петак, 10. децембар 2010.

SargarepAjme (koliko nas je)! - Cuspajz

Ma nisam se ni "okrenula" a eto novog kruga igrice. Nesto mi je novembar tako brzo prosao, i evo uveliko decembar gazi, a ja lebdim. "Gde sam posla, a gde sam dosla?!" pitam se svakodnevno. :))
Pre par dana sam ukapirala da smo otpoceli novi "ajme" krug, pa rekoh, da se informisem ...
Klik na baner, i eto mene na sajtu vodje parade za ovaj mesec. Kad tamo, nova domacica izvodi besne gliste, 'oce da bude neki host, nece da bude domacica! Ma nemoj?! lol A sta smo mi bile prethodnih meseci? Kao da je  "biti domacica" nesto strasno. A kaze covek da ne moze biti domacin ... ne kapiram. Izgleda domacica iskljucivo kuva a domacin ide po kupus u podrum, toci rakiju i sedi sa gostima. :smajlikoji se mrsti:
Al' 'ajde, oprosticu novoj domacici ovog puta na nesmotrenoj kvalifikaciji. Jos je mlada i zelena, vreme radi za njega. ;)
Nasa ovomesecna domacica u igrici za food blogere "Ajme koliko nas je" koju je osmislila Snjezana sa bloga Dalmacija Down Under, je Zoran sa blog-a Good Food (maybe), a decembarska tema je Sargarepa/Mrkva i/ili Paskanat/Pastrnjak 
Za mene prilika da se upoznam sa jos jednim divnim blogom, pa sam sa svakim krugom sve zahvalnija ovim igricama sto postoje i devojkama koje su ih osmislile. Toliko divnih blogova bi ostalo nepronadjeno ...

Idemo na zadatak:
Iako volim obe namirnica, najvise ih koristim kao zacin. Dodajem ih varivima secekane na kockice ili kolutice, i ako ne racunam kuvanje supe i barenje sargarepe za rusku i slicne salate, jedino jelo (tacnije prilog) koje spremam od zadatih namirnica je Cuspajz od sargarepe. Dok mi se ne upali lampica i osmislim nesto drugo, ucestvovacu u ovom krugu sa onim sto imam :))


Cuspajz od sargarepe

Potrebno je:
  1. 350g sargarepe
  2. 1 veca glavica crnog luka, malo ulja, 200ml vode
  3. so, malo seckanog persuna, po zelji i kurkume na vrh noza
  4. 1 kasicica gustina ili brasna i 100ml vode za "zaprsku"
Sargarepu oljustiti pa iseckati na tanje kolutice.  Luk sitno iseckati pa proprziti na malo ulja ali nesto krace nego kao kada ga przite za variva. Dodajte sargarepu pa jos malo przite. Luk i sargarepica ce poceti da pustaju svoje sokove. Zatim ulijte vodu, posolite, dobro izmesajte pa poklopite i kuvajte na tihoj vatri.
Kada ispari otprilike 2/3 tecnosti, dodajte 1 kasicicu seckanog persuna i malo kurkume. Poklopite i spremite odmah zaprsku tako sto cete da rastvorite gustin ili brasno u vodi. Ulijte zaprsku, dobro izmesajte pa krckajte jos minut, dva. Ovaj izuzetno ukusni prilog mozete da servirate uz sve vrste mesa. Kod mene na tanjiru su sniclice od malog komada svinjske plecke koji sam skuvala u rerni.






Nezaobilazan dodatak mi je i malo rena, a za salatu smo imali cveklu koju sam ispekla u rerni i napravila po receptu Sandre sa blog-a Milin nas nasusni - nastavak knjige... Cveklu cu objaviti posebno; sada cu samo reci da je odlicna i da prelazim na ovaj nacin spremanja. Hvala Sandra!


Dodatak:
Luk sam przila na 1 kasiki maslinovog ulja, zato sto imam tiganj kome nije ni toliko potrebno da bi se hrana spremila. U zavisnosti od posude, koristite istu kolicinu ili nesto vise, a ulje po izboru. Nemojte da me shvatite pogresno i pomislite da se plasim masnoca u ishrani. Sustina je da se ulje koristi bez termicke obrade. Cuspajz sam mogla spremiti tako da odmah skuvam luk i sargarepu (do kraja je sve isto) pa da u ohladjeni prilog dodam kasiku ili dve maslinovog ulja i dobro sjedinim. 
Takodje, ovaj moj tiganj ima debeli stakleni poklopac sa ventilom kojim se regulise isparavanje, pa ce vam mozda trebati malkice vise vode u startu za kuvanje ako koristite posudu koja ne dihtuje dobro.

P.S. Neka se ovomesecna domacica ne ljuti na mene zbog uvoda. Volim da se nasalim, a ovo mi se bas "namestilo" lol


8 коментара:

  1. Nalijepi ti mene pravo... :)

    Ma kakva ljutnja, ko ne zna da se nasmije i ne treba da bude ovde.

    Ja sam znao da ce ovo sa domacicom/domacinom da bude zabavno.

    Super recept, pozdrav

    Zoran

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Taci, odlican ti je ovaj cuspajz! A za cveklu mi je jako drago da ti se svidja! I jos jednom, hvala ti na poverenju u moje recepte!

    ОдговориИзбриши
  3. Iako znam koji bi to ukus mogao da bude i skoro da su isti sastojci koje ja stavljam u svoju prilog-uz-sve-sargarepu ipak mi je krenula voda na usta :/ Valjda je ok sto bih pre sedela i citala divne blogove o hrani nego da odem da spremim nesto ako mi se jede :D

    ОдговориИзбриши
  4. Saljiva, ako i uvek... Bas me lepo nasmeja u ove sitne sate :)))
    Super ti je ovaj cuspajz, a svidja mi se i novi izgled bloga :)

    ОдговориИзбриши
  5. volim mrkvicu mada ne radim nikad ovako čuspajz većinom je mrkvica samo dodatak, no dopad mi se tvoja izvedba... i divan uvod ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Odličan novi izgled bloga:))) Dobar ti je ručak, baš! I naravno, duhovito u tvom stilu.

    ОдговориИзбриши
  7. odlična si, joj jesam se nasmijala u uvodu a drago mi je da se i Zoran smije :)
    Čušpajz je odličan, ja ga do sada nisam radila ovako od mrkve ali mi se sviđa i preuzimam ga.
    Lijep ti je novi izgleda bloga, super mi je ova dekoracija sa strane !

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala Zorane sto me nisi tukao :))))

    Sandra, svi tvoji recepti su jednostavni i divni a ova cvekla mi je bas prijala.

    MilaJeDraga, naravno da je O.K. Bolje tako nego da otrcis da spremas kao sto ja radim :)) Mene nakon citanja samo opali inspiracija da svasta pravim :)

    Mihaelice, hvala :-*

    Nina hvala, isprobaj ovako sa sargarepom u glavnoj ulozi, ali sem kurkume koja je dosta jak zacin, nemoj nista da dodajes niti oduzimas u prvom spremanju. Luk, sargarepa i so, persun od zacina su ono sto cini smek ovog jela i tako jednostavno spremljeno je fantasticnog ukusa.

    Nale, hvala draga!

    Brankic hvala, probaj pa javi kako ti se dopao.

    Drago mi je da vam se dopada novi izgled bloga. Odavno sam zakljucila da su svetle boje, specijalno bela, izuzetno dobra podloga za kulinarske blogove. Taman sam iskoristila dolazece praznike da malo izmenim i ulepsam izgled, ali je ovo odradjeno na brzinu i nesto ova pozadina nije legla kako treba a ja nemam vremena da podesavam.
    Inace ovo sa strane je u stvari slika koja ide bukvalno ispod tela bloga. Skroz gore levo imate link mesta sa kog sam preuzela pa pogledajte, mozda nadjete nesto zanimljivo.
    Takodje ta pozadina moze lako da se napravi od neke fotografije koju imate, ali ni za to nemam vremena ali cu to svakako obaviti. Imam dosta ideja, samo jos da se upustim u realizaciju ...

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails