glaziranja, 2 kašika ulja

Priprema:

U posudu sipati šećer, vodu, pa staviti da se šećer otopi. Kada počne da vri, kuvati još kratko (dva, tri minuta) da se sav šećer rastopi. Dodati mlevene orahe, mlevenu keks, skloniti sa ringle pa umešati margarin. Dobro izmešati smesu da bi bila komaktna i sjajna.
Prekriti plastičnom folijom pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Smesa ne sme biti topla, da se komadići čokolade ne bi topili.
Praviti bombice tako što se prvo napravi bombica, rastanji pritiskom između dlanova, na sredinu stavi kockica čokolade, preklopi smesom pa opet formira bombica.
Bombice ređati na papir za pečenje, pa rashladiti u frižideru pre glaziranja.

Glazura:
Rastopiti polovinu bele čokolade sa 1 kašikom ulja u manjoj šerpici. Iskositi šerpicu, pa bombice umakati do pola i ređati neumočenom stranom na papir za pečenje. Rashladiti pola sata u frižideru, pa ponoviti postupak. Može se glazirati i samo jednom, kako vam je po želji. Rashlađene kuglice ukrasiti crnom ili belom rastopljenom čokoladom, nakon stezanja glazure, pa rashladiti i prebaciti u ukrasne korpice.


Prijatno!

8 коментара:

  1. Srecni praznici i puuuno svega lepog u Novoj godini, neka bude slatka kao sto su ovi kolacici.. mislim da cu poneti par bombica za usput.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Savrsene za ove praznicne dane; kasnije cemo na dijetu ;-)
    Srecna Nova godina!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jasna! Srecna Nova i sve najbolje!
      Dijeta ne mora ako ne preterujemo, samo je tesko odoleti :))

      Избриши
  3. Bombice uvek prolaze dobro kod mojih! Ove bele mi se baš svidjaju! Srećni praznici!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzana! Srecna Nova i sve najbolje!
      Smesa za bombice je slicna, ali sam htela da napravim kontrast ukusa. Cokoladne su manje slatke jer imaju gorki kakao, dok su bele jace zbog bele cokolade. Pa jos kada naidjes na kockicu unutra, bude pravo uzivanje.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails