Странице

недеља, 5. јануар 2014.

Kolač sa pomorandžama i rikota sirom

Da li možete da zamislite kako divno miriše kuća dok se ovaj kolač peče?

Kada sam kod Tanje videla sliku i recept, proglasila sam ga za letnji osvežavajući kolač. Ali ... on je i letnji i zimski i prolećni i jesenji. Divan kao topao i kao hladan. Mirisan, mekan, zasitan, neodoljiv. Pravljen mnogo puta.



Najveći problem kod ovog kolača je u pronalasku neprskanih pomorandži. Prvi put sam rizikovala, po sistemu "nek ide život" pa sam ga pravila od onih nepoznatog porekla. Već drugog puta, oljuštila sam nožem koru i nisam je rendala ... i tako narednih nekoliko puta.
Onda mi je moja draga V. nešto malo pred kraj prošlog meseca donela pomorandže, ubrane sa drveta iz njenog vrta. Neprskane! Joj moje radosti. Odmah sam znala u čemu će da završe. Taj miris, ta slast, ne može se opisati.
Lepa moja V. hvala ti na ovako divnom poklonu!


Potrebno je (kalup 26cm prečnika):

(original recepta)
  • 3-4 pomorandže, ako su veće 3 su dovoljne - 1 za sok i 2 za oblaganje
  • 100g putera sobne temperature
  • 250g šećera*
  • 250g mekog brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo (8g)
  • prstohvat soli
  • narendana korica 1 pomorandže
  • 250g rikota sira
  • 3 jaja
  • sok od pola limuna
  • sok od 1 pomorandže (one s koje smo rendali koricu)

Priprema:

Pre svega pripremiti kalup za pečenje. Kalup oblažem papirom, kako dno, tako i stranice.
Prosejati brašno sa praškom za pecivo. Dodati prstohvat soli, pa izmešati. U brašno narendati koricu narandže.
Iscediti narandžu i limun. Odvojiti žumanca u šoljicu, belanca u posebnu posudu za mućenje.
Omekšali maslac (u drugoj posudi) umutiti penasto sa šećerom, pa dodati sir i nastaviti sa mućenjem. Kada se sve lepo sjedini, dodati žumanca pa i njih umutiti. Zatim uliti sok od pomorandže i limuna, pa pažljivo izmiksati da ne prska. Nakon toga, umešati mikserom i brašno sa praškom za pecivo i narendanom korom pomorandže.
Ako imate neprskane (organske - mrzim taj naziv) pomorandže, isecite ih na baš tanke kolutove sa sve korom. U suprotnom, oštrim nožem odseći dno i vrh, pa u krug skinuti koru nožem i iseći pažljivo na tanke krugove.
Dno i stranice kalupa obložiti kolutovima pomorandži.
Zatim umutiti belanca u čvrst sneg, pa ih pažljivo, iz nekoliko puta, umešati (najbolje silikonskom) kašikom u smesu sa brašnom. Smesa treba da ostane vazdušasta.
Gotovu smesu polako presuti u kalup i po potrebi poravnati.
Kolač peći oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180C ili nižoj temperaturi, ako vam rerna jače peče. Po potrebi prekriti odozgo alu-folijom. Testirati čačakalicom da li je pečeno. Ako izađe suva, kolač je gotov.
Kolač ostaviti da se prohladi, pa prevrnuti na tacnu, da pomorandže budu gore.


Prijatno!

* Moja varijanta se od originalne razlikuje po tome što sam pojačala količinu šećera, jer kolač spada u grupu ne bas mnogo slatkih. Izbacila sam koru limuna jer nemam neprskan. Eventualno se može dodati koja kap ekstrakta. Ostalo je sve isto.

Tanja, hvala što si podelila sa nama ovaj divan recept!


10 коментара:

  1. Sta reci, sem da je predivno! Volim ovakve kolace :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Zelja! :*
    Neces pogresiti ako isprobas.

    ОдговориИзбриши
  3. Volim kolače sa sirom, i verujem da se ovde sir i pomorandža savršeno uklapaju!

    ОдговориИзбриши
  4. Diiivan receptic, evo i meni je sada zamirisao sa slike.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Boby, sir se u sustini ne oseti, nego vise da teksturu testu i cini da ostane socno. Ko god je probao kolac, nije ukapirao da ima sira unutra, a svima se svidja.

    Lanci :*

    ОдговориИзбриши
  6. Divno ti je ispao, Tanja!! Hvala puno na isprobavanju i iskazanom povjerenju, jako mi je drago da ti se dopao kolač! Meni je jedan od najdražih :-)) Puno pozdrava :-)

    ОдговориИзбриши
  7. Veoma zanimljiva kombinacija, sigurno je jako ukusno! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala Tanja! I nama je jedan od omiljenih. :*

    Secerlemice, lako se pravi, probaj ga obavezno! :*

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails